Savivaldybė skrydžių skatinimo programai skirs 30 proc. lėšų iš vietinės rinkliavos, surinktos už naudojimąsi savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra, ir tokio pat dydžio sumą iš savivaldybės biudžeto, bet ne daugiau nei 20 proc. valstybės asignavimų sumos skrydžių skatinimui.

„Su Susisiekimo bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijomis išgryninome skrydžių skatinimo modelį, pagal kurį Lietuvos oro uostai rūpinsis aviacijos bendrovių pritraukimu ir kokybiškų, verslui svarbių skrydžių pasiūlos užtikrinimu, o Vilniaus miestas prisidės prie šių maršrutų paklausos skatinimo. (...)

Finansavimo mechanizmą sukonstravome taip, kad jis būtų susietas su programos rezultatais. Jei pažintinio ir verslo turizmo srautai didės, didės ir surenkama turisto rinkliavos suma, taigi – ir lėšos programai. Ir vėlgi, miestas įsipareigoja eiti koja kojon su valstybės politika, tačiau negali veikti atskirai.

Susietumas su valstybės asignavimų dydžiu turi užtikrinti programos proporcingumą ir tęstinumą net ir vykstant politiniams pasikeitimams“, – pranešime komentuoja Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Kaip teigiama pranešime, poreikis keisti nuo 2017 metų pabaigos galiojantį turisto rinkliavos dydį kilo dėl besikeičiančios ekonominės situacijos ir augančių paslaugų kainų – pagal metinius infliacijos rodiklius, esamo rinkliavos mokesčio perkamoji galia nuo 2017 m. nuvertėjo 42 proc. Būtinybė kelti rinkliavos dydį šiemet aptarta su Turizmo tarybos atstovais.

Ši rinkliavos didinimui pritarė, tačiau kartu įvardijo poreikį nustatyti tikslų papildomai surenkamų lėšų panaudojimo būdą. Tarybos patvirtinta skrydžių skatinimo programa, kurios finansavimui bus naudojamos turistų rinkliavos lėšos, duos abipusės naudos: savivaldybė kartu su „GO Vilnius“ sieks didinti sostinės žinomumą ir patrauklumą iš užsienio lėktuvais atvykstantiems turistams, o dėl to turėtų augti svetingumo sektoriaus užimtumas.

Nustatant turisto rinkliavos dydį, remtasi ir užsienio miestų pavyzdžiais. Hagoje vadinamasis pagalvės mokestis siekia 5,4 euro, Bolonijoje ir Bazelyje – 4 eurus, Eindhovene ir Bratislavoje – po 3,5 euro už naktį, Prahoje – 3,25 euro, Amsterdame – 3 eurus. Kai kuriuose užsienio miestuose papildomai prie turisto rinkliavos taikoma procentinė rinkliava, priklausomai nuo užsakyto nakvynės vietos numerio tipo. Šiemet turisto mokestis iki 2 eurų padidintas ir Palangoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją