Kaip teigė Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus duomenų analitikė Audronė Butkienė, Europos darbo rinkos barometras yra 17-kos Europos valstybių pagrindu, Valstybinių užimtumo tarnybų apklausų duomenimis parengtas rodiklis, kuris vertina, kaip keisis darbo rinka artimiausius 3 mėnesius.

„Šį rodiklį sudaro du komponentai, tai yra nedarbas ir užimtumas, ir šių komponentų suma parodo bendrą situaciją“, – aiškino pašnekovė.

Kovo mėnesio rezultatai rodo, kad situacija Lietuvoje – gerėja.

„Gerėjimą pavasarį mes fiksuojame jau ne pirmus metus. Tai susiję su darbo rinkos sezoniškumu, kai, prasidedant šiltajam sezonui, darbo rinka aktyvėja, darbdaviai aktyviau ieško darbuotojų, didėja įsidarbinimo galimybės“, – teigė A. Butkienė.

Taigi, pavasaris – tas laikotarpis, kai darbą rasti yra kone lengviausia, mat darbo jėgos paklausa šiuo metu didėja.

„Ypač didėjimas jaučiamas terminuotiems, sezoniniams darbams. Anksčiau tų darbų, tai yra kovo-balandžio mėnesį, pradeda ieškoti žemės ūkio, statybos sektorius, šiek tiek vėliau į darbo paieškas įsijungia apgyvendinimas, maitinimas, taip pat pramogų, meninės veiklos organizavimo sektoriaus darbdaviai“, – vardijo A. Butkienė.

Ieškančių darbo vis dar daugiau nei jį siūlančių


Dažnai pabrėžiama, kad pastaraisiais metais situacija Lietuvos darbo rinkoje keičiasi tik į gerąją pusę, tačiau, kaip pastebėjo A. Butkienė, teisingiau būtų sakyti, kad situacija pastaraisiais metais tiesiog išlieka stabili.

„Bet lyginant su tuo, kad daugelyje Europos šalių situacija blogėjo – tai, aišku, yra teigiamas rezultatas“, – tvirtino ji.

Lauko kavinė

Lietuvos darbo rinkoje vyraujančią situaciją pašnekovė aptarė ir plačiau.

„Kovo mėnesį, jeigu kalbėti apie besiregistruojančius, darbo ieškančius asmenis, tai galima jau drąsiai teigti, kad jų skaičius bus tikrai mažesnis negu buvo ir sausį, ir vasarį. Jeigu kalbėti apie darbo paklausą, apie darbuotojų paiešką – tiek sausį, tiek vasarį situacija buvo gana stabili.

Buvo registruojama apie 13 tūkstančių darbo pasiūlymų per kiekvieną mėnesį. Šiuo metu registruotų laisvų darbo vietų kiekis yra panašus“, – teigė A. Butkienė.

Užimtumo tarnyba

O štai žmonių, ieškančių darbo, pasak pašnekovės, šiuo metu yra registruota apie 161 tūkstantis, taigi ieškančių darbo yra gerokai daugiau nei jį siūlančių.

„Tai yra natūralu“, – teigė A. Butkienė.

Visą reportažą rasite LNK portale: