Lietuvos bankas nori, kad visos kredito unijos priklausytų centrinei kredito unijai, bet sutinka, kad asociacijų gali būti kelios. Šiuo metu daugiausiai kredito unijų vienijanti asociacija teigia, kad tvarią konkurencinę aplinką galima kurti tik veikiant vienai asociacijai, o ne išsiskaidžius į kelias.

Pastaruosius penkerius metus kredito unijų sektorius veikia nuostolingai, o ir rinkos dalyvių sumažėjo metų pradžioje bankrutavus keturioms unijoms, dar vienai sustabdžius licenciją.

Lietuvos bankas, siekdamas stiprinti kredito įstaigų veiklą, siūlo, kad visos priklausytų Centrinei kredito unijai, nors esą galėtų veikti ir kelios tokios asociacijos. Siūlymams neprieštarauja ir Lietuvos kredito unija.

„Visos kredito unijos turi atsakyti už viena kitą, jei jos veikia atskirai, jos veikia kaip atskiri juridiniai vienetai, tada jos neįsiveda bendrų standartų – turi būti vieningi standartai visai sistemai. Kai visa sistema veikia pagal vieningus standartus – tada tikimybė negerų dalykų, bankrotų sumažėja iki nulio“, – sako asociacijos „Lietuvos kredito unijos“ atstovas Ramūnas Stonkus.

Iš 74 kredito unijų 62 priklauso Centrinei kredito unijai, bet jai nepriklausančios prisijungti net ir dėl rinkos stiprinimo nenori. Prieš porą mėnesių susikūrusi nauja unijas vienijanti asociacija teigia, kad nereikia rinkos telkti tik vienose rankose.

„Mes jokiu būdu nesipurtome atsakomybės, kaip ir minėjau, tam buriamės į asociaciją, tam buriame kitas kredito unijas vertybiniu pagrindu. Esame pasiruošę garantuoti ir už kitus, bet norime patys rinktis, kokioje Centrinėje kredito unijoje dalyvauti“, – tvirtina Vilniaus kredito unijos valdybos pirmininkas Vaidas Gailys.

„Siūloma konsoliduotis – tai labai gerai, bet taip pat ir monopolizuoti visą šitą kredito unijų sektorių. [...] Iš istorijos galime pasižiūrėti, kad vienintelė, kuri buvo iki šiol Centrinė kredito unija, šiai dienai nepasiekė gerų rezultatų, paskutinių metų rezultatai, ypač nepriklausomų kredito unijų, jeigu vertinti pagal rodiklius, ją gerokai pranoko“, – teigia asociacijos „Lietuvos kredito unijų taryba“ prezidentas Andrius Kazėnas.

Tarp kitų Lietuvos banko siūlomų sektoriaus stiprinimo priemonių – būtinybė stiprinti kapitalą, įkurti stabilizacijos fondus, stiprinti bankų programas.