Pasak VMVT, Marijampolės rajone, Liudvinavo seniūnijoje, 6,3 tūkst. kalakutų ūkyje, masiškai pradėjus gaišti paukščiams, paimti mėginiai patvirtino, kad tai gripo H5N1 viruso potipis.

Pasak Lietuvos vyriausiojo veterinaro Vaidoto Kiudulo, bus aiškinamasi kaip virusas pateko į paukščių laikymo vietą.

„Aiškinsimės galimus viruso patekimo kelius į paukščių laikymo vietą. Neatmetame, kad tai galėjo būti dėl tiesioginio ar netiesioginio kontakto su užsikrėtusiais laukiniais vandens paukščiais, kurie yra pagrindinis viruso šaltinis gamtoje. Šis pirmas po ilgos pertraukos viruso židinys įsisukęs į komercinį ūkį atneš ir didelius ekonominius nuostolius“, – išplatintame pranešime cituojamas V. Kiudulas.

„Ūkio paukštides ir visą teritoriją reikės išdezinfekuoti, siekiant sunaikinti virusą aplinkoje. Aplink protrūkio vietą nustatytos 3 kilometrų apsaugos ir 10 kilometrų priežiūros zonos. Paukščių ir jų produktų judėjimas apribotas“, – pridūrė jis.

VMVT duomenimis, Lietuvoje naminių paukščių komerciniame ūkyje gripo virusas niekada nebuvo diagnozuotas, jis buvo pastebėtas tik smulkiuose ūkiuose, kuriuose paukščiai laikomi savo reikmėms. Paskutinį kartą gripo židinys fiksuotas šių metų kovą 34 paukščių ūkyje Varėnos rajone.