Pasigedo žmogiškumo



Kad netoli Nidos pliažo suvaryta technika, išlaužtos durys, lauke suversta dalis daiktų – penkių medinių namelių šeimininkai sužinojo vieni iš kitų ir patys sulėkė gelbėti savo turto.

„Savivaldybė užsakė šitą griovimą, prisidengė antstoliu, o antstolis sako, kad savivaldybė – toks pingpongas. Buvo nuvažiavę pas administracijos direktorių, kad parodytų dokumentus, vykdomuosius raštus – jie jų savininkams nerodo.

Pas mane yra galiojančios nuomos sutartys, o yra nuniokoti sandėliukai, daiktai iš sandėliukų išmesti į konteinerį. Nieko nebuvo pranešta“, – pasakojo „Zuikio daržo“ įkūrėjas Vytautas Navickas.

Zuikio daržas

Nuogąstavimais dalijosi ir kito namelio savininkė Elena Kavaliauskienė.

„Vyras pastatė viską savo rankomis – mums brangus tas dalykas. Dabar žmogus yra sergantis, gulintis. Norėjome tokią vietą kaip prisiminimą pasidaryti, nenugriauti – nebeliko. Šiandien atvažiavome, ašaros byra“, – teigė ji.

Ši žinia šokiravo net ir kai kuriuos Neringos politikus.

„Mes kalbame šioje vietoje apie žmogiškumą, mes kalbame apie tinkamą informavimą, apie tinkamą terminą išsikraustymui, taip pat ir apie visuomenės informavimą, dėl visuomenei svarbaus objekto, kuris davė tikrai didžiulę pridėtinę vertę“, – kalbėjo Neringos tarybos narys Matas Lasauskas.

„Zuikio daržas“ – žmonių itin pamėgta vieta


Pirmieji mediniai nameliai čia radosi prieš daugiau nei 25-erius metus. Iš pradžių, buvo prekiauta žuvimi, gėrimais, paskui atsirado spauda, ledai, kavinė. Prieš gerą dešimtmetį vieta buvo pavadinta „Zuikio daržu“ ir tapo itin populiari.

„Mes padarome apie 60 nemokamų renginių – koncertų, parodų, visko. Mes patys dirbame čia, kad tą finansuotume ir tuo atiduodame duoklę Lietuvos žmonėms“, – teigė „Zuikio daržo“ įkūrėjas.

Zuikio daržas

Rudenį „Zuikio daržas“ buvo apdovanotas kaip „Svetingiausias verslas Neringoje“, tad, paskelbus apie populiarios vietos griovimą, nusivylimo neslepia ir jos lankytojai.

„Labai gaila, neturėtų griauti“, – teigė vienas jų.

„Daug malonių vakarų buvo čia praleista. Šiek tiek gaila, bet, kiek žinau, čia pasikeitė šiek tiek teisinė situacija, tai suprantame, kad tie statiniai negali stovėti. Tenka paleisti“, – kalbėjo kitas.

Valdžia tvirtina apie savo veiksmus įspėjusi


Verslininkai policijai skundžiasi, kad jų turtas – išgrobstytas.

„Mano daiktai dingo“, – pareigūnams sakė „Zuikio daržo“ vadovas.

Policija paprašė iš namelio iškraustyti likusius daiktus, o Neringos valdžia nukelti laikinus statinius sako reikalavusi ne kartą ir savininkus tvirtina apie tai įspėjusi.

Neringos savivaldybė 96-aisiais metais paskelbė viešų prekybinių vietų konkursą 3 metams. Civilinis kodeksas leido pratęsti 98-tais metais dar 3 metams, ką Neringos savivaldybės administracija, taryba ir padarė, o 2001-aisiais metais, pagal teismo sprendimą, šis pratęsimas baigėsi“, – teigė Neringos meras Darius Jasaitis.

Darius Jasaitis

Neringos politikai neslepia, kad namelius ne kartą buvo bandyta įteisinti, bet, kad jų turi nelikti, pasisakė net teismas. Dėl tokių sprendimų Neringos buldozeriai turi atvažiuoti ir į kitas vietas.

„Preiloje yra 3 namai, bet tai yra visiškai kitokios istorijos – tie namai buvo pastatyti su statybos leidimais, bet ir tuo atveju, ir šiuo atveju, savivaldybė visada buvo statytojų pusėje, nors ir patys buvome išdavę tik laikinus leidimus. Nugriauti, pagal teismo sprendimus, dar yra ne mažai ką“, – kalbėjo Neringos meras.

Tiesa, „Zuikio daržo“ įkūrėjas rankų nuleisti nežada.

„Aš manau, kad yra kažkokie teisiniai sprendimai ir teisininkai apgins šitą dalyką. Kol savivaldybė neparodys dokumentų, kad jie buvo išsiųsti, tol mes turime laiko bent jau išsikraustyti, o per tą laiką turbūt atsiras kažkokių spragų arba įrodysime neteisybę“, – teigė V. Navickas.

Neringos valdžia svarsto, kad poilsiautojų itin pamėgtas „Zuikio daržas“ dar gali atgimti.

„Toje vietoje tikrai numatytos laikinos prekybos vietos, kurios, aišku, bus nuomojamos, jeigu bus, iš konkurso, kur nėra aišku, kas laimės ir kaip. Turime žinoti, kad jos vėl bus kilnojamos ir su tam tikru terminu“, – teigė D. Jasaitis.

Techniką suvarę darbininkai žada namelių nesugriauti, o nukelti ir išvežti.

Visą reportažą rasite LNK portale: