4 asmenų šeimai butas nuo 200 Lt pabrango iki 400-450 Lt

„Apie žmonių antplūdį galima pradėti kalbėti jau nuo praėjusios savaitės trečiadienio, kai buvo paskelbta apie karščius. Pirmųjų skambučių sulaukėme pirmadienį, bet didysis antplūdis prasidėjo trečiadienį, kai oras buvo pasitaisęs. Žmonės ėjo pas mus, ieškojo bet ko ir buvo pasiruošę mokėti tiek, kiek reikia. Pavyzdžiui, viena šeima su vaikais būsto ieškojo nuo 12 iki 18 val. Beieškodamos, kur apsistoti, trys šeimos net susidraugavo – vis susitikdavo ir dalindavosi patirtimi: „Jūs pabandykite ten ir ten. Mes netilpome, bet jūsų mažiau – gal pavyks“.

Patį savaitgalį tokio didelio streso nematėme – galbūt tie žmonės, kurie mums skambino ar rašė, bet negavo pasiūlymų, tiesiog nevažiavo. Visgi užklysdavo ir spontaniškai atvykusių žmonių – jie ko nors galėjo tikėtis tik tokiu atveju, jei vietas rezervavę žmonės neatvyks. Pavyzdžiui, paskambino svečių namų savininkė, kad pas ją žmonės neatvyksta. Gal iš pradžių ji norėjo pažaisti – kas pasiūlys daugiau, bet jau pavakaryje skambino prašyti, kad daugiau nebeduotume jos telefono numerio, nes pavargo atsiliepinėti“, - pasakojo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro turizmo informacijos specialistė Angelina Ivanova.

Anot pašnekovės, nuomos kainos Neringoje šoktelėjo dvigubai ar net daugiau. Birželį ir pusę liepos orai pajūrio nelepino, todėl verslininkams, kad pritrauktų poilsiautojus, teko mažinti kainas, o dabar jie nusprendė atsigriebti. Pavyzdžiui, birželį 4 asmenų šeima butą galėjo išsinuomoti už mažiau nei 200 litų parai, o praėjusį savaitgalį toks pat butas jau kainavo apie 400-450 litų.

„Lietuviai linkę čia atvažiuoti savaitgaliais – jie spontaniškai taikosi prie oro ir paprastai nesijaudina, kad gali nerasti, kur gyventi, o kai taip nutiko – buvo labai nustebę ir piktinosi. „Kita vertus, liepos mėnesį ir pirmąją rugpjūčio pusę visada sunkiau susirasti, kur gyventi. Žinoma, po 6 val. būsto ieškoti netenka“, - pasakojo specialistė.

A. Ivanovos teigimu, pirmadienį Neringoje jau buvo laisviau. Kai kurie būstų nuomotojai dar laikė aukštas kainas, o kai kurie jau nuleido. „Tiesa, po vakar praūžusio škvalo dabar žmonės sukrėsti. Viena moteris net atėjo guostis, kad visą naktį nuo streso negalėjo užmigti – ji per škvalą bėgo nuo jūros ir matė, kaip virsta medžiai. Sakė, kad tuo metu ji net meldėsi“, - pasakojo pašnekovė.

Vilties netekę poilsiautojai iš Nidos ketino vykti į Palangą

Panašūs srautai žmonių į Neringą plūdo ir per Mindaugines, tačiau tąsyk atostogas dauguma žmonių planavo iš anksto, todėl tokių didelių problemų dėl apgyvendinimo esą nebuvo.

Keletą kambarių Nidoje nuomojanti Rasa teigė, kad po Nidą besiblaškantys žmonės skambino jai net vėlai vakare. „Prieš tai jie jau buvo išbandę daug variantų. Jautėsi, kad žmonės neturi, kur priglausti galvos. Greičiausiai jie iš anksto negavo kambario, bet ryžosi važiuoti ir ieškoti vietoje. Kai paklausiau, ką darys, jei nepavyks nieko susirasti, jie svarstė važiuoti į Pervalką ar Preilą, o jei ir ten nieko nepeš – į Palangą“, - pasakojo moteris.

