Pagal naująsias taisykles perspėjimai apie rūkymo žalą sveikatai turės užimti 65 proc. vietos abejose cigarečių pakelio pusėse.

Naujovės įsigalios nuo šių metų gegužės 20 dienos, tačiau prekyboje naujosios pakuotės pasirodys tik tada, kai nuo prekystalių išnyks senojo pavyzdžio cigarečių pakuotės. Naujojo pavyzdžio pakuočių išpardavimas gali trukti iki metų.

Didžiosios tabako bendrovės - „Philip Morris" ir "British American Tobacco" - mėgino užginčyti naujų taisyklių įvedimą. Bendrovių atstovai tvirtino, kad ES viršija savo įgaliojimus.

Tačiau ES Teisingumo Teismas,- aukščiausiasis ES teismas, kurio sprendimai negali būti apskundžiami, - nusprendė, kad naujasis įstatymas „neperžengia ribų to, kas yra leistina ir būtina".

Atskiros ES valstybės-narės taip pat rengia naujas cigarečių pakuotės taisykles.

Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje vyriausybė ketina įvesti taisykles, pagal kurias visi tabako gaminiai bus pardavinėjami vienspalvėmis pakuotėmis be išskirtinių ženklų, vien tik paprastu šriftu užrašytu prekės ženklu ir grafiniais perspėjimais apie tabako žalą sveikatai. Siūloma naudoti tamsesnes spalvas, pavyzdžiui, gelsvai žalią spalvą, nes manoma, kad tamsesnės spalvos simbolizuoja grėsmę.

Tokioms naujovėms priešinasi didžiosios tabako bendrovės.

Gegužės 18 d. Londono Aukščiausiasis teismas svarstys juridines tabako bendrovių pretenzijas, susijusias su šiuo įstatymu.

Įspėjamieji paveikslėliai ant cigarečių pakelių
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)