„Prieš dvejus metus vykdytoje JAV kompanijos „Boston Consulting Group“ ir „The Network“ pasaulinėje apklausoje net 89 proc. respondentų vylėsi, kad ir po pandemijos dirbs bent dalinai ne iš darbo vietos. Baltijos šalyse, kur tarptautinėms kompanijoms talkino CVMarket.lt su partnerėmis, tokius lūkesčius išdėstė 86 proc. apklaustų dirbančiųjų,“ – sako CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė.

Raimonda Tatarėlytė

Tačiau, kaip parodė naujas CVMarket.lt atliktas tyrimas, kurio metu apklausti 1004 darbuotojai Lietuvoje, realybė gerokai skiriasi nuo darbuotojų norų. Biurų pastatai ne tik neištuštėjo, kaip buvo prognozuojama, tačiau statomi vis nauji, o ne vienas darbdavys apie nuotolinį darbą atsiliepia nelabai palankai ir jau ėmėsi žygių nuotolį išgyvendinti išvis. Beje, kai kur užsienyje, pvz. JAV, darbdaviai dar griežtesni ir iš namų leidžia padirbėti tik kartą kitą per mėnesį.

Lūkesčiai ir realybė

Tad nieko keisto, kad į darbą visas penkias savaitės darbo dienas vyksta 51,3 proc. Lietuvos dirbančiųjų. O štai visą savaitę iš namų dirba tik 9,6 proc. O juk anksčiau minėto pasaulinio tyrimo duomenimis, Baltijos šalyse norinčių darbuotis tik iš namų buvo 18 proc.

Vieną, dvi, tris ar keturias dienas iš namų šiuo metu dirba 12,7 proc. apklaustųjų (daugiausiai – 4,1 proc. – paminėjo, kad namie dirba 4 dienas), kai tarptautinio tyrimo duomenimis, norinčių taip darbuotis buvo net 68 proc.

„Tiesa, turime ir tokių, kurių darbo grafikas sudėtingesnis, pvz. jie namuose dirba kas antrą savaitę, tik po pusdienį ar panašiai. Tokių priskaičiavome 6,7 proc. Yra ir besinaudojančių lanksčiu grafiku, t.y. ateinančių į darbą ar pasiliekančių namuose priklausomai nuo savo noro ar darbų krūvio. Kaip liudija patirtis, tai daugiausiai IT sektoriaus ar startuolių praktika,“ – aiškina CVMarket.lt atstovė, – tokių darbuotojų, kaip rodo apklausa, šiai dienai yra 19,7 proc.

Kas namie dirba dažniau

Visą savaitę praleidžiančių darbe yra gerokai daugiau tarp moterų nei tarp vyrų. Paradoksalu, nes pandemijos metu vykdytoje tarptautinėje apklausoje būtent vyrai daug labiau žavėjosi nuotoliniu darbu.

Užtat dabar daugiau vyrų teigė dirbantys ir iš namų, ir darbe, tačiau turintys sudėtingesnį grafiką, o štai lanksčiu darbo grafiku, kaip paaiškėjo, gali pasigirti maždaug po lygiai abiejų lyčių atstovų. Beveik po vienodai buvo ir tų, kas nuotoliu dirba tik vieną dieną per savaitę.

Imant darbuotojų amžių, daugiau dirbančių nuotoliu turime 35 metų ir jaunesnių darbuotojų grupėje. Tiek tų, kas visą darbo laiką praleidžia už biuro ribų, tiek tų, kas turi hibridinį darbo grafiką. Vyresni dirbantieji kiek dažniau teigė dirbantys iš namų vieną ir tris dienas, taip pat minėjo apie sudėtingesnį nuotolinio ir tradicinio darbo derinimo formatą.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją