Netrukus vyras skambteli ir kviečia ateiti lauke pasilikusį kitą vyriškį. Jam atėjus, abu išsitraukia pažymėjimus ir tiesia kasininkei: „Laba diena. Metrologijos inspekcija. Svarstyklių patikrinimas. Prašome pakviesti parduotuvės vadovą.“

Padaugėjus besiskundžiančiųjų skundų dėl prekių svėrimo apgaulių prekybos centruose, DELFI nusprendė sudalyvauti viename iš Metrologijos inspekcijos rengiamų parduotuvių svarstyklių patikrinimų. Inspektoriai ne tik parodė, kaip yra tikrinamos svarstyklės, bet ir papasakojo apie dažną parduotuvių bėdą, dėl kurios pirkėjai gali susidurti su neatitikimais.

Rezultatas – kaip ant delno

Parduotuvės vadovė veda į patalpas, kur inspektoriai gali ramiai atlikti patikrinimą. Jie iš didelio juodo lagamino traukia specialias svarstykles, jungia į elektros lizdą, šalia pasideda pirkimo čekį.

Pagal čekį inspektorius nusipirko 280 g sausainių „Guboja“,1 kg ir 30 g apelsinų, 1 kg 6 g kriaušių, 480 g saldainių „Kregždutė“.

„Stengiamės pirkti tokias prekes, kad būtų tiek skirtingos masės, tiek skirtingi patys produktai“, – sako Lietuvos metrologijos inspekcijos Vilniaus apskrities viršininkas Igoris Tkačenko.

Svarstyklės jau paruoštos. Inspektorius atsargiai deda kiekvieną pirkinį ant specialių svarstyklių. Po kiekvieno pirkinio ant specialaus kvito spausdinamas tikslus svoris. 280,5(8) g, 1032,(3) g, 1006,5(7) g, 480,0(9) g – pamažu pasirodo skaičiai.

„Jau matome, kad viskas gerai, viskas tikslu“, – maloniai nustemba inspektorius. Skaičiai skiriasi pora miligramų. Jis pabrėžia, kad paklaidos dydis priklauso nuo masės ir svarstyklių patikros padalos vertės, kurią galima rasti ant kiekvienų svarstyklių. Šiuo atveju kasoje įrengtos svarstyklės nurodo galimą 2 g paklaidą, jeigu pirkinys sveria iki 13 kg, jei daugiau – galima 5 g paklaida.

Parodė dažną parduotuvių bėdą

Patikrinęs pirkinių svorį, inspektorius keliauja prie kasų, sėda į kasininkės vietą ir, atsinešęs 200 g svarelį, deda jį ant kiekvieno svarstyklių kampo. Kiekviename kampe perkelinėjamas svarelis rodė tą patį skaičių – 200, taigi svarstyklės tvarkingos.

„Tuoj parodysime jums šito mechanizmo vidurius“, – sako I. Tkačenko, nukeldamas svarstyklių plokštumą ir atverdamas mechanizmo vidų.

„Vienintelis dalykas, kas yra negerai, ir dėl ko būna svorio neatitikimai, nes, matote, tarp šitos platformos ir paties korpuso yra labai siauras tarpas, – rodo. – Matote, kiek čia pribarstyta, – baksnoja pirštu į susikaupusius trupinius, – jeigu kažkoks trupinėlis didesnis, jis gali papulti tarp šių dviejų briaunų, tada jis prisispaudžia ir atgal negrįžta. To nesimato, o būna, kad susidaro koks 100 g, ir žmogus ateina namo, pasveria kokius saldainius su savo svarstyklytėmis, o svoris jų didesnis šimtu gramu – tai yra didesnis, nei yra iš tikrųjų. Tai čia yra dažna problema.“

Jis atkreipia dėmesį į svarstyklių viduje užklijuotus lipdukus: „Čia viskas priklijuota inspekcijai, kad matytume, kada buvo pirminė patikra, taip pat privaloma, kas du metus atliekama eilinė svarstykles aptarnaujančios įgaliotos organizacijos patikra. Tai yra apmokyti žmonės, kurie turi specialius įrankius.“

Nesant šios patikros arba jeigu ji buvo per seniai – irgi baudžiama. I. Tkačenko informuoja, kad šiuo metu baudos siekia 100 eurų, tačiau pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos – 50 eurų.

