Kaip išskiria Registrų centras, įdomu tai, kad praėjusiais metais pirmą kartą istorijoje populiariausia teisine forma tarp naujai steigiamų juridinių asmenų buvo mažoji bendrija (MB) – jų per metus iš viso įsteigta beveik 6,2 tūkst., arba net ketvirtadaliu dagiau nei 2019 metais. MB sudarė beveik pusę visų pernai įsteigtų naujų juridinių asmenų.

Antra pagal populiarumą teisinė forma buvo iki tol populiariausia tarp steigėjų buvusi uždaroji akcinė bendrovė (UAB). Jų pernai įsteigta apie 5,3 tūkst., arba dešimtadaliu mažiau nei užpernai. 2020 metais taip pat populiarios buvo viešosios įstaigos (VšĮ) – iš viso įsteigtos 765 naujos VšĮ (ketvirtadaliu daugiau nei 2019 metais) ir asociacijos (460, 15 proc. mažiau nei 2019).

Vidutiniškai praėjusiais metais per mėnesį buvo įregistruojama po daugiau kaip 1 tūkst. naujų juridinių asmenų. Tačiau, kaip pastebi Registrų centro analitikai, žvelgiant į visus metus matyti, kad pavasarį, kai buvo įvestas pirmasis karantinas, naujų įmonių registravimas kiek prislopo – mažiausiai jų įregistruota balandžio mėnesį (643). Tačiau vėliau įmonių steigimas atsigavo, o rezultatyviausias mėnuo buvo birželis, kai įregistruota 1,5 tūkst. naujų juridinių asmenų.


Žvelgiant į steigimo geografiją, nieko nuostabaus, kad daugiausiai naujų įmonių ar organizacijų steigiama šalies didmiesčiuose. Štai Vilniaus miesto savivaldybėje praėjusiais metais įregistruota apie 40 proc. naujai įsteigtų juridinių asmenų. Taip pat nemažai jų registruojama Kaune ir Klaipėdoje.

Kaip ir kiekvienais metais netrūko įdomiu ir išradingų naujų įmonių pavadinimų.

„Nors 2020-ieji pažymėti COVID-19 (koronaviruso) pandemijos, tačiau steigiant naujas bendroves tai jų pavadinimuose neatsispindėjo – įsteigta (liepos mėnesį) tik viena su tuo galimai susijusi mažoji bendrija pavadinimu „Karantinas“, – rašoma Registrų centro komentare.

Registrų centras pateikia keletą įdomesnių 2020 metais įregistruotų įmonių ir organizacijų pavadinimų: „Gydytojo dialogas“, „Broileriukas“, „Pipirnė“, „Abrikosas“, „Puodas ir keptuvė“, „Medinės žirklės“, „Samanota pieva“, „Zebra i can see“, „Vardenis Pavardenis“, „Linija ir taškas“, „Atšlifuotas variantas“, „Ačiū labai idėjos“, „Miltai ir vanduo“, „Vieningas vienaragis“, „Laimės kukuliukas“, „Minusinės kalorijos“, „Laumžirgio sapnas“, „Mezgu mažam kovotojui“, „Ačiū Pačiū“, „Žmogus ir žiogas“, „Nuomok ir nesinervuok“, „Meistras pleistras“,„Bučkis ir bandelė“, „Liūdesį keičiam į judesį“, „Karantinas“, „Šaukštai prieš pietus“, „Zuikių sukilimas“, „Kopų džiazas“, „Geras pavadinimas“, „Žiogas ir gvazdikas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)