Specialios lempos, uždari skyreliai


JP žurnalistai, netruko susisiekti su prekybos tinklo atstovais. „Maxima“ Kokybės ir kontrolės skyriaus vadovė Ugnė Ulickienė komentavo, kad jie yra suinteresuoti, jog patirtis „Maxima“ parduotuvėse būtų pati geriausia ir atitiktų lūkesčius.

„Atsiprašome, kad teko pastebėti muses prie atvirai laikomų bandelių. Patikiname, kad prekybos tinkle veikia kokybės kontrolės sistemos ir ypatingai šiltuoju metų laiku atvirai prekybos salėje laikomų produktų kokybės užtikrinimui yra skiriamas didelis dėmesys.

Siekdami išlaikyti aukščiausią kepinių kokybę ir higieną, šiuose skyriuose esame įmontavę specialias insekticidines lempas bei tam skirtose vietose klijuojame musgaudžių lipdukus. Mūsų parduotuvių darbuotojai nuolat kontroliuoja švarą parduotuvėse, taip pat bendradarbiaujame ir su išorės partneriais, kurie padeda užtikrinti kenkėjų kontrolę“, – sakė ji.

Anot skyriaus vadovės, siekiant dar labiau pagerinti kliento apsipirkimo patirtį ir užtikrinti higienines sąlygas, jau dabar visose X formato „Maxima“ parduotuvėse kepyklos gaminiai laikomi uždaruose stalčiuose, skirtuose šių produktų laikymui, o ateityje jie yra numatę įrengti uždarus stalčius visose tinklo parduotuvėse.

Panevėžietis pasibaisėjo „Maximos“ parduotuvėje

Įmonės privalo užtikrinti maisto saugą


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atskleidė, kad ūkio subjektus tikrina planinių ir neplaninių patikrų metu. Planiniai patikrinimai atliekami vadovaujantis VMVT kasmet patvirtinamais planais, jų dažnumas priklauso nuo ūkio subjektui priskirtos rizikos grupės.

„Visos su maistu dirbančios įmonės, privalo pasirūpinti tinkama profilaktine higiena, t. y. užtikrinti, kad patalpose neatsirastų infekcines ar užkrečiamąsias ligas galinčių paskleisti sukėlėjų. Tai yra būtina sąlyga siekiant užtikrinti maisto saugą ir vartotojų sveikatos apsaugą“, – pabrėžė VMVT atstovai.

Ne tik dezinfekcija


Pasak VMVT, įmonės dirbančios su maistu turi pasirūpinti ne tik dezinfekcija.

„Higieną įmonėse, kurią reikia užtikrinti, susideda iš 3 jų tipų profilaktikos etapų. Remiantis Privalomuoju profilaktinio aplinkos kenksmingumo pašalinimo tvarkos aprašu, maisto tvarkymo subjektas privalo patalpose užtikrinti: dezinfekciją – užkrečiamųjų ligų sukėlėjų šalinimą iš aplinkos ir jų sunaikinimą, naudojant specialius metodus bei priemones, dezinsekcija – t. y. profilaktiką apimančią vabzdžių stebėjimą, atbaidymą, naikinimą, naudojant specialius metodus ir priemones bei deratizacija, kuri apima profilaktiką dėl graužikų stebėjimą, atbaidymą, naikinimą, naudojant specialius metodus ir priemones“, – teigė jie.

Gali grėsti administracinė atsakomybė


VMVT inspektoriai, atlikdami valstybinę maisto kontrolę, vertina, ar maisto tvarkymo subjektas užtikrina kenkėjų kontrolę, ar maisto tvarkymo patalpose nėra kenkėjų buvimo pėdsakų.

Nustačius pažeidimus, ūkio subjektas įpareigojamas juos pašalinti, taip pat atsakingam asmeniui gali būti taikoma administracinė atsakomybė.