Pirkėjams skirtų svarstyklių netikrina

„Tačiau čia dar ne viskas“, – sako inspektorius ir prašo parduotuvės vadovės nuvesti prie fasavimui skirtų svarstyklių.

Patikrinus didžiules svarstykles taip pat nerasta jokių neatitikimų. Jis pabrėžia, kad tikrinamos visos parduotuvės svarstyklės, vadinasi, apeinamos visos kasos, tarnybinės patalpos.

Netikrinamos tik parduotuvės salėje stovinčios svarstyklės, ant kurių daržoves, vaisius sveria patys pirkėjai.

„Tos kontrolinės svarstyklės nedalyvauja pirkimo procese. Jeigu pagal jų rodmenis būtų skaičiuojami pinigai, tada būtų priskirtos teisinei metrologijai, o dabar tai yra pačios parduotuvės prestižo reikalas, kad tos svarstyklės rodytų tiksliai“, – sako jis.

Įdomumo vedamas inspektorius sutiko patikrinti ir šias svarstykles. Uždėjus 200 g svarelį rezultatas vėlgi buvo teisingas – 200 g ekranėlyje.

Tikrina, bet įspėja iš anksto?

Šį kartą buvo tikrinama Vilniaus Rinktinės g. esanti „Maxima“ parduotuvė. Igoris Tkačenko informavo, kad tai yra planinis patikrinimas, vadinasi, apie jį kitų parduotuvių balandį laukiančius patikrinimus buvo skelbta mėnesio pradžioje inspekcijos interneto puslapyje.

„Mūsų visi planai yra išdėstyti visam mėnesiui, – pripažino jis. Jeigu tai yra ne skundų ar kažkokių kitų atvejų pagrindu, tai mes ir parduotuvę įspėjame iš anksto. Bet šiuo atveju, kadangi yra tam tikras skundų skaičius, stengiamės padaryti labiau netikėtą patikrinimą.“

Atvykti tikrinti neįspėjusi ir prieš tai nepaskelbusi apie būsimą patikrinimą inspekcija gali tik gavusi pirkėjo skundą su nurodytu konkrečiu parduotuvės adresu, data, pirkimo kvitu. Tokiu atveju, I. Tkačenko teigimu, nereikia laukti nė rytdienos: „Galime iškart, kad ir tą pačią dieną atvažiuoti.“
Igoris Tkačenko

DELFI jau rašė, kad Metrologijos inspekcija yra įsipareigojusi pranešti apie būsimus planinius tikrinimus, nes taip yra numatyta Viešojo administravimo įstatymo 364 straipsnio 6 dalyje.

Tada Ūkio ministerijos specialistai teigė, kad „verslo priežiūros politikos gerinimo pagrindinis tikslas yra, kad kuo mažiau būtų trikdoma ūkio subjektų veikla ir veiksmingai apsaugomos įstatymais bei kitais teisės aktais ginamos teisės ir teisėti interesai.

Tikslas – ne nubausti, ar rasti pažeidimą, o užtikrinti, kad ūkio subjektai laikytųsi jų veiklai taikomų reikalavimų. Dalis ūkio subjektų po pranešimo apie planuojamą atlikti pas juos patikrinimą gavimo šalina esamus pažeidimus, šiuo atveju atlieka matavimo priemonių metrologines patikras.“

Pats I. Tkačenko tada nedaugžodžiavo dėl tokios tvarkos: „Kaip jums pasakyti, mes esame tarnautojai, mums yra nurodyta, mes vykdome nurodymus. Mes turime savo nuomonę šitam dalykui, bet išsakyti jos negalime“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)