Suvenyrų kioskus prie Nidos autobusų stoties bei dar keletą kitose kurorto vietose jų savininkai privalo nukelti iki mėnesio pabaigos.

„Tie nameliai yra nelegalūs. Prieš 19 metų žmonės laimėjo konkursą, buvo su jais sudaryta sutartis 3 metams. Vėliau buvo pratęsta 3 m., o šiandien jie sutarties neturi. Ji yra pasibaigusi, ir savivaldybės pozicija yra tokia,kad jie privalo būti nukelti“, – tvirtina Neringos mero pavaduotojas Dovydas Mikelis.

Atsikratyti nelegalių statinių skubama ir dėl atsiradusio investuotojo, kuris buvusioje žuvininkystės ūkio teritorijoje, ant marių kranto, planuoja statyti viešbutį su SPA centru. Investuotojo kurortas laukė kone dešimtmetį. Apie tai,kad iki mėnesio pabaigos privalu nukelti namelius, verslininkus savivaldybė informavo dar rugpjūčio mėn., tačiau vykdyti nurodymų šie neskuba.

„Nukelti galima bet kada, bet reikia kalbėti dar su savivaldybe, su įvairiomis instancijomis apie namelius, jų išlikimą. Būtų geriausia, kad jie kažkokiu būdu išliktų“, – teigia kiosko savininkas Algirdas Marčius.

Kai kuriems neringiškiams suvenyrų nameliai – vienintelis pragyvenimo šaltinis, tačiau valdininkai sako, kad sudarytos nelygios konkurencinės sąlygos. Nameliuose ant valstybės žemės įsikūrę verslininkai savivaldybei nemoka nė cento mokesčių. O, pavyzdžiui, už vietą kurorto centre norintys prekiauti gintaro dirbiniais už tris vasaros mėnesius šiemet sumokėjo beveik 5 tūkst. eurų.

„Dėl vietos mes tariamės ir su bendruomene apie tai yra kalbama, bet turime suprasti, kad nėra tokio įstatymo ar teisės akto, kuris leistų tuos kioskus imti ir perkelti. Tai turėtų būti daroma ar aukciono, ar konkurso tvarka. Klausimas, ar jie dar patys laimės juos, nes tokios tiesiog yra žaidimo taisyklės“, – sako Neringos mero pavaduotojas .

Jei iki nurodyto laiko namelių verslininkai nenukels, savivaldybė žada kreiptis į teismą dėl įpareigojimo. Verslininkai sako, kad gresiančios baudos jų nebaugina ir žada išnaudoti visas įmanoma priemones kioskams išsaugoti.