Parduos už savikainą

Klaipėdoje pirmadienį iškilmingai atidarytas Žuvų pirminio perdirbimo cechas, kurį valdo bendrovė „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“.

„Atvertėme visiškai naują lapą. Iki šiol Žuvininkystės produktų aukcionas buvo tik ta vieta, kur iš žvejų superkamos menkės ir parduodamos supirkėjams. Nuo šiol pas mus žvejų atgabentos menkės, kitos žuvys bus perdirbtos – iš jų gaminama filė, faršas. Tokiu būdu aukcionas visiškai pakeitė savo veiklą, tapo gamykla. Joje pagaminta produkcija tikrai bus pigesnė, nei dabartinės žuvų kainos prekybos tinkluose. Be to, garantuojame ir tai, kad mūsų produkcija bus šviežia“, – teigė bendrovės „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“ direktorius Ernestas Doržinkevičius.

Jis patikino, jog pigiau pardavinėti, pavyzdžiui, Baltijos menkių filė bus galima todėl, kad bendrovė gali penkerius metus dirbti be pelno, mažesnės ir kitos sąnaudos, todėl produkciją galima parduoti beveik už savikainą.

„Šiuo metu iš žvejų Baltijos menkes perkame už 1,1-1,3 euro už kilogramą. Iš jos mūsų pagamintos filė kilogramas kainuoja apie 4 eurus. Kaina tokia, nes darbuotojams reikia mokėti atlyginimus, be to, juk ne visas menkės svoris ir panaudojamas pagaminti filė, nemaža dalis jos bus naudojama gaminti kitus produktus, pavyzdžiui faršą“, – tvirtino direktorius.

Šviežia žuvis būna tik savaitę

Anot jo, Žuvų pirminio perdirbimo cecho Klaipėdoje atidarymas reiškia, jog galbūt pavyks ant lietuvių stalų sugrąžinti Baltijos menkes. „Dabar beveik visos Baltijos jūroje sužvejotos žuvys yra eksportuojamos, tad mūsų vartotojas praktiškai neteko galimybės įsigyti šviežių menkių ir jų perdirbtų produktų. Pas mus gamybos proceso metu nebus naudojama jokia skysčių injektavimo į produktus technologija, kas gamintojams leidžia padidina produkcijos svorį ir pelningumą, tačiau realiai pablogina žuvies maistines savybes“, – tvirtino E. Doržinkevičius.

Pirmosios Baltijos menkių filė partijos pradėtos tiekti į kelis Klaipėdos darželius Pasak, E. Doržinkevičiaus, reklama sklinda iš lūpų į lūpas, todėl sulaukiama vis daugiau užsakymų.

Be to, žmonės, atvykę į Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcioną taip pat galės įsigyti šviežių menkių produktų, nes ketinama atidaryti specializuotą parduotuvę.

„Šviežia žuvis reiškia, kad ji turi būti suvalgyta per septynias paras nuo pagavimo. Maždaug tris paras žuvis dar būna laive, tada pasiekia mus, o mes turime keturias dienas jas apdoroti ir produkciją išvežioti užsakovams. Nors įrengta ir šaldymo linija, tačiau labai tikimės, kad visada prekiausime tik šviežia produkcija, kuri yra pati vertingiausia“, – vylėsi direktorius.

Derasi su prekybos tinklais

Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas buvo pastatytas maždaug prieš dešimtmetį Jo paskirtis buvo iš žvejų priimti žuvis, o jas pardavus aukcione, atsiskaityti. Tačiau tai visiškai nepasiteisino, nes žvejų netenkino aukcione siūlomos kainos.

Todėl maždaug prieš metus apsispręsta visiškai pakeisti bendrovės veiklos kryptį – pradėti gamybą, o ne būti pardavėjais.

Valstybė į šį objektą, kurio vienintelė akcininkė yra Žemės ūkio ministerija, investavo 1,448 mln. eurų. Trečdalis šios sumos skirta įsigyti visą reikalingą įranga, o likusi dalis – praktiškai nugriauti buvusį pastatą ir jį pastatyti bei įrengti iš naujo taip, kad galėtų tinkamai vykti gamybos procesas.

Baltijos žuvims perdirbti įsigyta pati naujausia vokiečių bei ispanų gamintojų perdirbimo, filetavimo, šokinio šaldymo, pakavimo, fasavimo, šaldytuvų sandėliavimo įranga. Įrengtos trys šaldymo kameros, kurių bendra talpa – 300 kub. m. Čia, esant poreikiui, gali būti palaikoma iki 20 laipsnių šalčio temperatūra, tačiau žuvys ir perdirbti produktai bus sandėliuojami tik tuo atveju, jei susikauptų itin dideli jų kiekiai.

Naujojoje žuvų pirminio perdirbimo gamykloje per metus galima perdirbti 920 tonų šviežių žuvų. Iš vietos žvejų, užsiimančių versline žvejyba, supirktos Baltijos menkės ir kitos žuvys pirmiausia bus išrūšiuojamos, tuomet jos pateks į pirminio perdirbimo cechą, kur bus filetuojamos pagal užsakovo poreikius – gali būti išpjaustoma tiek visos žuvies, tiek jos maistingiausių dalių filė. Taip pat bus gaminamas aukščiausios rūšies faršas.

„Pradėjome derybas ir su prekybos tinklais, kad savo produkciją galėtume tiekti ir jiems. Tačiau kol kas dar anksti kalbėti, kada parduotuvėse bus galima nusipirkti tikrai šviežios menkių filė ir skrostų menkių. Tačiau tikime, kad Baltijos menkes valgys ir darželinukai, ir kavinių lankytojai, ir kariai savanoriai“, – gražia ateitimi neabejojo E. Doržinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)