Buvusi kompanija "Blackwater" federaliniame Šiaurės Karolinos teisme pripažino savo atsakomybę pagal 17 kaltinimo punktų ir sutiko sumokėti JAV administracijai 7,5 mln. dolerių baudą. Į pažeidimų sąrašą įtraukti tokie punktai kaip nelegalus ginklų tiekimas į užsienį, neteisingos informacijos pateikimas JAV valdžiai, slaptų duomenų perdavimas Švedijai ir Danijai.

Privati kompanija "Blackwater", įsteigta 1997 metais, bendradarbiavo su JAV administracija padėdama amerikiečių pajėgoms Irake ir Afganistane. Tačiau kompanijos paslaugų buvo atsisakyta po to, kai 2007 m. rugsėjį "Blackwater" darbuotojai nukovė Bagdade 17 taikių irakiečių. Byla sulaukė audringos visuomenės reakcijos. Penkiems kompanijos darbuotojams buvo pateikti kaltinimai, tačiau jiems pavyko išvengti bausmės. Vėliau bendrovė "Blackwater" norėdama pakeisti savo įvaizdį pakeitė pavadinimą į "Xe Services".

2009 m.vasarą nuskambėjo dar vienas skandalas, susijęs jau su "Xe Services", kai kompanijos vadovas papasakojo apie vykdomą slaptąją programą, susijusią su kovotojų lyderių likvidavimu.

2010 m. rugpjūtį JAV administracija nubaudė "Blackwater" 42 mln. dolerių. 2011 metais kompanija buvo parduota ir nuo šiol žinoma pavadinimu "Academi".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)