Sumokėjo pinigus, bet prekių negavo


Iškaba, esanti ant pastato, skelbia, kad parduotuvėje „Eimeta“ galima įsigyti buitinės technikos, nors įmonė daugiausiai prekiavo internete. Veiklos schema – paprasta.

„Dariau remontą ir planavau visą buitinę įrangą pirkti iš „Eimetos“, nes kainos pasirodė šiek tiek gal mažesnės negu kitose parduotuvėse. Nusprendžiau pirkti tik skalbimo mašiną“, – pasakojo nukentėjusioji Odeta Riškutė.

Už pirkinį Odeta sumokėjo apie 300 eurus.

Pagooglinau, kad įmonė egzistuoja 30 metų. Nebuvau apie ją girdėjusi, bet galvojau, kas čia gali blogo būti?“, – dalijosi ji.

Įmonės atstovai merginai aiškino, kad buitinė technika pas juos pigesnė, mat jos pristatymo reikia palaukti šiek tiek ilgiau, nei kitose parduotuvėse. Kai prekės sutartu laiku neatvyko – Odeta ėmėsi aiškintis.

„Kalbėjau su vadybininku parduotuvės, klausiau, kiek dar reikės laukti. Sakė, kad reikės laukti dar mėnesį. Pasakiau, kad man netinka, tai pasiūlė atšaukti pirkimą. Pirkimą atšaukiau ir gavau patvirtinimą, kad pinigai grįš į banko sąskaitą per 10 darbo dienų. Pinigai negrįžo“, – teigė nukentėjusioji.

Pasirodo, tokių istorijų – šimtai. Nukentėjusieji policiją ir vartotojų teisių apsaugos tarnybą užvertė skundais.

„Turime sulaukę rekordiškai daug skundų dėl UAB „Eimeta“. 308 vartotojai kreipėsi į tarnybą“, – teigė VVTAT nuotolinės prekybos skyriaus vedėja Viktorija Dobrynskienė.

Nukentėję nuo įmonės buriasi ir specialioje grupėje socialiniame tinkle, o ten narių skaičius jau perkopęs pusę tūkstančio.

„Jie tiesiog nepristato vartotojų užsakytų prekių. Nepristato tiek internetinėje parduotuvėje užsakytų prekių, tačiau dalis vartotojų buvo prekes įsigiję ir fizinėje parduotuvėje, kada ji dar veikė“, – teigė V. Dobrynskienė.

Dabar ant parduotuvės durų užklijuotas lapelis, kad ji uždaryta neva dėl atnaujinimo darbų, o ir internete yra skelbiama, kad naujų užsakymų įmonė nebepriima.

Kol kas nieko nepešusių pirkėjų nuostoliai siekia kelis šimtus tūkstančių. Tarp nukentėjusiųjų – ir labdaros organizacija, ir viena Estijos įmonė, iš „Eimetos“ pirkusi kaitlenčių už 40 tūkstančių eurų.

„Tos sumos yra labai įvairios – maždaug nuo 200 iki virš 2000 eurų, nes pagrinde tai yra įvairi buitinė technika, taip pat mobilieji telefonai, kas iš tiesų yra brangios prekės“, – teigė VVTAT nuotolinės prekybos skyriaus vedėja.

Į situaciją dėmesį atkreipė ir tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

„Klausimas yra dėl sumokėtų mokesčių valstybei, klausimas yra dėl PVM, kai perkamos prekės su atvirkštine PVM sąskaita faktūra“, – teigė jis.

Skirmantas Malinauskas

Anot S. Malinausko, įmonės vadovė Lina Krasauskaitė panašiomis aferomis užsiiminėjo ir anksčiau, pardavinėdama itališkus baldus. Tiesa, tąkart nukentėjusiųjų buvo mažiau, o policija ikiteisminį tyrimą nutraukė, nesurinkusi pakankamai įrodymų.

„Policijos pareigūnai ir prokurorai labai aiškiai sako, kad sukčiavimas turėtų būti, jeigu iš tikrųjų yra faktas, kad jus apgavo“, – teigė jis.

L. Krasauskaitei dėl tyčinio bankroto penkeriems metams apskritai buvo uždrausta vadovauti juridiniams asmenims. LNK žiniose teigiama, kad ji įsigijo įmonę „Eimeta“, o, oficialiais duomenimis, jos vadove tapo L. Krasauskaitės mama, tačiau reali situacija – kitokia.

„Šaltiniai mūsų įmonės viduje, ten dirbę asmenys patvirtina, kad viskam vadovavo Lina Krasauskaitė“, – teigė S. Malinauskas.

Buitinė technika

Situacija susidomėjo ir prokuratūra

Tyrimą dėl susiklosčiusios situacijos atlieka vartotojų teisių apsaugos tarnyba, tačiau nukentėjusiųjų mastas sudomino ir prokuratūrą. Pastaroji pradėjo ikiteisminį tyrimą – šią savaitę tiek įmonės patalpose, tiek už įmonę atsakingų asmenų namuose buvo atliktos kratos.

„Šiame tyrime įtarimai pareikšti įmonės direktorei ir dar dviem asmenims, kurie su įmone nėra saistomi darbo santykiais. Visi šie trys asmenys vakar buvo sulaikyti. Šiandien bus kreipiamasi į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo – skyrimo dviem iš sulaikytų asmenų. Trečiam vakar sulaikytam asmeniui skirtos švelnesnės, su laisvės atėmimu nesusijusios, kardomosios priemonės ir jis paleistas. Šiuo metu turimais tyrimo duomenimis, nuo įmonės galimai nusikalstamos veikos galėjo nukentėti apie 200 asmenų“, – buvo teigiama Vilniaus apygardos prokuratūros komentare.

Generalinė ir Vilniaus apygardos prokuratūra

Apie verslininkų sulaikymą paskelbęs S. Malinauskas tikina, kad L. Krasauskaitė demonstruoti prabangaus gyvenimo nevengė.

„Lankydavosi madų kolekcijų pristatymuose, įvairiuose renginiuose, užsienyje savo „Eimetos“ darbuotojams darė tikrai ištaigingus balius“, – pasakojo jis.

„Eimetos“ savininkai pasikeitė tik pernai. Šiuo metu įmonės skola „Sodrai“ siekia daugiau nei 16 tūkstančių eurų. Skaičiuojama, kad pernai verslas patyrė kiek daugiau nei 100 tūkstančių nuostolį, nors iki tol bent kelerius metus fiksavo pelną.

Visą reportažą rasite LNK portale: