Kiekvieną kartą reikės susimokėti?

Socialiniuose tinkluose kilo diskusija dėl daugkartinių maišelių naudojimo po liepos 1 d., kai parduotuvėse bus apmokestinti vienkartiniai plastikiniai maišeliai.

Feisbuke viena moteris atkreipė dėmesį, kad apsiperkant nėra galimybės išskaičiuoti iš perkamų sveriamų prekių savo atsinešto ar parduotuvėje įsigyto daugkartinio maišelio svorio, kuris gali siekti ir keliolika gramų, todėl mano, kad kiekvieną kartą už jį turės susimokėti.

„Nuo ateinančio mėnesio žada apmokestinti vienkartinius maišelius, todėl nusprendžiau įsigyti daugkartinių. Bet problemėlė ta, kad „Lidl“ neturi galimybės maišelio nutarinti. Vadinasi, jei prisidėsiu brangesnių prekių, tai atitinkamai ir susimokėsiu už 8 g. (tiek sveria „Lidl“ maišelis – red.). Bet jau už maišelį ir taip sumokėję esam.

Savitarnos kasoje paprašius nutarinti maišelį, pardavėjos išsprogdino akis. Sako: niekas to dar neprašė. Bet aš puikiai žinau, kad užsienyje kasoje nurodai: prekė – „palaida“, su plastiko maišiuku ar daugkartiniu, nes ten jau būna išskaičiuotas svoris. Pavyzdžiui, kito prekybos centro maišelis sveria 18 g. Tai nesuprantu logikos tausoti gamtą ir vis mokėti už tą patį“, – piktinosi pirkėja.

„Lidl“ daugkartiniai maišeliai

Maišelis gali sverti ir 25 gramus

Iš tikrųjų daugkartiniai smulkių prekių maišeliai gali sverti nuo kelių iki keliasdešimt gramų, priklausomai nuo medžiagos ir dydžio. Pavyzdžiui, internete galima rasti medvilninių daugkartinių maišelių, kurių svoris siekia 20-25 gramus.

Štai pavyzdžiui, viename prekybos tinkle kilogramas pistacijų kainuoja 19,59 Eur. Perkant tokį kiekį riešutų, juos sudėjus į savo atsineštą daugkartinį maišelį, kurio svoris gali svyruoti 8-20 gramų, ir pasvėrus kasoje, maišelio svoris prisidės prie bendro prekių svorio, todėl už prekę turėsite mokėti daugiau. Šiuo atveju, jei maišelis sveria 8 gramus, prisidės 15 centų, o jei 20 gramų – apie 40 centų.

Nors vieniems tai tik keli papildomi centai, kiti pirkėjai skaičiuoja, kad kiekvieną kartą susimokant už savo atsineštą maišelį, per metus gali susidaryti nemaža suma.

„Tokia ir esmė: tu moki jiems pinigus už nieką. Čia yra geriausias „biznis“ visuose prekybcentriuose. Įdomu, kaip įrodysi, kad atsinešei iš namų plastikinį maišelį, kai nenorėsi už jį mokėti? Ne gamta čia svarbi, o kaip kuo daugiau pinigų „nutręšt“. Visa tai yra „biznis“, – rašo dar vienas pirkėjas.

„Ką galiu, nededu į maišą, sveria be maišelio, jei tik kokie riešutai ar saldainiai, tai ten „nenubiednėsiu“. O dar galite iš tiulio pasisiūti maišiukų – išvis mažai svers“, – pataria moteris.

Nemano, kad kils problemų

Delfi pasiteiravo prekybos tinklų, kaip šie ruošiasi spręsti klausimą, kad pirkėjai kiekvieną kartą apsipirkdami nepermokėtų už savo maišelį.

„Tvarka parduotuvėse nuo liepos mėn. liks ta pati, kaip yra ir dabar. Vienintelis skirtumas toks, kad, kaip žinote, vienkartinis maišelis, kurį pirkėjas pasiims prekybos salėje, kainuos. Jei dabartinė tvarka nekelia didesnių problemų, tai jų neturėtų kelti ir „būsimoji tvarka“, – trumpai pakomentavo „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė atkreipia dėmesį, kad pirkėjai vietoje lengvų vienkartinių plastiko maišelių gali rinktis aplinkai draugiškesnes alternatyvas, kurias galima rasti ir parduotuvėje, ir kiekvieno namuose: popierinius maišelius konditerijos gaminiams ir kepiniams, medžiaginius ar tinklinius maišelius vaisiams ir daržovėms, kuriuos pirkėjai taip pat gali įsigyti ir kuriems dažnai taikomos nuolaidos. Tačiau jų kainos prekybos tinklas nepatikslino.

Plastikiniai maišeliai

Vis dar ieško sprendimų

„Šiuo metu mūsų parduotuvėse įrengtose kasose, perkant sveriamas prekes, nėra galimybės pačiam pirkėjui išminusuoti daugkartinio maišelio ar kito pačiam pirkėjui priklausančio maišelio arba indelio svorį. Ateičiai ieškome sprendimų, kad pirkėjai bet kokius savo atsineštus daugkartinius maišelius, indelius galėtų iš karto panaudoti prekių pasvėrimui.

