DELFI jau rašė, kad Lietuvoje galima nusipirkti „Sovetskaja vodka“ degtinės, kurios butelis išpuoštas sovietine simbolika. Sovietinių simbolių platinimas Lietuvoje neleistinas ir baudžiamas, tad minėta degtine susidomėjo policija.

Kodėl įregistravo tokį prekės ženklą, Patentų biuras atsakė praėjus 10 dienų nuo DELFI užklausos.

Laikinai Valstybinio patentų biuro direktoriaus pareigas einanti direktoriaus pavaduotoja Lina Mickienė paaiškino, kad prieš registruojant prekės ženklą atliekama jo ekspertizė. Kaip teigiama atsakyme, pareiškėjas pateikė registruojamo ženklo vaizdą bei nurodė, kad baltame fone vaizduojami du kariai, laikantys vėliavą, virš jų užrašas „Sovetskaya Vodka“ bei užrašai, nurodantys prekės charakteristikas anglų ir lietuvių kalbomis. Po karių skulptūrų piešiniu yra trys emblemos.

Atsakyme teisinamasi, kad ženklo savininkas elementų, vaizduojančių Sovietų Sąjungos simbolius, esančių pilkos spalvos emblemose, nenurodė ir neaprašė. Kaip teigiama atsakyme, registruojamo prekių ženklo „Sovetskaja vodka“ atveju pagrindiniais elementais laikytinas žodinis žymuo „sovetskaja“, centre esanti skulptūra, spalvinė ženklo kompozicija. Lietuvoje yra nusistovėjusi ženklų registravimo ir teismų praktika, kad galima registruoti ženklus, kuriuos vartojami žymenys susiję su žodžiu „tarybinis“.

Patentų biuras aiškina, kad „Sovetskaja vodka“ ženklo sudėtyje emblemos vartojamos kaip ne pagrindinis elementas. Biuras atkreipia dėmesį, kad alkoholinių gėrimų etiketėse yra būdinga naudoti emblemas – įvairius apdovanojimus, laimėjimus konkursuose bei parodose, medalius, sukuriančius pridėtinę produkto vertę.

„Atliekant ženklo ekspertizę nėra reikalaujama pateikti įrodymų, ar tikrai tokiais apdovanojimais buvo įvertinta tokia prekė – tai yra gamintojo atsakomybė prieš vartotoją ir konkurentus. Todėl ekspertas, atlikdamas konkretaus ženklo„Sovetskaja vodka“ ekspertizę ir vadovaudamasis surinkta informacija, sukaupta gyvenimo ir darbo patirtimi, vidiniu įsitikinimu ir turėdamas pareiškėjo pateiktą nurodyto formato ir aiškumo vaizdą, padarė išvadą, kad ženkle naudojamos emblemos yra panašaus pobūdžio apdovanojimai, naudojami prekės įvertinimui pažymėti, ir priėmė sprendimą registruoti šį ženklą kaip atitinkantį Prekių ženklų įstatymo 6 straipsnį“, – rašoma Patentų biuro atsakyme.

Vis dėlto Patentų biuras nurodė sutinkantis, kad konkretus pavyzdys dėl „Sovetskaja vodka“ naudojamų emblemų „gali kelti klausimų dėl ženkle naudojamų sovietinių simbolių“. „Už ženklo sukūrimą ir jo naudojimą yra atsakingas ženklo savininkas, todėl jis turi atsakyti už savo veiksmus, jeigu tokią atsakomybę numato įstatymai“, – tvirtinama L. Mickienės pasirašytame atsakyme.

Valstybiniam patentų biurui teisės aktai nesuteikia galimybių panaikinti ar pripažinti negaliojančia šios registracijos, kadangi registruotas prekių ženklas yra tapęs nuosavybės objektu. Tačiau kiekvienas suinteresuotas asmuo gali kreiptis į teismą dėl prekių ženklo registracijos pripažinimo negaliojančia Prekių ženklų įstatyme numatytais pagrindais.

Valstybinis patentų biuras, atsižvelgdamas į šį atvejį, žada atkreipti ekspertų dėmesį į panašias situacijas registruojant ženklus ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)