Sudėtingas koncesijos mechanizmas

Kauno arenos projekto vadovas Jeanas Francois Legrainas, porą valandų aiškino sudėtingą koncesijos sutarties mechanizmą.

„Visa schema sukasi apie įmonę, kuri buvo specialiai sukurta šiam projektui. 80 proc. įmonės akcijų priklausys „Žalgiriui", 20 proc. joje sudarys BBI kapitalas. Ši įmonė pasirašys koncesijos sutartį su Kauno savivaldybe.

Sutartyje kalbama apie finansavimą, statybą ir arenos eksplotavimą. 5 procentai projekto yra finansuojama iš bendrovės kapitalo, 95 procentai lėšų gaunama iš įvairių kreditorių.

Specialioji projekto įmonė pasirašys keletą sutarčių su projekto partneriais. Pirmiausia bus pasirašyta projektavimo ir statybos darbų sutartis su BBI, kuri suteiks visas reikalingas garantijas bankams dėl statybos dalies. Taip pat įmonė pasirašys sutartį su „Žalgirio" klubu, kuris savo reikmėms išsinuomos areną ir mokės operatoriui, kuris rūpinsis veikla vykdoma arenoje ir daugeliu kitų dalykų", - sakė J.F.Legrainas.

„Žalgirio" viceprezidentas Gediminas Navikauskas teigė, kad vienas iš kandidatų tapti arenos operatoriumi – JAV bendrovė SMG.

„Mes dabar labai stipriai bendraujame su SMG firma, kuri pasaulyje – vienas didžiausių operatorių. Jei kas domisi žino, kad Eurolygos krepšinio turnyro finalo ketvertas Atėnuose buvo organizuotas būtent šios firmos. Jie net užsiima tokių renginių kaip olimpiados operavimu (...). Šitie faktoriai leidžia mums teigti, kad arena miestui nebus nuostolinga", - sakė G.Navikauskas.

Statybos vyks 3 etapais

12,5 tūkst. vietų arenos statybose numatyti 3 etapai – pirmajame etape, kuris kainuos apie 6,1 milijono eurų vyks paruošiamieji darbai.

Antrajame etape vyks arenos statybos darbai ir kiekvieną mėnesį savivaldybė turės mokėti po 475 tūkstančius eurų. Po arenos atidarymo savivaldybė kasmet mokėtų po 5,2 milijonų eurų koncesijos mokestį.

Pati arenos statyba kainuos 98 mln. eurų, 14 mln. eurų reikės parengiamiesiems statybų darbams, apie 10 mln. eurų - finansavimo išlaidoms. Likusi suma bus skirta dokumentams tvarkyti ir kitoms reikmėms.

Arenos statybos prancūzų teigimu truktų ilgiausiai 27 mėnesius pradedant skaičiuoti nuo koncesijos sutarties pasirašymo datos.

BBI atstovai neatmetė galimybės, kad įvardinta suma – negalutinė. „Žalgirio" atstovai tvirtina, kad kaina gali tik mažėti.

Jei Kauno miesto taryba nuspręstų nepasirašyti koncesijos sutarties, greičiausiai prasidėtų teisminiai ginčai. Prancūzai tikina, iki šios dienos darbams susijusiems su arena išleista per 1 milijoną eurų.

Konkurentams – aštri kritika

G.Navikauskas ironiškai komentavo kalbas, kad verslininkai areną galėtų pastatyti gerokai pigiau.

„Šiandien dienai ponas Rakauskas nežino kiek kainuotų arena. Jis pasakė – na, kainuos 200 milijonų. Jis nežino kokia arena turi būti (...). Prieš metus susitiko netyčia Arvydas Sabonis ir ponas Rakauskas ir Sabonis paklausė: „Tai ar tu statysi tą areną, ar ne?". Tai jis taip nusijuokė: „Nereikalinga man ta arena – man reikalingas autostrados vingis prie „Megos", keli tiltai ir viskas".

Šiandien dienai mes matome kokia „Megos" situacija, aš ten netoli gyvenu – tai yra tuščia" - sakė G.Navikauskas.

Architektas Gintautas Natkevičius, kuris padėjo prancūzui Micheliui Regembaliui suprojektuoti Kauno areną, negailėjo kritikos sostinės „Siemens arenai".

"Siemens arena", su kuria Lietuva verčiasi, kodėl ji netapo miesto simboliu? Vieta strategiškai yra prasta, vieta auros prasme yra prasta, infrastruktūra aplinkui neišspręsta ir architektūra yra vidutinė, galbūt. Visiškai nesinori čia, Kaune padaryti to paties", - sakė G.Natkevičius.

Kauno valdžia pristatyme nedalyvavo

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje nedalyvavo nė vienas Kauno savivaldybės atstovas – arenos koncesijos sutarties sąlygas, kurios iki šiandien buvo konfidencialios, pristatė BBI ir Kauno „Žalgirio" atstovai.

Šiuo metu miesto tarybos nariai, pasirašę konfidencialumo sutartį, supažindinami su koncesijos sutarties sąlygomis. Daug diskusijų sukėlęs arenos statybos konkurso salygų konfidencialumo punktas G.Navikausko manymo buvo gerokai išpūstas.

„Tai buvo mūsų koncorciumo noras suteikti informaciją. Mes ilgai nieko nesakėme, todėl kad mes dirbome", - sakė J.F.Legrainas.

G.Navikauskas teigė, kad jau trečiadienį tiek „Žalgirio", tiek BBI atstovai susitiks Kauno miesto tarybos frakcijomis ir atsakys į visus iškilusius klausimus.

Ketvirtadieniį Kauno miesto tarybos posėdyje bus spendžiama tolimesnė derybų eiga, o koncesijos sutarties projektas tarybos narių valiai turėtų būti pateiktas dar šį mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją