Socialiniame tinkle „Facebook“ galima atrasti įvairių butikų ir drabužių parduotuvių, kurios savo paskyrose tiesioginių transliacijų metu vykdo pardavimus. Naujas formatas internete prigijo itin greitai – tokiu būdu apsiperkančiųjų skaičius auga iki šiol.

Skirtingose parduotuvėse vienos transliacijos, trunkančios 3–4 val., peržiūrų skaičius svyruoja nuo kelių tūkstančių iki 100 tūkst., o komentarų – nuo kelių šimtų iki tūkstančių.

Tiesioginių transliacijų metu pardavėja apsivelka ir demonstruoja skirtingus drabužius, pasako jų dydžius, išmatavimus, dalija patarimus, o komentaruose pirkėjai rezervuoja pirkinį, nurodo, kokio dydžio, spalvos drabužio pageidauja. Po transliacijos pardavėjas asmenine žinute susisiekia su pirkėju, pasitikslina detales, gauna apmokėjimą ir per kelias dienas išsiunčia prekę.

Atrado naują pardavimų būdą

Tokį būdą prekiauti internetu per karantiną atrado moteriškų drabužių parduotuvė „Mados ikona“, turinti dvi fizines parduotuves Tauragėje ir Šilutėje.

„Kai reikėjo užsidaryti su naujomis kolekcijomis per pirmą karantiną, nieko nedarėme, internetu parduoti buvo labai sunku. Kai uždarė mus antrą kartą, jau pradėjome galvoti, ką daryti. Tuomet prasidėjo internetinės transliacijos, nusprendėme pabandyti. Iš pradžių galvojome, kad nepirks, dvejojome kurį laiką, bandėme fotosesijas, bet iš jų nebuvo jokio pirkimo.

Galiausiai nusprendėme pabandyti transliacijas. Ir iš tikrųjų buvo labai didelis susidomėjimas, pirmą kartą gal buvo mažiau, o toliau vis augo, pradėjo rinktis daug naujų žmonių. Prasidėjo pirkimas iš didesnių miestų, daug kas apie mus pirmą kartą sužinojo“, – pasakoja parduotuvės vadovė Reda.

Pašnekovė svarsto, kad gyventojai atrado šį naują apsipirkimo būdą dėl patogumo. Tiesioginių transliacijų metu pirkėjas jaučiasi tarsi būtų parduotuvėje.

„Pačiai moteriai yra patogu: nereikia matuotis, ji maždaug žino savo apimtis, pamato, kaip rūbas atrodo ant kūno, pasakai išmatavimus ir patarimų. Mes esame šiek tiek įdomesnės pardavėjos, norėjome, kad tai nebūtų tiesiog pardavimas, bet kad pirkėjoms būtų įdomu žiūrėti, bendrauti, sugalvojame žaidimų, dovanų.

Klausiame, ką jos nori pamatyti, ką dabar parodyti, tada apsivelka rūbą kolegė, jei moteris nori – aš. Toks artimas apsipirkimas žmonėms ir patinka, vyksta tarsi gyva konsultacija parduotuvėje“, – sako „Mados ikona“ vadovė.

Mados ikona parduotuvė

Iš pradžių lapkričio pabaigoje pradėjus tiesioginių transliacijų pardavimus, jos parduotuvėje vykdavo dažniau, šiuo metu, kaip pasakoja, užtenka vieno karto per savaitę. Reda pripažįsta, kad pasiruošimas transliacijoms ir darbas po jų užima daug laiko, procesas kartais užtrunka nuo ryto iki nakties, tad neseniai atlaisvinus judėjimą tarp savivaldybių ir atvėrus fizines parduotuves, ji mažina transliacijų skaičių, tačiau po karantino jų visai atsisakyti nežada.

Dirbdavo iki išnaktų

„Po transliacijos reikia parašyti pirkėjoms, visoms atsakyti, patikslinti viską, supakuoti drabužius ir išsiųsti. Visas darbas užtrunka apie savaitę. Per tokį laiką parduotuvėje irgi galima surinkti tiek pinigėlių. Dabar moterys, atlaisvinus judėjimą, atvyksta į parduotuvę iš kitų miestų.

