„Daugėja užsieniečių grupių, kurios atvyksta degustuoti mūsų išrūkytos žuvies iš Junginių Amerikos Valstijų, Kanados, taip pat ir Prancūzijos, Ispanijos. Šią vasarą turėjome poilsiautojų ir iš Naujosios Zelandijos, Kinijos, Japonijos.

Vokiečių taip pat daugėja, kai kurie čia, Nidoje, net apsigyvena ilgėliau. Užsieniečiams patinka tai, kad mato vietoje rūkomą žuvį, ją nori skanauti dar šiltą, ką tik prie jų akių ištrauktą iš rūkyklos“, – Delfi pasakojo Nidoje žuvies verslu daugybę metų su šeima užsiimantis Donatas Mirauskas.

Anot jo, itin didelis poilsiautojų suaktyvėjimas būna per karštus orus.

„Pastarosiomis dienomis žuvį rūkome tris kartus per dieną ir žmones jos kviečiame skanauti 12.30, 16 ir 19.30 val. Vasaros pradžioje žuvį rūkome du kartus per dieną. Pernai vasarą buvo dienų, kai rūkome ir po keturis kartus per dieną. Šiemet vasaros orai kiek prastesni, tačiau prekyba skųstis negalime – vidutinė“, – pasakojo Nidos verslininkas.

Stovi net didžiulėse eilėse


Prakalbus apie rūkytos žuvies kainas, Donatas ėmė vardinti: „Skumbrės ir ešeriai – po 7 eurus, karšiai – priklausomai nuo dydžio nuo 5 iki 12 eurų, šamas – nuo 12 iki 25 eurų, ungurio kilogramas – 55 eurai, vidutinio dydžio ungurys gali kainuoti apie 30-35 eurus“. Verslininkas Donatas pats Nidoje rūko ir pardavinėja žuvį.

Jis pripažino, kad kai kurios žuvies kaina per pastaruosius dvejus metus kilstelėjo 2-3 eurais.

„Infliacija, daug kur kilo kainos“, – sakė D. Mirauskas.

Anot jo, poilsiautojai pirmiausia išgraibsto karšius, ešerius ir skumbres, o ungurių išrūkina mažiau.

„Ungurius užsisakinėja iš anksto, nes jų rūkome mažiau ir greitai jų nelieka“, – pabrėžė nidiškis.

Tie, kas mąsto, kad visos pajūryje rūkytos žuvys yra sugaunamos mūsų Baltijos jūroje ar kituose Lietuvos vandenyse, Donatas visada pabrėžia.

„Mūsų vanduo per mažai sūrus, per šiltas ir ne toks gilus, kad čia sugautume tiek žuvų, kiek surūkome. Ungurius dabar yra uždrausta žvejoti, juos vežame iš Lenkijos ir Estijos, kiti veža ir iš Olandijos. Skumbrės yra vežamos ir iš Norvegijos, jūros ešeriai – iš Šiaurės Airijos, Islandijos arba Danijos, kalmarai – iš Ispanijos“, – šalis iš kur gabeną žuvį vardijo D. Mirauskas.

Nidos verslininkas teigia, kad būna ir tokių dienų, kai turistai-klientai laukia po 2 valandas, kol išrūkome naują seriją žuvies.

„Yra buvę, kad eilė susidarydavo iki pat Kuršių Marių – būdavo, kad laukdavo ir po 100-120 žmonių. Visiems patinka valgyti tik ką išrūkytą karštą žuvį, privalumas ir tas, kad gali čia pat atsisėsti prie stalų, užsisakyti atsigerti ir vietoje smaližiauti“, – sakė D. Mirauskas.

Palangoje populiariausios – skumbrės ir karšiai


Delfi pakalbintas Palangos žuvies prekeivis Martynas Jonaitis teigė, kad šiame pajūrio kurortų sostine vadinamame mieste poilsiautojai dažniausiai perka karšius ir skumbres.

„Karšių kainos nuo 5 iki 10 eurų, skumbrės – po 4-5 eurus. Kuo mažesnė žuvis, tuo mažesnė kaina. Vieni nori didesnių žuvų, kiti priešingai prašo kuo mažesnės, nes nori tik paragauti ir tiek“, – pasakojo Palangos verslininkas.

Tiesa, pasitaiko ir tokių prekeivių, kurie perka po kelias ar net kelioliką žuvų, nes nori parsivežti, tarkime, į Vilnių ir Kauną ir pavaišinti pajūrio žuvimi savo kolegas. Taip tarsi grįžta su lauktuvėmis iš po atostogų pajūryje.

„Kalmarus taip pat gerai perka, jų kainos – nuo 1 iki 10 eurų. Nuolat papildome, žuvis vežame su kartus į dieną – ryte ir vakare, išperka. O dieną papildome, savaitgalį atsigabename dar daugiau žuvies, nes žmonių srautai didesni ir prekyba pagyvėja“, – kalbėjo M. Jonaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)