„Čia tik nelaimės reikėjo laukti (...) Jie veikia nelegaliai. Mes kreipėmės į įvairias tarnybas, kad stabdytų šią nelegalią veiklą“, - DELFI telefonu sakė Palangos administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Anot jos, dėl šių nuo gegužės veikiančių atrakcionų buvo kreiptasi į Darbo inspekciją, Teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, Kultūros paveldo departamentą, Valstybinę lietuvių kalbos komisiją, policiją, teismus ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierių. O leidimo savivaldybė nusprendusi neduoti dėl to, kad apsauginėje teritorijoje pagal miesto planą negalima vykdyti komercinės veiklos, dėl triukšmo skundžiasi ir vietiniai gyventojai.

„Nesuprantu, kodėl turėjome sulaukti tokios nelaimės, kad atsakingos institucijos pagaliau sureaguotų į Savivaldybės signalus apie neteisėtai, be Savivaldybės leidimo veikiantį atrakcionų parką“, - komentuodamas trečiadienio nakties įvykius sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Pranešime spaudai teigiama, kad ketvirtadienį Š. Vaitkus iš Palangos policijos viršininko gavo atsakymą, kad nelegali veikla esą nestabdoma dėl anstolių ryžto stokos.

Pranešama, kad atrakcionuose įstrigusių keletas nepilnamečių dėl rimtų sveikatos problemų atsidūrė ligoninėje, vienos mergaitės būklė itin sunki.

„Pats buvau naktį ir mačiau tuos kraupius įvykius (...) Tai, ką išvydau, buvo kraupu: mačiau žemyn galvomis kabančius apalpusius vaikus, tėvus, bejėgiškai žiūrinčius į savo atžalas“, - pranešime spaudai cituojamas Š. Vaitkus.

Anot A. Kilijonienės, atrakcionai buvo atvežti keliais, kuriais negalima važiuoti tokiems sunkiams kroviniams, pažeidžiant kelių ženklus. Liepos viduryje teismas kaip laikinąsias apsaugos priemones buvo priėmęs sprendimą stabdyti atrakcionų veiklą, tačiau bylinėjimasis dar tęsiasi.

„Klaipėdos apygardos teismas liepos 14 d. nutartimi nurodė skubiai nutraukti atrakcionų darbą. Tai reiškia, kad veikla turi būti stabdoma nedelsiant. Bet, kaip matome, antstoliai nevykdo Lietuvos teismų nutarčių“, - teigė Š. Vaitkus.

„Turime ir skundų, kad nėra nurodyta, kokio amžiaus vaikai gali naudotis tokiais atrakcionais ir paskui išeina traumuoti ir išsigandę“, - kalba A. Kilijonienė.

„Savivaldybė padarė viską, ką galėjo. Tačiau tesulaukėme vos kelių atsakymų – Darbo inspekcija už tai, kad veikla vykdyta neturint Savivaldybės leidimo, surašė protokolą ir nubaudė atsakingus asmenis 2 tūkst. 700 litų bauda. Ryžtingai sureagavo ir Nacionalinė žemės tarnyba – pradėjo procedūras dėl Meilės al. 5 esančios valstybinės žemės nuomos nutraukimo“, - teigė meras.

Atrakcionų atstovai: dirbom legaliai, žalą atlyginsime

Advokatė Jelena Pališaitienė, atstovaujanti atrakcionus valdančiai įmonei, apgailestavo dėl susiklosčiusios padėties ir teigė, kad įmonė atlygins visus nuostolius vaikams ir jų tėvams.

„Esame be galo sunerimę ir labai susijaudinę. Labai gaila, kad vaikai turėjo patirti stresą, labai gaila šitų vaikų. Kalta ar nekalta šita įmonė, bet vaikams viskas bus atlyginta“, - kalbėjo J. Pališaitienė.

Jis teigė, kad „Leander LTU“ atsakomybę yra apsidraudusi Vokietijos draudimo įmonėse, o atrakcionai esą veikia legaliai, nes Palangos savivaldybė neturi tvarkos dėl leidimų išdavimo. Pasak advokatės, atrakcionai veiklą vykdė privačioje teritorijoje ir buvo techniškai tvarkingi.

Atrakcionai veikia toliau

Į redakciją paskambinusi karuselėse įstrigusio vaiko mama Agnė Gintalaitė piktinosi, kad dalis atrakcionų jau veikia, netrukus jie turėtų būti sutaisyti visiškai.

„Du vaikai šiąnakt išvežti į ligoninę ir jie nukentėjo rimtai, o atrakcionai toliau veikia. Savivaldybė sako, kad nežino, kaip juos galėtų sukontroliuoti, kad tyčiojamasi iš policijos pareigūnų, o tyrėjai tik gūžčioja pečiais. Nežinome, ką daryti, jie net nepasiūlė grąžinti pinigų už bilietus“, - kalbėjo A. Gintalaitė.

Atrakcionų darbuotojas pasiūlė į snukį

Dailininko Rimo Valeikio žmona pasakojo, kad ketvirtadienį atėjus prie atrakcionų išsiaiškinti situacijos, vienas darbuotojas jiems ėmė grasinti. „Siūlė į snukį. Apie atsiprašymą (nėjo kalba – DELFI)“, – teigė moteris.

Jos sūnus pasakojo, kad vienas vaikas iš įstrigusių atrakcionų buvo išlaisvintas gana greitai, nukirpus apsauginius metalus, tačiau atrakciono darbuotojai, pasak moters, liepė negadinti įrangos, tad užtruko, kol vaikai buvo išlaisvinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją