Dar 2007 m. vienas iš pirmųjų Lietuvoje paslaugų centrą įsteigęs Norvegijos investuotojas ketvirtadienį, balandžio 16 d., oficialiai atidarė savo mokymų centrą. Savanorių pr. esame verslo centre į 550 kv. m patalpas investuota apie 290 tūkst. eurų.

Mokymo centre vienu metu bus darbui bus galima ruošti 30-45 darbuotojus.

Nuo šių metų pradžios skandinavų pensijų fondais besirūpinančios bendrovės „Storebrand“ padalinio vadovo pareigas einantis Ole Rikardas Ronningas pabrėžė, kad dėl įmonės specifikos (bendrovė aptarnauja klientus Norvegijoje ir Švedijoje) bendrovė susiduria su tam tikrais iššūkiais – jiems Lietuvoje reikia švedų ir norvegų kalbomis dirbančių specialistų.

Iš viso kompanijoje dirba 2200 žmonių, Lietuvoje – 350. Iki šių metų pabaigos planuojama darbuotojų skaičių padidinti iki 400.

Į darbą kompanijoje atrinkti darbuotojai prieš pradedami darbą pilnu pajėgumu turi išmokti vieną iš skandinavų kalbų. Tam jie savo patirtį kompanijoje pradeda pusę metų besimokydami užsienio kalbos.

Kaip teigė O. R. Ronningas, visą šį laiką darbuotojams yra mokamas atlyginimas. Nuo intensyvių vienos iš skandinavų kalbos mokymosi atleidžiami tik IT padalinio darbuotojai, kurių šiuo metu yra apie 50.

Bendrovės vadovas Lietuvoje, pristatydamas naujai atidarytą mokymų centrą, pasidalijo ir tam tikrais statistiniais duomenimis. 2013 m. bendrovė norvegų kalbos išmokė 56 specialistus, kai tuo metu Vilniaus universitete šios kalbos mokėsi 58 jaunuoliai. Kalbant apie švedų kalbą, 2013 m.

„Storebrand“ įmonės padalinyje Lietuvoje šią kalbą mokėsi 40 jaunų profesionalų, Vilniaus universitete – 62.

„Per porą metų darbuotojų skaičius išaugo 2,5 kartus. Iki metų pabaigos žadame turėti 400 darbuotojų, todėl investuojame į tai daug pinigų“, – kalbėjo jis. Vis dėlto konkrečios sumos, kiek įmonei kainuoja paruošti vieną, skandinavų kalba kalbantį specialistą, negalėjo įvardyti.

"Storebrand" mokymo centro atidarymas
O. R. Ronningas pabrėžė, kad Vilniuje besisteigiant naujiems paslaugų centrams iš Skandinavijos šalių didėja konkurencija dėl darbo jėgos. Kaip pavyzdį, padalinio vadovas įvardijo Švedijos bankininkystės ir draudimo kompaniją „Skandia“. Ši bendrovė šiemet žada įdarbinti 70 specialistų, o ateities planuose – net 500.

„Matome tam tikrus įspėjamuosius ženklus“, – pastebėjo O. R. Ronningas.

Pasak jo, kalbant apie paslaugų centrus Lietuvoje apie 50 proc. rinkos žaidėjų teikia paslaugas viena iš Skandinavijos kalbų. Nerimą „Storebrand Baltic“ vadovui kelia tai, jog studentų, studijuojančių skandinavų kalbas, mažėja.

„Bendras studentų, besimokančių norvegų kalbos, skaičius Vilniaus universitete yra apie 30 proc. mažesnis šias akademiniais metais nei prieš metus“, – pastebėjo pašnekovas.

O. R. Ronningo teigimu, didelė konkurencija tarp darbdavių lemia darbo sąlygų gerėjimą darbuotojams, tačiau iš kitos pusės – jeigu nebus pakankamai atsižvelgta į darbo jėgos vystymą, investuotojai susidurs su darbo jėgos trūkumu ir darbuotojo kaštų išaugimu.

Į Lietuvą persikėlęs norvegas netgi svarsto apie galimybę Skandinavijos investuotojams jungtis į asociaciją, kur būtų galima apie gresiančius iššūkius bei sprendimų būdus diskutuoti visiems kartu.

Nuo 2007 m. „Storebrand Baltic“ skandinavų kalbos išmokė apie 400 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)