Kaltinimai finansinėmis operacijomis buvo pateikti tris kartus teistam renginių vedėjui Mindaugui Jonaičiui, Kauno senamiestyje veikusio naktinio klubo direktorei Gabijai Mačiulienei, Donatui Mačiuliui ir Dainius Radeckui.

Pareigūnai, naktiniame klube atlikę kratą, rado 70 padirbtų elektroninių mokėjimo kortelių, kurias M. Jonaitis įsigijo iš D. Mačiulio ir kitų ikiteisminio tyrimo metu nenustatytų asmenų. M. Jonaitis, būdamas vienintelis minėto naktinio klubo akcininkas, buvo kaltinamas aplaidžiai tvarkęs buhalterinę apskaitą ir neišsaugojęs finansinės apskaitos dokumentų.

Tyrimo metu nustatyta, kad M. Jonaitis ir jo klubui vadovavusi G. Mačiulienė bei D. Mačiulis, panaudoję padirbtas banko korteles, kėsinosi iš užsieniečių sąskaitų persivesti daugiau nei 154 tūkst. eurų.

Tačiau ši operacija ne visiškai pavyko: elektroninis kortelių skaitytuvas į minėtą sąskaitą pervedė tik 25 tūkst. eurų.

Pasak teismo pranešimo, kaltinamieji D. Mačiulis ir D. Radeckas rūpinosi elektroninių mokėjimo kortelių ar jų dalių gaminimu bei klastojimu. Turėjo įsigiję techninę bei programinę įrangą.

Teismo nuosprendyje pažymima, kad kaltinamieji iš anksto numatė ir suplanavo nusikalstamus veiksmus. Jie surado R. D., kuris mokėjo gaminti netikras banko korteles, išnuomojo jam butą, o patys užsiėmė neteisėtomis finansinėmis operacijomis. Įmonės elektroniniuose kasos aparatuose bei jų žurnaluose apskaitė netikromis banko kortelėmis įsigytus pinigus. Kai šie pateko į bendrovės sąskaitą, M. Jonaitis kartu su G. Mačiuliene juos išgrynino ir pasidalino.

Teismas konstatavo, kad nusikaltimai buvo daromi tiesiogine neapibrėžta tyčia iš savanaudiškų paskatų, o gautos lėšos buvo naudojamos kaltinamųjų asmeniniams poreikiams tenkinti.

Teismas, skirdamas M. Jonaičiui bausmę, atsižvelgė į jo asmenybę: jis buvo šių nusikaltimų iniciatorius bei aktyvus vykdytojas.

Taip pat atsižvelgė į tai, kad jis praeityje teistas, savo kaltės ir šįkart nepripažino, todėl teismas linkęs manyti, kad bausmės tikslai gali būti pasiekti tik skiriant jam realią ketverių metų atėmimo bausmę bei 376 eurų baudą.

G. Mačiulienei paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą dvejiems metams, per kurį ji negalės išvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistosios priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Skiriant bausmes D. Mačiuliui ir D. Radeckui, atsižvelgta, kad jie prisipažino padarę minėtus nusikaltimus ir nuoširdžiai gailėjosi.

D. Mačiuliui paskirta trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą trejiems metams. Jis įpareigotas sumokėti 10 MGL dydžio įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą ir neatlygintinai per 4 mėn. išdirbti 100 val. sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose. Be to, jis negalės išvykti iš gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

D. Radeckui paskirtas 58 parų areštas ir 942 eurų bauda. Atsižvelgiant į įstatymą, kad viena arešto para yra prilyginama 2 MGL ir tai, kiek jis laiko buvo suimtas, D. Radeckas bausmę yra atlikęs.

Teismas taip pat paskyrė bausmę M. Jonaičio įsteigtai uždarajai akcinei bendrovei – ją likvidavo.

Šį nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)