„Prezidentė siūlo, kad Viešųjų pirkimų įstatymas būtų pakoreguotas taip, jog privaloma tvarka būtų skelbiamas institucijos ketinimas rengti pirkimą neskelbiamų derybų būdu. Tokiu būdu atsirastų daugiau viešumo ir pagerėtų konkurencija, sumažėtų galimų piktnaudžiavimų“, – penktadienį po prezidentės susitikimo su kontroliuojančių institucijų atstovais žurnalistams sakė jos atstovas spaudai Linas Balsys.

Jis pateikė pavyzdį, kad Žemės ūkio ministerija viešinimo paslaugoms pirkti neskelbiamų derybų būdu pernai išleido 26 mln. Lt.

Susitikime taip pat kalbėta, kad reikėtų griežtinti nuobaudas už Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus, turėtų atsirasti asmeninė rengėjų atsakomybė, didėti baudos.

Dar viena problema įvardijama tai, kad VPT vis dar yra pavaldi Ūkio ministerijai.

„Tai yra savotiška įstatymo spraga. Artimiausiu metu turėtų būti pateiktas prezidentės siūlymas, kaip galima būtų VPT padaryta savarankiška, nepriklausoma ir depolitizuota institucija. Kaip VPT kontroliuoti viešuosius pirkimus Ūkio ministerijoje? Iš tiesų yra toks neatitikimas ir nelogiškumas“, – dėstė L. Balsys.

VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas tvirtino, kad situacija viešųjų pirkimų srityje gerėja, pavyzdžiui, 2008-2009 m. Lietuva buvo viena iš pirmaujančių Europos Sąjungoje pagal rengiamus pirkimus neskelbiamų derybų būdu, šiuo metu ji yra 14 vietoje.

„Tendencija yra mažėjimo (pirkimų, vykdomų neskelbiamų derybų būdu – DELFI). Šiandien buvo svarstoma galimybė, kad kiekvienoms neskelbiamoms deryboms institucija turėtų gauti VPT leidimą tokiai procedūrai. Tai bus privalomo pobūdžio įstatymo nuostata. Aš manau, kad tai yra labai gera prevencinė priemonė ir iki minimumo sumažins neskelbiamas derybas“, – po susitikimo teigė jis.

VPT vadovo teigimu, teise rengti pirkimą neskelbiamų derybų būdu naudojasi daugelis institucijų.

Pernai ūkio ministras Dainius Kreivys yra sakęs, kad maždaug trečdalis visų viešųjų pirkimų vyksta neskelbiamų derybų būdu, Ž. Plytniko duomenimis, per metus šis skaičius sumažėjo 30-40 proc.

Per šiuos metus Valstybės kontrolė ketina atlikti sisteminį viešųjų pirkimų auditą.

2010 m. viešiesiems pirkimams buvo skirta maždaug 9 mlrd. Lt, apie 1 mlrd. Lt iš jų išleistas neskelbiamų derybų būdu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją