Komisija: LB leido bankams perimti kontrolę

BFK pirmininkas Valius Ąžuolas drauge su Europos Parlamento nariu Stasiu Jakeliūnu surengtoje spaudos konferenciją po komiteto posėdžio sakė, kad šiandien buvo patvirtintos galutinės tyrimo išvados.

„Komisija tyrime užtruko ilgai, pusantrų metų, nors buvome kaltinami, kad darbas daromas dėl rinkimų, o vėliau darbas buvo nukeltas iki šio mėnesio galo.

Tyrimo išvadas dar papildėme Valstybės kontrolės išvadomis, nes keletas iš komisijos narių akcentavo, kad reikia atsižvelgti į gautas išvadas“, – kalbėjo jis.

Žurnalistų gautoje krizės tyrimo išvadų santraukoje taip pat buvo teigiama, kad BFK nuomone LB sąmoningai ar nesąmoningai sudarė galimybes bankams perkelti daugelį rizikų kitiems, dažniausiai neprofesionaliems rinkos dalyviams.

Taip pat buvo rašoma, kad nevaržydamas pigaus, spekuliatyvaus ir perteklinio finansavimo iš patronuojančiųjų bankų, jis toleravo netolygias vietos bankų konkurencijos sąlygas.

„Nepaisydamas besiformuojančių NT burbulų, ekonominių disbalansų ir iškraipomos ūkio struktūros, LB toleravo agresyvią ir riziką ignoruojančią Skandinavijos bankų konkurencinę kovą dėl rinkos dalies ir leido šiems bankams visiškai perimti pinigų politikos kontrolę“, – buvo rašoma BFK pateiktoje išvadų santraukoje.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs S. Jakeliūnas sakė, kad komitete buvo daug emocijų, daug politikos. Jis pabrėžė, kad jokie asmeniškumai dėl tyrimo šiandien neturi jokio pagrindo.

S. Jakeliūnas taip pat pridūrė, kad ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl Seimo nario Mykolo Majausko elgesio.

„Mykolas Majauskas tiek posėdžio metu, tiek po jo toliau jį (Tomą Ramanauską- red.) diskreditavo ir žemino, galimai pažeidė pranešėjo apsaugos įstatymą, T. Ramanauskas pats kreipėsi į prokuratūrą dėl galimų įstatymų pažeidimų, ir jo, kaip pranešėjo, teisių pažeidimo. Tai tikiuosi, kad M. Majausko veiksmai bus vertinami ir prokuratūroje“, – sakė jis ir pridūrė, kad jis pats artimiausiu būdu kreipsis į prokuratūrą, kur sieks apginti jo teises.

Rekomenduoja kreiptis į Generalinę prokuratūrą

V. Ąžuolas pateiktose rekomendacijose taip pat teigė Generalinei prokuratūrai įvertinti stambių komercinių bankų vaidmenį sukeliant krizės reiškinius Lietuvoje. Taip pat jų veiksmus naudojantis VILIBOR indeksus neobjektyviai pinigų kainai.

„Reikia, kad prokuratūra įvertintų, ar LB tinkamai neprižiūrėjo komercinių bankų praktikos ir procedūrų susijusių su VILIBOR palūkanų normų nustatymu. Atsižvelgiant į tai, kad galėjo būti pažeisti atitinkami įstatymai bei kiti teisės aktai. Atlikti tyrimą dėl viešo galimo interesų pažeidimo“, – kalbėjo jis.

Vitas Vasiliauskas
Viena iš galutinių rekomendacijų, kaip sakė V. Ąžuolas yra ta, kad kadangi atliekant tyrimą pasitaikė vengimo bendradarbiauti atvejų, siūloma LR Seimui tobulinti LB Seimo laikinųjų tyrimų komisijos įstatymo nuostatas, nustatančias atsakomybę už komisijos teisėtų reikalavimų nevykdymą.

Tiesa, iš pateiktų rekomendacijų dingo kreipimasis į prezidentą Gitaną Nausėdą, nors anksčiau rekomendacijose buvo teigiama, kad ketinama kreiptis į jį su prašymu iš pareigų atleisti LB valdybos pirmininką Vitą Vasiliauską.

Taip pat buvo siūloma įvertinti nepakankamą sisteminę finansinių paslaugų vartotojų apsaugą svarstyti galimybę įkurti nepriklausomą nuo centrinio banko finansinių paslaugų ir vartotojų teisių priežiūros instituciją.

Tarp jų buvo siūloma ir visapusiškai nagrinėti galimybę mažinti leistiną rinkos koncentracijos lygį, šalies finansų sistemos priklausomybę nuo riboto skaičiaus patronuojančių bankų sprendimo.

Taip pat buvo siūloma įvertinti nepakankamai socialiai atsakingą užsienio kapitalų bankų veikimą iki krizės, jos metu ir atlikti galimybių studiją dėl komerciniais pagrindais veikiančio valstybinio banko, taip pat įvertinti būsto paskolų draudimo veiklą.

Taip pat siūloma įvertinti, kad tuo metu nebuvo sukauptas pakankamas finansinis rezervas, galėjęs tuo metu sumažinti biudžeto konsolidavimą, skolinimosi poreikį prasidėjus krizei.