Savo klientams, kurie kambarius buvo rezervavę iš anksto, verslininkė teigė kainų nekėlusi, tačiau ji nė neabejojo, kad kiti poilsiautojai rado aukštesnes kainas. Esą kitaip ir būti negalėjo, juolab kad ir patys žmonės siūlėsi mokėti tiek, kiek reikės, kad tik gautų būstą. „Tarkime, mūsų kambariai kainuoja apie 150 Lt, o skambinantieji siūlėsi mokėti 250 Lt“, - pasakojo pašnekovė.

Palangoje dvivietis kambarys pabrango nuo 100 iki 150 Lt

Panaši situacija buvo ir Palangoje. Anot Palangos paslaugų smulkiųjų teikėjų organizacijos vadovės Irenos Švanienės, daugiau laisvų vietų buvo nebent toli nuo jūros esančiuose Palangos pakraščio daugiabučiuose – prie degalinės. Tačiau šiame kurorte kainos taip stipriai esą nekilo.

„Natūralu, kad verslininkai norėjo kompensuoti nuostolius už prastą birželį ir pusę liepos, kai teko kainas labai nuleisti. Mat klientai šiais laikais nemokūs, be to, žino, kad vietų pilna, taigi derasi. Savaitgalį dvivietis kambarys vidutiniškai kainavo 150-180 litų, o birželį – 100-120 Lt. Kita vertus, prieš krizę ši užkelta kaina buvo pastovi“, - teigė pašnekovė.

Anot I. Švanienės, dvi dienos kompensuoti pusantro mėnesio nuostolių negali, bet savaitgalis visgi buvo sėkmingas. Nors kurortas buvo perpildytas ir per Mindaugines, praėjęs savaitgalis sumušė jo rekordą.

„Deja, palangiškiai 100 proc. priklausomi nuo pono Dievo malonės. Net per ralį Palanga buvo pustuštė. Gali būti puikiausias renginys, bet jei lyja, žmonių nėra. Vakar iš Palangos poilsiautojai važiavo masiškai ir šiandien net plika akimi matosi, kad žmonių mažiau. Štai ir pas mane žmonės išvažiavo – 4 kambariai šiandien tušti. Ir vėl reikia laukti savaitgalio“, - guodėsi verslininkė.

Žmonės vis dažniau į Palangą atvyksta spontaniškai

Pašnekovės teigimu, prasidėjus krizei išankstinė kambarių rezervacija vyksta labai vangiai. Dauguma lietuvių, kurie sudaro 70 proc. kurorto poilsiautojų, atvyksta spontaniškai, kai geras oras. Taip pat apie ketverius metus atostogos Palangoje sutrumpėjusios – žmonės dažniau atvažiuoja savaitgaliui, o ne ilgesniam laikui. Penkios dienos – jau išimtis.

„Ilgesniam laikui atvyksta baltarusiai, rusai, o lietuviai, mano manymu, taupo. Gal jie išgąsdinti, nėra tikri dėl ateities, juolab kad kalbama apie naują krizės bangą. Pamenu, prieš 15 metų buvo vasara, kai visą ją vaikščiojome su striukėmis, bet Palanga buvo pilna žmonių“, - svarstė I. Švanienė.

Verslininkė nelinkusi manyti, kad lietuviai Lietuvos pajūrį iškeičia į Turkiją ar kitus šiltuosius kraštus. Esą mitas, kad atostogos ten pigesnės. „Nemanau, kad jie pirmenybę teikia Turkijai. Kaip bekalbėsime, pigiau nėra, be to, reikia išsiruošti, o čia užtenka tik daiktus susimesti į mašiną. Į Palangą 2-3 dienoms atlekia ir paprasti žmonės, kurių pajamos nėra didelės. Į Turkiją jie tikrai nevyksta“, - tikino pašnekovė.

Anot I. Švanienės, Palangos verslininkų biudžetą labai papildytų baltarusiai ir rusai, jei Lietuvos valdžia supaprastintų jiems atvykimo sąlygas. Esą tuomet jų atvyktų bent du kartus daugiau. „Deja, kiek mes prašome, niekas nesikeičia. Pas mane gyvena baltarusių šeima, vizos jiems kainavo 60 eurų. Argi blogai, kad į Lietuvą atvyktų daugiau žmonių, kurie čia paliktų pinigų?“ - skundėsi verslininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)