Už plastikinį maišelį – 1 centas

Nuo liepos 1-osios parduotuvėse nelieka iki šiol buvusių nemokamų labai lengvų plastikinių maišelių. Už juos nuo šiol klientas turės susimokėti.

Dėl tokios tvarkos Seimas nusprendė dar praėjusių metų pabaigoje. Teigta, kad pirkėjai taip raginami susimąstyti, ar tokių maišelių jiems tikrai reikia, ar jų apsipirkimo metu neprisiimta per daug.

Mokėti už maišelį nereikės tik tada, kai į juos bus pakuojama šviežia mėsa, žuvis bei jų produktai.

Prekybininkai skelbia ir plonų plastikinių maišelių įkainius. „Rimi Lietuva“ informavo, kad nuo šiol plonas maišelis pirkėjams kainuos 1 centą, tokį patį sprendimą priėmė ir „Lidl“. Taip pat apsisprendė ir „Maxima“, „Iki“, „Aibė“ ir „Norfa“.

Buvo aiškinta, kad nelikus nemokamų plastikinių maišelių, kai kur nemokamai bus dalijami popieriniai, į kuriuos pirkėjai galės susidėti birius produktus.

Kai kurie prekybininkai ant maišelių planuoja dėti ir barkodus, kurie tiesiog bus įmušami į kasą kartu su kitomis prekėmis. Kita dalis maišelių apmokestinimą paliks ant kasininkų pečių, kurie paskaičiavę jų kiekį patys juos įskaitys į bendrą pirkinių sumą.

Visgi visi prekybininkai sutinka, kad gyventojai plonus plastikinius jau naudotus maišelius galės atsinešti iš namų arba pirkti daugkartinio naudojimo. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pradeda kaupti II pakopoje

Dalis gyventojų buvo įtraukti į II pensijų pakopą. Birželio 30-oji buvo paskutinė diena tai padaryti, o nuo liepos 1-osios gyventojai pradeda kaupimą.

Šiemet, kaip skelbė „Sodra“, į II pakopą buvo įtraukti 68 tūkstančiai gyventojų. Didžioji dalis, ką darys, kaups ar atsisakys, jau pasirinko, o nepateikę sprendimų sulaukė skambučių iš „Sodros“. Svarbu prisiminti, kad praleidus šį terminą ir neatsisakius pensijų kaupimo, galimybės iš jo pasitraukti nėra.

Redakcija primena, kad gavusieji „Sodros“ pranešimą turėjo tris pasirinkimo variantus: nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas; sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove; iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje paskyroje arba „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir atsisakyti dalyvauti kaupime.

Kaupti atsisakiusiam asmeniui kas trejus metus vėl siūloma prisijungti prie pensijų kaupimo. Šiemet į kaupimą pakartotinai įtraukti tie gyventojai, kurie 2020 m. nepanoro tapti kaupimo dalyviais.

Kai žmogus sulaukia 40 metų, jis daugiau į kaupimą nebeįtraukiamas, tačiau nepriklausomai nuo amžiaus gali pats pasirinkti kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti pensijai papildomai.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė.

Pilnės kišenės

Nuo liepos 1-osios gyventojų laukia ir palankesnė išmokų skaičiavimo tvarka.

Numatyta, kad minimalios socialinio draudimo motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos didės 92 eurais „į rankas“ – nuo 6 iki 8 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžių.

„Nuo liepos 1 dienos minimalios socialinio draudimo motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos didės 92 eurais „į rankas“, nuo 6 BSI (294 eurų „neatskaičius mokesčių“ arba 276 eurų „į rankas“) iki 8 BSI (392 eurų „neatskaičius mokesčių“ arba 368 eurų „į rankas“).

Taip bus užtikrinta, kad motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros socialinio draudimo išmokos būtų didesnės nei šiuo metu galiojantis minimalių vartojimo poreikių dydis (MVPD) – 354 eurai“, – skelbė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Kaip aiškinta, šis pokytis palies beveik 5 tūkst. mažas pajamas gaunančių asmenų, o tam šiemet bus skirta beveik 2 mln. eurų, kitiems metams – 4 mln. eurų.

Keičiamas ir terminas, nuo kurio skaičiuojamos didesnės išmokos. Motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos per mėnesį negalės būti mažesnės už 8 BSI dydžius, galiojusius ne praeitą ketvirtį, o praeitą mėnesį iki teisės gauti išmoką atsiradimo dienos.

