„Iš PVM tikimės surinkti apie 6,7 mlrd. eurų, t. y. 11 proc. daugiau nei šiemet. Pagrindinės priežastys yra dėl 2023 m. numatomo PVM surinkimo, prievolės pokyčius, taip pat atsižvelgiame į projektuojamą galutinį vartojimo išlaidų augimą“, – “, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) teigė I. Mikulėnas.

„Vertiname ir nuo 2024 m. galiosiančias arba nustosiančias galioti PVM lengvatas. Reikšmingą įtaką turės ir nustosianti galioti lengvata maitinimo paslaugoms, numatome, kad 2024 m. vien dėl to PVM pajamos bus didesnės 140 mln. eurų“, – tvirtino jis.

Iki 2023 m. gruodžio 31 d. restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešti tiekiamam maistui, išskyrus alkoholinius gėrimus, taikomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas. Standartinis tarifas Lietuvoje siekia 21 proc.

Iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinktos pajamos kitais metais, specialisto teigimu, turėtų siekti 5,9 mlrd. eurų, arba 4 proc. daugiau, negu šiemet. Vertinant šį rodiklį, anot jo, buvo atsižvelgta į darbo užmokesčio fondo augimą, galimas tendencijas ir didinama neapmokestinamą pajamų dydį.

„Iš akcizų planuojame surinkti apie 1,9 mlrd. eurų, 7,1 proc. daugiau, negu numatome gauti 2023 m. Augimą nulėmė diskreciniai sprendimai, vienas iš jų – šią vasarą priimtas žaliojo kurso akcizų įstatymo pakeitimo projektas. Taip pat įtakos turi besitęsiantis trimetis tarifų didinimo planas“, – tvirtino Finansų ministerijos atstovas.

„Iš pelno mokesčio planuojame surinkti apie 1,8 mlrd. eurų, arba 6,4 proc. daugiau, negu numatome gauti 2023 m. Žiūrėjome ir į nominalaus BVP pokyčio galimas tendencijas, ekonomikos aktyvumo lygį, įmonių avansinio pelno mokėjimo dinamiką ir netekimus dėl taikomų lengvatų“, – teigė jis.

Per šių metų pirmus 8 mėnesius pajamos augo 8,4 proc.

2023 m. sausio–rugpjūčio mėn. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pajamos buvo 8,4 proc. didesnės, negu pernai tuo pačiu laikotarpiu, tvirtino I. Mikulėnas. Pasak jo, pajamų augimui įtakos turėjo didesnis prekių ir paslaugų vartojimas.

„Iš PVM gauta apie 4,125 mlrd. eurų, t. y. beveik 200 mln. eurų daugiau negu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, arba 5 proc. daugiau negu tuo pačiu laikotarpiu prieš metus“, – sakė I. Mikulėnas.

„Žvelgiant į GPM dydį, šiuo metu yra surinkta šiek tiek daugiau nei 3,5 mlrd. eurų, t. y. apie 337 mln. eurų daugiau, nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, arba 10,5 proc. Pakankamai stabilų GPM augimą nulėmė išliekantys atlyginimo augimo dydžiai, taip pat augantis užimtų gyventojų skaičius“, – tvirtino jis.

Tuo tarpu iš akcizų, anot jo, per pirmus aštuonis šių metų mėnesius surinkta apie 1,1 mlrd. eurų arba 50 mln. eurų daugiau, negu pernai tuo pačiu laikotarpiu. I. Mikulėnas aiškino, kad pajamų iš akcizų surinkimą lėmė padidinti tarifai tabako produktams, el. cigarečių skysčiui bei etilo alkoholiui, taip pat augę kaitinamojo tabako ir degalų pardavimai didmeninėje rinkoje.

„Pelno mokesčio šiuo metu surinkta 1,149 mlrd. eurų, beveik 300 mln. daugiau negu prieš metus, 12,8 proc. daugiau. Tai lėmė tiek geresnis avansinio pelno mokesčio, tiek metinio pelno mokesčio surinkimas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)