Ir po darbo iki vidurnakčio, būna, siuntas registruojame, ir naktį važiuodavome siųsti siuntas, nes užpildyti paštomatai“, – sako Reda.

„Jei bus poreikis, transliacijas tęsime kartą per savaitę ar dvi. Vasarą gal išvis nebus tokio poreikio, nes ir pačiam žmogui stebėti transliacijas užtrunka – kai kurios moterys stebi visą transliaciją, kuri trunka 3–4 val.“, – priduria ji.

Parduotuvė jau turi subūrusi nuolatinių klientų ratą, kai kurios moterys stebi kiekvieną transliaciją ir kiekvieną kartą ką nors nusiperka. Joms tai – tarsi pramoga. Reda pasakoja, kad pirkėjos transliacijas stebi net per televizorių kaip filmą. Kai kurios perka po vieną, kai kurios po kelis drabužius. Drabužių kainos čia prasideda nuo 25 eurų ir gali siekti 160 eurų.

Per vieną transliaciją pirkėjos įsigyja apie keliasdešimt vienetų drabužių. „Kosminių pardavimų nebuvo, bet buvo išeitis iš padėties, kurioje esame“, – komentuoja parduotuvės vadovė.

Live vedėja Justina (kairėje), vadovė Živilė ir konsultantė Diana (dešinėje)

Per vieną transliaciją – keli šimtai pardavimų

Šiauliuose ir Radviliškyje įsikūrusi parduotuvė „Velnita Plius“ viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo pardavinėti drabužius tiesioginių transliacijų metu.

„Transliacijų idėja pirmiausiai gimė dėl karantino. Kai viskas užsidarinėjo, kad nesustotų prekyba mūsų vadovė pamatė šią idėją Lenkijoje. Kiek žinau, tai buvo vienos iš pirmųjų tiesioginių transliacijų, pradėjome tuo užsiimti per pirmąjį karantiną. Ir tikrai pasiteisino, pirkimų atžvilgiu populiarumas tikrai nemažas ir dabar, kai jau atsidarinėja parduotuvės. Susidomėjimas ir naujų klientų ratas iki šiol auga“, – pasakoja „Velnita Plius“ pardavėja-konsultantė Diana.

Per savaitę moteriškų drabužių parduotuvė surengia dvi tiesiogines transliacijas, kurios trunka apie 4 val. Pardavėjos teigimu, per vieną transliaciją įvyksta apie kelis šimtus pardavimų. Fizinėje parduotuvę per dieną tiek esą niekada nebūdavo.

Drabužius perka moterys iš visos Lietuvos ar net užsienio. Kaip sako, apsiperkančiųjų ratas užsienyje didėja, siuntos keliauja į tokias šalis kaip Vokietija, Norvegija, Airija.

„Vienas dalykas – visos parduotuvės užsidarė, antras dalykas – žmonėms prieinamumas laiko atžvilgiu, nereikia stovėti eilėje: gamindama stebiu, man patinka, tinka kaina, išmatavimai ir tik paspaudžiu, kad noriu. Yra žmonių grupė, kuriai kaip žiūrėti serialą taip ir pirkti patogiau iš lovos, nei ateiti į parduotuvę“, – šypsosi Diana.

Darbo turi visai savaitei

„Velnita Plius“ dirba 4–5 darbuotojos. Jos po dviejų transliacijų turi darbo visai savaitei.

„Pirmiausia vyksta pasiruošimo darbai: visus drabužius išmatuojame, apibūdiname, nurodome kainas. Iki transliacijos visą dieną vyksta pasiruošimas. Stengiamės perteikti kuo išsamesnę informaciją, kad žmogus susidarytų įspūdį, koks tas rūbas: medžiagos, tekstūros, tamprumas. Komentaruose žmonės rašo, kad nori tokio rūbo ir tokiu numeriu, mes ir rezervuojame.

Po transliacijos vyksta skirstymo darbai. Kai kurie ateina į parduotuvę pasiimti prekę, bet dažniausiai siunčiame. Pakavimas ir siuntimas užima 2–3 dienas“, – pasakoja parduotuvės atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)