Biometano gamybos projektą įgyvendina bendrovė „Tube Green“ kartu su bioetanolio ir biodujų gamintoja „Kurana“. Projekto investicijų suma siekia 15 mln. eurų, dalis investicijų finansuota Klimato kaitos programos lėšomis.

„Tube Green“ biometano gamykla, bendradarbiaujant su Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Amber Grid“ buvo prijungta prie šalies dujų perdavimo tinklo ir jau tiekia biometaną į sistemą.

Pasak „Kuranos“ generalinio direktoriaus Jurgio Polujansko, Pasvalio rajone įgyvendinamas projektas padės Lietuvai siekti ambicingų žaliosios energetikos tikslų.

„Tube Green“ bus pirmoji ir kol kas vienintelė gamykla Lietuvoje, kuri biometaną tieks į magistralinį dujotiekį. Biometano panaudojimo galimybės yra plačios – nuo pramonės iki transporto sektoriaus, kuris ypač priklausomas nuo naftos degalų. Sparti biometano padės Lietuvai mažinti iškastinio kuro vartojimą ir įtvirtinti energetinę nepriklausomybę“, – teigė J. Polujanskas.

„Tube Green“ įdiegė pažangią ir aukščiausius aplinkosaugos standartus atitinkančią biometano išgryninimo technologiją, kuris neskleis triukšmo ir kvapo. Biometano gamybos ir transportavimo metu taršos išmetimų į aplinką nebus, pažymima pranešime.

„(...) Nuo šiol Lietuvos dujotiekyje teka ne tik gamtinės, bet ir išvalytos, iš atsinaujinančių išteklių pagamintos žaliosios dujos. Esame pirmieji tarp kaimyninių šalių prie dujų perdavimo tinklo prijungę stambią biometano gamyklą. (...)“, – sako „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje yra numatyta, kad iki 2030 metų 15 proc. transporto sektoriaus suvartojamos energijos sudarytų energija iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Alternatyvių degalų įstatyme numatyta, kad 2030 m. biometanas ir žaliasis vandenilis turėtų sudaryti bent 5 proc. transporto suvartojamos energijos.

Europos Komisijos patvirtintame „RePowerEU“ plane numatytas biometano gamybos tikslas – 35 mlrd. kubinių metrų per metus. Sparti biometano plėtra leistų diversifikuoti ES gamtinių dujų šaltinius, o 2050 metais biometanas sudarytų jau 30–50 proc. visų ES naudojamų dujų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją