Mėnesio kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 6,1 procento padidėjusios drabužių, 5,9 – daržovių ir bulvių, 3,8 procento – avalynės kainos bei 1,2 procento sumažėjusios degalų ir tepalų, 1,9 – šilumos energijos kainos.

„Pirmojo 2013 m. ketvirčio tendencijos rodo, kad Lietuvos vartojimo kainų dinamika kol kas atsilieka nuo mūsų bazinio modelio ir mažėja sparčiau nei prognozavome. Tam teigiamą poveikį darė palankios žaliavų kainų tendencijos. Kita vertus, šaltas pavasaris gali lemti aukštesnes nei paprastai šviežių daržovių kainas. Tačiau, nepaisant to, mes šiek tiek sumažiname savo metinės infliacijos prognozę nuo 2,9 proc. iki 2,5 proc.”, - teigia Violeta Klyvienė, „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims.

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausiai atpigo 1,3 procento mineraliniai vandenys, gaivieji gėrimai ir sultys, po 0,9 procento – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai bei kava, arbatžolės, kakava.

Iš įvairių prekių ir paslaugų 1,5 procento pabrango neelektriniai asmens priežiūros prietaisai, reikmenys ir priemonės, 0,9 – juvelyriniai dirbiniai ir laikrodžiai, 0,7 procento – kiti asmeniniai daiktai.

Per tą patį laikotarpį iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų daugiausia atpigo suskystintos dujos maistui ruošti – 3,8 procento, šilumos energija – 1,9, būsto nuomos mokesčiai sumažėjo 0,4 procento. Būsto priežiūros ir remonto medžiagos pabrango 1 procentu.

Iš transporto prekių ir paslaugų daugiausia atpigo dyzeliniai degalai – 1,7 procento, suskystintos automobilinės dujos – 1,3, benzinas – 1,1, dviračiai – 0,7 procento, o pabrango keleivinio oro transporto paslaugos – 8,3 procento.

Kovo mėn. metinė infliacija sudarė 1,5 procento ir buvo 2,1 procentinio punkto mažesnė nei 2012 m. kovo mėn. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių, drabužių ir avalynės, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų pabrangimas bei ryšių prekių ir paslaugų atpigimas. Vartojimo prekės per metus pabrango 1,5, o paslaugos – 1,6 procento.

V. Klyvienė teigia, kad pasaulinėje naftos rinkoje vis dar gausu aukštesnės naftos kainos ženklų, kurie turėtų paskatinti naftos brangimą 2013 m. antrajame ketvirtyje. Geopolitinė įtampa Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regione išlieka, stabilumo neprideda ir agresyvi Šiaurės Korėjos retorika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)