Raginame pirkėjus tokioms smulkioms prekėms kaip sveriami saldainiai dar kartą panaudoti vienkartinius maišelius, atsineštus iš namų. Taip pat galima prekes kasoje pasverti ir be maišelio, o tuomet jas įsidėti į savo atsineštą daugkartinį maišelį ar indelį“, – komentuoja „Maxima“ atstovė.

Ji taip pat priduria, kad kasoje pardavėjas gali pasitikslinti, ar maišelis – pačio pirkėjo, ar paimtas iš prekybos salės.

„Tikime mūsų pirkėjų sąmoningumu ir jais pasitikime. Prie kasos pirkėjui atsinešus prekių vienkartiniuose maišeliuose, parduotuvės darbuotojai tik pasitikslins, ar maišelius pirkėjas atsinešė su savimi iš namų, ar pasiėmė prekybos salėje. Reguliarioje kasoje darbuotojas paprašys pirkėjo įvardyti, kiek vienkartinių maišelių pasiėmė prekybos salėje ir įmuš juos į kasą. Tuo tarpu savitarnos kasose pirkėjas pats įves prekybos salėje pasiimtų vienkartinių maišelių kiekį ir šie įsiskaičiuos į bendrą krepšelio sumą“, – nurodo I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė taip pat pažymi, kad pirkėjais pasitikima, ir papildomai kontroliuoti, ar maišelius pirkėjai atsinešė savo, ar juos paėmė prekybos salėje, nereikės.

Savitarnos kasose sprendimas yra

Ji atkreipia dėmesį, kad nuo liepos 1 d. parduotuvių kasose galios tokia pati tvarka kaip dabar.

„Savus maišelius nešasi tikrai ne vienas pirkėjas ir dabar į „Iki“ parduotuvę. Savitarnos kasose, kai padedi maišelį su produktais, iššoka ekrane užrašas „Naudoju savo maišelį“, jį paspaudus, sistema sureguliuoja svorius. Paprastose kasose pirkėjai išima iš maišelių prekes, ir jos nuskenuojamos“, – komentuoja V. Budrienė.

„Iki“ atstovė pažymi, kad daugkartiniai maišeliai, kuriuos galima įsigyti prekybos tinklo parduotuvėse, sveria kelis gramus ir kainuoja nuo 1,49 Eur iki 1,99 Eur.

Tobulina kasų funkcionalumą

O prekybos tinkle „Lidl“ dviejų maišelių pakuotės kaina siekia 0,99 Eur.

„Suprantame, kad nuo liepos pirkėjai vis dažniau apsipirkti ateis jau su savo turimais daugkartiniais maišeliais, tad tobuliname kasų funkcionalumą, kad klientams apsipirkti būtų galima kuo patogiau. Jei pirkėjas ateis apsipirkti jau su savo turimu daugkartiniu maišeliu, prie kasos apie tai tiesiog turės informuoti darbuotoją“, – sako „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Nuo liepos 1 dienos „Lidl“ parduotuvėse lengvi vienkartiniai plastikiniai maišeliai kainuos 1 centą. Pirkėjams prie standartinės kasos reikės pasakyti, kiek vienkartinių maišelių jie panaudojo, arba nuskenuoti kortelę su vienkartinių plastikinių maišelių kodu savitarnos kasose ir taip įsitraukti juos į savo pirkinius.

Kitose šalyse nusiskundimų nėra

Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė pažymi, kad prekybos tinklo kitų šalių praktikoje nėra buvę nusiskundimų dėl maišelių apmokestinimo.

„Pirkėjai galės atsinešti iš namų savo turimus tiek daugkartinius medžiaginius maišelius, kuriais prekiaujame jau seniai, tiek plastikinius, ką daryti galėjo ir iki šiol.

Be to, kaip ir anksčiau pirkėjai galės rasti nemokamus popierinius maišelius, skirtus supakuoti įvairius kepinius. Visgi raginame apskritai pagalvoti ar visiems produktams reikia papildomo įpakavimo, pavyzdžiui, keliems obuoliams ar pomidorams. Pasitikime savo pirkėjais, tikime, kad jie supranta šios naujovės prasmę ir kartu prisidės prie plastiko taršos mažinimo.

Estijoje jau kurį laiką plastikiniai maišeliai yra apmokestinami, nuolat bendraujame su jais, dalijamės patirtimi. Kolegos mini, kad jų praktikoje tokių nusiskundimų nėra buvę. Jei tokių pasitaikytų, tikime, kad rasime su pirkėjais bendrą sprendimą“, – komentuoja „Rimi“ atstovė.

Keli prekybos tinklai jau skelbė, kad nuo liepos 1 d. parduotuvėse vienkartiniai plastikiniai maišeliai kainuos po 1 centą. Tačiau yra išimčių – dėl higienos ir saugos reikalavimų lengvi vienkartiniai plastiko maišeliai pirkėjams liks nemokami, įsigyjant šviežią mėsą, jos gaminius ir šviežią žuvį, kuriuos supakuos parduotuvės darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)