Organizacija pabrėžia, kad viruso ekonominis poveikis gali skaudžiai smogti ir taip trapioms Vakarų Afrikos ekonomikoms. Tačiau tokiems padariniams – ir juos lydinčiai baimei – būtų galima užkirsti kelią, jei būtų duotas spartus atsakas viso pasaulio mastu.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, iki šiol virusu užsikrėtė 5 000 žmonių, 2 461 žmogus mirė, – tai didžiausias protrūkis per visą istoriją.

JAV prezidentas Barackas Obama paragino pasaulio bendriją imtis skubių veiksmų prieš Ebolos epidemiją Vakarų Afrikoje, kol virusu neužsikrėtė „šimtai tūkstančių“ žmonių. „Tai yra potenciali grėsmė globaliam saugumui“, – pareiškė jis antradienį. Pagal Jungtinių Valstijų veiksmų planą kovai su epidemija, JAV nusiųs į Vakarų Afriką 3 000 karių, kurie padės statyti naujus sveikatos centrus kovai su mirtina epidemija.

Pasaulio banko teigimu, jeigu virusas ir toliau plis, Vakarų Afrikos šalys iki kitų metų pabaigos neteks milijardų dolerių.

Pagal blogiausią scenarijų, prognozuoja PB, Gvinėjoj ekonomikos augimas sulėtės 2,3 proc., Siera Leonėje – net 8,9 proc. Bet labiausiai nukentės Liberijos ekonomika – jos augimas kitais metais neteks 11,7 proc., prognozuoja Pasaulio bankas.

„Ši liga ne tik Liberijos ar Vakarų Afrikos problema, visa tautų bendruomenė yra suinteresuota, kad ši krizė pagaliau pasibaigtų“, – teigiama Pasaulio banko pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)