Kalbinti Palangos kavinių atstovai patikino, kad ši vasara buvo kur kas geresnė nei praėjusi. Jie pastebi ir įdomius klientų įpročius. Pasirodo, šiemet išaugo alkoholio apyvarta, daugiau žmonių rinkosi brangesnius gėrimus bei patiekalus ir nors arbatpinigių padavėjams negailėjo, gerais žodžiais kavinių darbuotojų nelepino – aršiau gynė savas teises, buvo piktesni.

Užsidarys rugsėjo viduryje

Kavinės „Floros simfonija“ administratorė Eglė Kazlauskaitė pasakojo, kad kavinę planuojama uždaryti rugsėjo viduryje. Anot merginos, dirbti žiemą tiesiog neapsimoka. Taip ketinama elgtis ir dėl to, kad žmonių atvyksta mažai, o konkurencija tarp kavinių – arši. Mergina pasakojo, kad net ir vasaros metu pasitaiko atveju, kai dingsta į koncertus kviečiantys ir kavinę reklamuojantys plakatai. Būna ir kad vakarais dėl neva per grojamos muzikos šalia esančios kavinės iškviečia policiją.

„Sezonas buvo puikus, svečių turėjome labai daug. Kas antras staliukas – rusiškai šnekančių svečių. Kai organizuodavome koncertus, būdavo visiški anšlagai. Šiemet rugpjūtis geresnis nei pernai, žmonių padaugėjo jau nuo liepos pirmos, tad ir sezonas prasidėjo anksčiau nei prieš metus. Prie to labai prisidėjo ir oras“, - pasakojo mergina.

Anot jos, šių metų išskirtinumas ir tai, kad alkoholio apyvarta išaugo dvigubai. Bene pagrindinė to priežastis, kad anksčiau žmonės gėrimus pirkdavo taurėmis, o dabar užsisako butelius. E. Kazlauskaitė taip pat pastebėjo, kad šiemet žmonės reiklesni.

„Jie pradėjo piktnaudžiauti vartotojo teisėmis, žmonės išlepinti įstatymų. Jei pamato patiekalą, jie nežino kaip jo atsisakyti. Pavyzdžiui, užsienyje įprasta, kad atnešus jautienos steiką, žmogus jį perpjauna per pusę ir pažiūri, ar jis gerai iškepęs. Lietuviai ir lenkai jį beveik visiškai suvalgo ir tik tada pradeda sakyti, kad kažkas negerai. Blogai, kad žmonės tuo piknaudžiauja“, - pasakojo kavinės administratorė.

Dirbs iki lapkričio pabaigos

„Žymiai geriau negu pernai ir oras daug kartų geresnis. Klientai pakankamai geri, mokumas padidėjęs. Jie perka truputi brangesnius gėrimus, mažiau alaus geria, daugiau kitų svaiginančių gėrimų, valgo geresnius patiekalus. Aišku, cepelinai yra tradicinis maistas. Jis visada vertinamas ir vartojamas. Gal mažiau valgo bulvyčių fri su kažkuo tai, pavyzdžiui dešrelėmis. Populiarūs yra kepsniai“, - pasakojo kavinės „Laukinių vakarų salūnas“ vedėjas Audrius Mikalauskas.

Anot jo, bene vienintelis skirtumas kalbant apie klientus yra tai, kad šiemet labai padaugėjo rusų. Jie noriai ragauja visus patiekalus iš meniu ir elgiasi labai kultūringai, jokių konfliktų nesukelia.

Kavinės vedėjas informavo, kad „Laukinių vakarų salūno“ kavinę planuojama uždaryti lapkričio pabaigoje. Iki to laiko savaitgaliais ir toliau vyks įvairūs koncertai, darbo dienomis ir toliau veiks kavinė. Po žiemos sezono kavinė atsidarys kovo mėnesį.

„Rudenį dirbti visai apsimoka. Mes siūlome kompleksinius pietus, tad daug kas net ir iš vietinių ateina pas mus papietauti. Siūlome juos už mažiausią kainą Palangoje. Rugsėjis labai normalus mėnesis, mes jį vadiname šeimos mėnesiu, nes dažniausiai suvažiuoja mamytės su vaikučiais, kurie dar neina į mokyklą“, - pasakojo A. Mikalauskas.

Planuoja dirbti visus metus

Kavinės „Monika“ vadovė Irena Pakutinsienė pasakojo, kad kol kas praėjusia vasara džiaugiasi.

„Dar visko nesuvedėme, bet matosi, kad ši vasara geresnė. Gaila, kad pavasaris buvo šaltas, nebuvo žmonių. Kol kas rugpjūtis mums geriausias mėnesis“, - patikino I. Pakutinskienė.

Moteris pasakojo, kad daugiausiai klientų pas juos iš Lietuvos. Jie labiausiai mėgsta picas, cepelinus, šonkauliukus ir Kijevo kotletus.

„Mes dirbsime ištisus metus. Apie žiemą net nežinau ką pagalvoti. Kadangi mes čia gyvename, tai ir dirbame. Kasmet žiemomis vis mažiau ir mažiau žmonių. Buvo ir trukdžių, kad visai nebūna žmonių, kai labai šalta, sunku ir patalpas apšildyti, bet kažkaip vis dirbame. Jeigu nebebus lankytojų, nežinau, galime ir užsidaryti. O jei žiema bus šilta, dirbsime“, - ateities perspektyvomis dalijosi kavinės „Monika“ vadovė.

Padavėjas praėjusia vasara džiaugiasi

Kavinėje „Floros simfonija“ šią vasarą dirbęs padavėjas Vytautas praėjusiu sezonu džiaugiasi. Vaikinas pasakojo, kad padavėju dirba ketvirtus metus, tad darbo subtilybės jo nebestebina, tačiau netikėtumų vis dar pasitaiko.

„Tai labai sunkus darbas. Būna, kad vienu metu užeina pilna kavinė žmonių, srautas didelis. Kartais būna, kad net trūksta stalo įrankių. Pastoviai reikia vaikščioti. Jau keturi metai kaip dirbu, matau, kad šiemet žmonės piktesni. Matyt pinigų neturi, vargšai atvažiuoja dabar. Na nevisi, bet, žinot, cepelinai“, - šyptelėjo Vytautas.

Jis pasakojo, kad per vakarą jam yra pavykę gauti ir 150 litų. Tiesa, pridūrė, kad jo kolegos rekordas iš vieno staliuko gauti 180 litų. Vaikinas juokauja, kad, iš tiesų, padavėju galėtų dirbti ir nemokamai, tik už arbatpinigius. Pastarųjų per mėnesį jis gauna daugiau nei algos, kuri atitinka minimalų užmokestį.

„Išmokau kantrybės. Nors pas mus nebūna taip, kad žmonės pabėga, aukštesnio intelekto publika, matyt, renkasi, solidūs žmonės ateina pavalgyti, bet būna, kad patiekalas atšąla, pamiršti jį kartais, įmuši ne tą patiekalą. Bet kolektyvas labai geras, malonu dirbti, po darbo kartais visi kartu atsipalaiduojame. Būna, kad kartais lakstome ir su raudonomis akimis“, - atviravo vaikinas, tačiau patikino, kad nesijaučia praradęs vasaros, padavėjo darbas jam patinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)