Šoko būti nebeturėtų, bet pokyčius pajuto dar ne visi

Europa pagaliau gali atsikvėpti nuo ilgo ir varginančio palūkanų kilimo. Po dešimties iš eilės palūkanų kėlimų ECB padarė pauzę.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis paliktos ties 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

Tiesa, kaip Delfi laidoje „Piniginiai reikalai“ teigė Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas, ekonomistas Marius Dubnikovas, labai tikėtina, kad palūkanos jau pasiekė savo piką ir prie didinimo nebus sugrįžta.

„Galbūt yra kažkokia tikimybė, kad koks ketvirtis procento gali išbyrėti, jeigu infliacija vėl bandytų grįžti atgal, bet panašu į tai, kad pikas pasiektas. Tai tas šokas, kurį patyrė tiek įmonės, tiek visuomenė – jis bent jau nežada tokių pačių šokių. Jeigu dabar jau sugebėjome adaptuotis ir, pavyzdžiui, šeima sugeba mokėti už savo būsto paskolą šiuo momentu, tai, galima sakyti, kad ji yra ramesnė, nes naujų nuotykių neturėtų atsirasti“, – tikino jis.

Nors jau kalbama apie tam tikrą atsikvėpimą, vis dėlto, sakyti, kad visi gyventojai jau yra patyrę pilną palūkanų šoką – nereikėtų. Pasak ekonomisto M. Dubnikovo, viskas priklauso nuo to, kada buvo imtas kreditas, esą visų terminai yra labai skirtingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)