Saugos paslaugų UAB „Ekskomisarų biuras“ generalinis direktorius Vytautas Labeckas „Delfi“ jau anksčiau pasakojo apie į įmonę besikreipiančius prekybininkus ir prašomas didinti apsaugos darbuotojų apimtis, kurie didesniuose prekybos centruose tikrins, ar visi norintys įeiti turi galimybių pasą.

Jis teigė, kad kartu su kitomis detalėmis aiškėja ir kaip naujoji tikrinimo tvarka galėtų atrodyti.

Kaip pasakojo, viskas galėtų vykti gana paprastai. Prie prekybos centro ar parduotuvės durų stovėtų apsaugos darbuotojas ar keli, kurie išmaniuoju telefonu skenuotų norinčiųjų įeiti asmenų galimybių pasus.

„Yra klientų, kurie šiandien turi ir automatinius patikros vartelius, bet tokių bus vienetai. Prie didžiųjų prekybos centrų įėjimų tokių vartelių tikrai nėra, o kito (be tikrinimo išmaniuoju telefonu- red.) greito ir nebrangaus sprendimo tikrinti šiai dienai taip pat nelabai yra“, -kalbėjo jis.

Kaip teigė, pasigilinus į teisės aktus matyti, kad asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą kiekvienu atveju tikrinti nebūtų privaloma. Jo būtų galima paprašyti kilus didesniems įtarimams, kad galimybių pasas yra kito asmens.

„Jei mums kils abejonių, kad asmens amžius ar lytis ne tokia, tada paprašysime parodyti“, – kalbėjo vadovas.

Jis tikino sutinkantis, kad dirbti tikrinant galimybių pasus bei kitus dokumentus prie įėjimų reikės labai sparčiai, jog neatsirastų eilių.

„Eilės neturėtų būti dideles. Viskas vyktų greitai, prieini, nuskenuoji ir viskas“, – tikino V. Labeckas.

Kiek tiksliai apsaugos darbuotojų reikėtų prie vieno įėjimo, jis tikino, kad tai priklausys nuo lankytojų srautų.

„Jei žmonių bus daug, kažkas ateis į pagalbą. Bet šiai dienai daugiau galvojama apie vieną žmogų prie vieno įėjimo“, – aiškino jis.

Tiesa, vadovas įspėjo, kad ne su savo galimybių pasu norintys patekti į prekybos centrus neturėtų gudrauti, nes jų lauks pasekmės.

„Matau, kad feisbuke yra tokių asmenų, kurie siunčia savo galimybių paso nuotraukas, leidžia juo naudotis kitiems.

Noriu įspėti, kad tokiais atvejais bus kviečiama policija ir tai bus laikoma dokumentų klastojimu“, – įspėjo jis.

Kaip galimybių pasą tikrins apsaugos ir inkasavimo UAB „Eurocash1“ įmonė, „Delfi“ aiškino jos direktorius Vilius Makauskas.

„Šiai dienai planuojame technologinius sprendimus kombinuoti su fizine apsauga.

Ieškome technologinių galimybių, kaip palengvinti ir paspartinti galimybių paso tikrinimą pasitelkiant ne vien žmogišką resursą, o ir technologijas“, – kalbėjo jis.

„Delfi“ primena, kad prieš kurį laiką Vyriausybė nusprendė, kad be galimybių paso būtinų prekių parduotuvėse bus galima apsipirkti tik tuo atveju, jei parduotuvės prekybos plotas yra mažesnis nei 1500 kv. m.

Planuojama, kad patikrą prie prekybos centro įėjimų vykdytų apsaugos darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (638)