Pasak R. Pakso, anksčiau planuota statyti tris atomines elektrines - po vieną Lietuvoje, Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje, tačiau esą verta svarstyti galimybę pastatyti vieną AE visam šiam regionui, praneša Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BELTA.

„Kodėl gi nesusitarus ir nepastačius vienos (atominės elektrinės), kuri patenkintų visus šio regiono poreikius? Būtent tokią politiką reikia vykdyti, kad žmonėms būtų geriau“ - susitikime su V. Karankevičiumi sakė R. Paksas.

R. Pakso teigimu, jis buvo ir tebėra atominės energetikos šalininkas ir yra pasisakęs, kad Ignalinos AE nebūtų uždaryta, tačiau esą dėl ES iškeltų sąlygų jėgainę teko uždaryti.

„Įvyko taip, kad Europos Sąjungos iškeltos sąlygos buvo labai griežtos, elektrinę reikėjo uždaryti. AE buvo absoliučiai saugi“, - kalbėjo europarlamentaras.

Savo ruožtu V. Karankevičius tikino, kad Baltarusijos energetikos ministerija yra įsitikinusi, jog atominės energetikos srityje Baltarusijai ir Lietuvai įmanoma konstruktyviai bendradarbiauti.

„Esame tikri dėl galimybės Baltarusijai ir ES, įskaitant ir Lietuvą, konstruktyviai bendradarbiauti atominės energetikos srityje, tai būtų tikslinga“, - sakė V. Karankevičius.

Pasak energetikos ministro, realizuojant Astravo AE projektą svarbiausiu prioritetu Baltarusijai yra naujosios jėgainės saugumas.

„Baltarusija, kaip niekas kitas, yra suinteresuota užtikrinti statomos elektrinės saugumą. Mes ne kartą teigėme ir įrodėme, kad AE statyba atitinka tarptautinius saugumo standartus. Yra sukurta priežiūros sistema, į kurią įeina tiek institucinė, tiek ir valstybinė priežiūra“, - kalbėjo V. Karankevičius.

Anksčiau ketvirtadienį R. Paksas susitiko su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, kuris tikino, kad Baltarusija nori taikių ir draugiškų santykių su Lietuva. Tuo metu pats R. Paksas teigė, neva Lietuvai nepavyksta draugiškai sugyventi su kaimyninėmis valstybėmis, o tai esą reikia keisti.

R. Paksas taip pat tikino, esą Astravo AE statybos tema Lietuvoje yra smarkiai politizuota, o Lietuva turėtų sėsti prie derybų stalo ir su Baltarusija kurti tarptautinę ekspertų grupę, stebėsiančią Baltarusijos AE veikimą.

„Pasiūliau prezidentui (A. Lukašenkai) sukurti tarptautinę ekspertų grupę nuolatiniam atominės jėgainės stebėjimui. Suprantu, kad elektrinė bus pastatyta, kad ji veiks. Dabar mums reikia susėsti drauge. Ne paslaptis, kad tam tikros politinės jėgos Lietuvoje, ir ne tik Lietuvoje, išnaudoja AE statybą politiniams tikslams pasiekti. Nemanau, kad baltarusiai sau statosi nesaugią jėgainę. Asmeniškai aš esu atominės energetikos šalininkas“, - po susitikimo žurnalistams kalbėjo R. Paksas.

Baltarusija kartu su rusų inžinieriais stato AE netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmasis elektrinės energinis blokas, planuojama, pradės veikti šių metų pabaigoje, antrasis - 2020-aisiais.