Na o dabar Prinstono universiteto profesorius Orley Ashenfelteris panaudojo minėtą indeksą, lygindamas „McDonald‘s“ darbuotojų 60-yje šalių atlyginimus ir 2000 – 2011 m. laikotarpiu. „Tarptautinis greitojo maisto restoranų tinklas puikiai tinka, norint palyginti darbo užmokesčius įvairiose šalyse, kadangi jų produkcija – standartinio dydžio, sudėties ir kokybės“, – teigia profesorius.

Kaip rašoma laikraštyje, tyrimas parodė, jog „McDonald‘s“ darbuotojai JAV per valandą uždirba maždaug 2,5 mėsainiams „Big Mac“, o jų kolegos japonai – trims. Vakarų Europoje šis indeksas mažesnis, o „McDonald‘s“ darbuotojai per valandą uždirba tik dviem mėsainiams. Maskvoje „McDonald‘s“ darbuotojas per valandą užsidirba vienam mėsainiui.

Mažiausi atlyginimai – Indijoje ir Pietų Amerikoje, šiose šalyse greitojo maisto restoranų darbuotojai po valandos darbo gali sau leisti tik trečdalį minėto mėsainio.

Palyginęs atlyginimus 60-yje šalių, O. Ashenfelteris pademonstravo – didėjant nacionalinėms pajamoms, didėja ir darbo užmokesčiai.

Dar įdomu tai, kad po finansų krizės ir jos padarinių JAV, Japonijoje ir Vakarų Europoje valandinis darbo užmokestis, lyginant su mėsainių kiekiu, kurį galima įsigyti per dieną, sumažėjo 5–9 proc., na o Kinijoje ir Rusijoje darbo užmokestis, išreiškiamas mėsainiais „Big Mac“ per valandą, padidėjo atitinkamai 24 ir 40 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)