Darbuotojai, kurie lankosi sporto klube ar kitaip sportuoja, uždirba vidutiniškai 9 proc. daugiau nei tie, kurie nesportuoja, skelbiama birželio mėnesio „Journal of Labor Research“ numeryje.

Jau ir praeityje nustatytas tiesioginis atlyginimo ir sporto ryšys, tačiau jo pobūdis nebuvo iki galo ištirtas. Gali būti ir taip, jog sporto klube besilankantys darbuotojai labiau disciplinuoti nei tingieji jų kolegos, todėl ir uždirba daugiau – nes tiesiog geriau dirba, o ne todėl, kad lankosi sporto klube.

Ieškodamas tikslesnio paaiškinimo, Klivlendo valstijos universiteto profesorius, tyrimo autorius Vasilios Kosteasas pasitelkė tradicinį statistinės analizės metodą, vadinamą panašiausių atvejų analize (PSM). Šio metodo idėja gana paprasta – visus tyrimo dalyvius specialistas analizavo pagal tai, ar jie, atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip amžius, išsisavinimas ir faktą, ar mokykloje jie sportavo, gali būti klasifikuojami kaip sportuojantys.

Palyginęs gautą informaciją su panašiais duomenimis žmonių, iš kurių sportu užsiėmė vos keli, specialistas pateikė išvadą – sportas iš tikrųjų susijęs su didesniu atlyginimu, nors, norint šią hipotezę pagrįsti išsamiau, reiktų atlikti dar ne vieną tyrimą.

Šią hipotezę bent iš dalies pagrindžia ir kitų tyrimų rezultatai. Mokslininkai jau anksčiau nustatė, jog sportas teigiamai veikia žmogaus protinę veiklą ir gerina nuotaiką. Todėl galima teigti, jog darbdaviai būtent sportui turi dėkoti už geriausius darbuotojus.
Taigi tyrimo autoriai teigia, jog laikas, praleistas, sporto salėje, atsiperka su kaupu.

Aišku, mažai tikėtina, jog ši naujiena paskatins daugiau žmonių sportuoti, o darbdavius – jiems kelti algą. Tačiau akivaizdu, jog sportas atneša kitokios naudos – sumažėja išlaidos sveikatos priežiūrai.

Mokslininkas negaili asmeniško patarimo. Prieš kurį laiką jis pradėjo kilnoti svorius – po dviejų metų pakilo karjeros laiptais, jam padidino algą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)