Taip pat gyventojai, kurie gauna minimalią vaiko priežiūros išmoką ir kitas pajamas ar išmokas, nuo 2024 m. sausio 1 d. turės galimybę dirbti ir išmokos jiems nebus mažinamos, jeigu vaiko priežiūros išmoka ir kitos pajamos ar išmokos kartu neviršys minimalios mėnesinės algos.

Dujos – pigiau, elektros valstybė nebekompensuos

Nuo liepos gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams mažėja 4–5 centais. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino galutinius tarifus, į kuriuos įskaičiuota ir valstybinė kompensacija.

Naudojantiems dujas maistui ruošti (I grupė) dujų kaina bus 1,36 euro už kubinį metrą (pirmąjį pusmetį – 1,40 euro), šildantiems namus (II gr.) kaina mažėja 5 centais iki 87 centų už kubą, o daugiausiai suvartojantiesiems (III gr.) – taip pat pinga 5 centais iki 83 centų už kubinį metrą. Visos kainos yra su valstybės kompensacija. Pastovus mėnesio mokestis nesikeičia: pirmajai grupei jis yra 56 centai, o antrai ir trečiai – 3,99 euro.

Palyginti su pirmuoju metų pusmečiu labiausiai dujos pinga daugiausiai jų suvartojančioms antrai ir trečiai grupėms, atitinkamai 5,43 proc. ir 5,68 proc. Maistui gaminti dujas naudojantieji sulauks 2,86 proc. pigimo.

Vyriausybė prieš kurį laiką pratęsė dalines kompensacijas už dujas buitiniams vartotojams: antrąjį pusmetį jos sieks 63 centų už kubinį metrą (dabar jis yra 99 centai) (su PVM).

VERT skaičiavo, kad be kompensacijų buitiniams vartotojams dujų kaina, palyginti su dabartine (kompensuojama kaina), nuo liepos išaugtų 45-70 proc., priklausomai nuo vartotojų grupės.

Remiantis naujausiais patvirtintais tarifais, be kompensacijos jie būtų: 1,99 euro, 1,50 euro ir 1,46 euro.

Ne mažiau svarbu, kad nuo liepos 1-osios nebelieka dalinės elektros kainos kompensacijos buitiniams vartotojams, kurią iki šiol, pabrangus energetiniams ištekliams, dengė valstybė.

„Ignitis“ planuoja nuo liepos 1 dienos vienašališkai sumažinti kainas iki 28 centų už kWh. Buvo skelbiama, kad šis sumažinimas galios iki turimo fiksavimo termino pabaigos. „Enefit“ taip pat mažina kainą iki 28 centų, jis galios iki šių metų pabaigos.

Pokyčiai vairuotojams

Nuo liepos pokyčiai laukia ir vairuotojų. Jie privalės turėti naujos sudėties vaistinėles, o nepaisius šių reikalavimų lauks baudos.

Kaip buvo aiškinama, naująjį vairuotojų pirmosios pagalbos rinkinį sudarys 10 vnt. sterilių pleistrų, pleistras rulonėlyje, sterilus spaudžiamas tvarstis, 5 vnt. nesterilaus tvarsčio, 2 vnt. prilaikomojo trikampio formos tvarsčio, pirmos pagalbos žirklės, 2 vnt. specialios antklodės, 10 vnt. sterilių žaizdų tvarsčių, 4 vnt. vienkartinių pirštinių, 2 vnt. pirmosios pagalbos kaukė gaivinimui, 2 vnt. vienkartinių šalčio maišelių, 2 vnt. turniketų ir pirmosios pagalbos teikimo aprašymas, turniketo naudojimo taisyklės.

Už netinkamą pirmosios pagalbos rinkinį ar vaistinėlės neturėjimą transporto priemonėje vairuotojams bus taikoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 10 iki 12 eurų.

Dvigubina pagalvės mokestį

Palangos taryba apsisprendė – dvigubina vadinamąjį pagalvės mokestį. Nuo liepos 10 poilsiautojams teks mokėti ne 1, o 2 eurus. Teigiama, kad rinkliava didėja dėl tobulinamos infrastruktūros, brangstančio jos išlaikymo, nemokamų renginių bei miesto tvarkymo.

Palangos mero teigimu, miestas nebegali iš savo biudžeto finansuoti visos miesto infrastruktūros.

„Mes finansuojame ir gelbėjimo paslaugą, kuri miestui kainuoja, berods, beveik 400 tūkstančių eurų, finansuojame šiukšlių išvežimą iš viešų erdvių, tai yra tonomis, finansuojame higieninės infrastruktūros išlaikymą ir iš biudžeto reikia išimti beveik 2,5 milijonų eurų“, – teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)