„Istorinis įvykis yra tai, kad šešėlinė ekonomika sumažėjo pusantro procentinio punkto, tai yra beveik 2 mlrd. litų, to Lietuvos istorijoje niekada nebuvo. Jeigu kalbėti apie cigarečių kontrabandą, tai pats „Philip Morris" prezidentas, lankęsis mūsų šalyje, jau pernai sakė, kad Lietuva padarė didžiulę pažangą kovodama su cigarečių kontrabanda į šalį", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Premjeras A. Butkevičius.

Kalbėdamas apie šešėlines pajamas, generuojamas iš nuomos, premjeras pabrėžė, kad jos privalo būti apmokestinamos ir kad Valstybinė mokesčių inspekcija tokią informaciją renka.

„Jeigu tikrai dar šešėlyje nuomos pajamos yra didelės, tai yra ta kryptis, kurioje Mokesčių inspekcija turėtų stipriai padirbėti. Privaloma mokėti mokesčius už pajamas, gaunamas iš nuomos. Gal truputį sunkiau tai suadministruoti. Kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, metų pabaigoje deklaruojant pajamas, butus nuomojantiems žmonėms kai kada yra taikomos mokestinės lengvatos, išminusuojant tą dalį iš apmokestinamosios sumos, kurią sumokėjo už nuomą. Jis turi nurodyti arba fizinį, arba juridinį asmenį, kam sumokėjo už nuomą", - teigė Vyriausybės vadovas.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas spaudai Darius Buta BNS teigė, kad inspekcija nuolat stebi padėtį būsto nuomos rinkoje. Spalio viduryje VMI sudarė 300 asmenų, kurie įtariami nesumokėję daugiausiai mokesčių, gaunamų už nuomą, ir perdavė juos tirti apskričių inspekcijoms.

Tačiau D. Buta taip pat pripažino, kad administruoti šio mokesčio mokėtojus yra sudėtinga.

„Nekilnojamojo turto nuoma nėra individuali veikla, ja galima užsiimti arba įsigyjant verslo liudijimą, arba 15 proc. pajamų mokestį nuo šios veiklos pajamų sumokant, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui“, - BNS sakė D. Buta.

Todėl, anot jo, net ir nustačius tokia veikla užsiimantį asmenį, jis gali tvirtinti, kad pajamas deklaruos ir sumokės mokesčius iki kitų metų gegužės 1 dienos.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis antradienį teigė, kad šių metų Lietuvos ekonomikos sėkmės istorija yra sumažėjusi degalų bei cigarečių kontrabanda.

Vyriausybės kanceliarija BNS informavo, kad premjeras rėmėsi šių metų sausį paskelbta Linco universiteto (Austrija) ekonomikos profesoriaus Friedricho Schneiderio prognoze, kad šešėlinė ekonomika Lietuvoje šiemet susitrauks 1,3 procentinio punkto iki 25,8 proc. BVP.

Investuotojų forumo skaičiavimais, šešėlinė ekonomika gali sudaryti apie 25 proc. Lietuvos BVP.