Tarp rekomendacijų, siūlymai ir LB. Buvo siūloma įpareigoti LB reguliuoti bankų finansavimus iš užsienio ir likvidumo valdymo grupės mastu. Taip pat, griežčiau reglamentuoti būsto paskolų teikimą kintamomis palūkanomis ir dėl įvairių kitų priemonių, kurios liečia būsto paskolas.

Taip pat buvo siūloma įvertinti Vyriausybės sprendimus 2009-2012 metais skolintis ir esą dėl to padarytą 2,1 mlrd. eurų žalą valstybei, taip pat paskolų, kurių palūkanos siekdavo ir 8 proc., teikimą „Sodrai“, taip ją diskredituojant ir reikšmingai sumažinant senatvės pensijų perkamąją galią.

Majauskas: baigėsi rinkimai – baigėsi tyrimas

Po išvadų ir rekomendacijų pristatymo BFK narys Mykolas Majauskas teigė, kad šis „archeologinis nagrinėjimas tebuvo skirtas valstiečiams pasikelti reitingus.“

„Viskas yra taip, kaip ir turėjo būti. Baigėsi rinkimai – baigėsi ir visi krizės tyrimai. Aš į jį žiūriu kaip į vakar dieną, tokį acheologinį nagrinėjimą bandant pasikelti reitingus valstiečiams. Matome, kad ši procedūra jiems nepadėjo to padaryti, kai kuriems galbūt asmeniškai padėjo pakliūti į EP, bet iš esmės jokių realių veiksmų aš nematau ir šie visi siūlymai bei rekomendacijos man atrodo, jos yra niekinės ir yra vakar diena, subliuškęs burbulas iš komisijos. Aš jų rimtai nevertinčiau“, – sakė jis.

S. Jakeliūnas, pareiškęs, kad į Generalinę prokuratūrą kreipsis ir dėl Mykolo Majausko, susilaukė ir paties Seimo nario atsakymo.

„Aš jaučiuosi pamalonintas, nes siūlo kreiptis į prokuratūtą dėl LB, dėl Vyriausybės ir dėl Majausko. Rimtai kalbant, Generalinė prokuratūra jau yra išsakiusi aiškiai savo poziciją, kad viešas interesas nebuvo pažeistas ir man atrodo, kad papildomi siūlymai kreiptis situacijos nepakeis“, – tikino politikas.

Tiria nuo pernai

DELFI primena, kad tarp S. Jakeliūno ir V. Vasiliausko santykiai tapo įtempti po to, kai Seimo narys pareiškė, kad LB netinkamai bendradarbiavo su tyrimą atliekančia laikinąja komisija.

Pats V. Vasiliauskas tada tikino, kad visa informacija, reikalinga tyrimui, institucijoms buvo suteikiama nuo pat tyrimo pradžios.

Kaip rašė ELTA, taip pat tuo metu, pasak S. Jakeliūno, LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino ir to, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus.

Stasys Jakeliūnas
Anot Seimo nario, pernai BFK kreipėsi į LB, klausdamas, ar buvo atlikti tyrimai dėl VILIBOR per krizę, o šiemet sausį gautas atsakymas, kad VILIBOR atitiko tuometinę tarptautinę praktiką. Po to paaiškėjo, kad 2012 metais surašė pažymą, kurioje kalbėta apie galimas gyventojų „permokas“.

S. Jakeliūno teigimu LB vadovybė sąmoningai nuslėpė informaciją, kuri galėjo turėti esminės įtakos krizės supratimui ir gyventojų patirtos žalos įvertinimui.

Tuo metu LB teigė, kad tai tebuvo vidaus diskusijoms skirtas darbinis dokumentas, o jame atspindima nuomonė nebūtinai oficiali LB nuomonė.

Kiek vėliau paaiškėjo ir faktas, kad , V. Vasiliausko teigimu, kad S. Jakeliūnas yra bandęs gauti darbą Lietuvos banke.

„S. Jakeliūnas siekė įsidarbinti Lietuvos banke užimant aukštas pareigas. Nuo 2011 metų tokių bandymų buvo ne vienas. Yra išlikusios tą patvirtinančios žinutės“, – komentare BNS nurodė LB vadovas. Vėliau V. Vasiliauskas teigė visoje situacijoje įžvelgiantis tam tikrų asmeniškumų.

Tiesa, kad nepasitiki V. Vasiliausku, yra pareiškęs ir premjeras Saulius Skvernelis.

Stasys Jakeliūnas, Valius Ąžuolas
Vėliau Seime buvo svarstoma ir valdančiųjų rezoliucija dėl nepasitikėjimo LB valdybos pirmininku, tačiau Seimas balsavo prieš. Už nepasitikėjimą LB valdybos pirmininku tada balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 51, o vienas parlamentaras susilaikė.

Anksčiau DELFI gautose krizės tyrimo rekomendacijose, paruoštose BFK, buvo siūloma V. Vasiliauską atstatydinti, o pats pirmininkas portalui lrt.lt tada sakė abejojantis tyrimą vykdžiusių asmenų objektyvumu ir sakė tai paliekantis jų sąžinei.

DELFI taip pat primena, kad parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)