Vyriausybės pasiūlytame įstatymo projekte buvo numatyta, jog žemdirbiams bei žvejams akcizas už jų įsigytus dyzelinius degalus, reikalingus žemės ūkyje, būtų kompensuojamas. Numatoma, jog kompensacijos dydis neturėtų viršyti 120 litrų vienam nustatyta tvarka deklaruotam žemės ūkio naudmenų hektarui arba 275 litrų vienai tonai tvenkiniuose ir kituose vidaus vandenyse sugautų žuvų.

Šiam Vyriausybės siūlymui antradienį pritarė dauguma Seimo narių.

Tačiau ketvirtadienį didžioji dalis parlamentarų jau balsavo už Seimo Kaimo reikalų komiteto (KRK) pasiūlymą neapmokestinti nustatytų kiekių dyzelinių degalų, naudojamų žemės ūkyje ir žuvininkystėje.

Naujasis akcizų įstatymas numato, jog dyzelino akcizas nuo kitų metų pradžios turėtų padidėti nuo 560 iki 720 litų, mazuto akcizas - nuo 20 iki 45 litų, variklių benzino - atitinkamai nuo 1210 iki 1250 litų už toną, o suskystintų dujų - nuo 170 iki 200 litų už 1 tūkst. litrų. Tačiau sumažinus šildymui skirto krosnių kuro akcizą, šios rūšies kuras atpigtų nuo 560 iki 80 litų už toną.

Ekonomikos komitetas bei Seimo narys Jurgis Razma siūlė nuo kitų metų pradžios dyzeliniams degalams taikyti 640 litų už toną akcizą, tačiau Seimas šiam pasiūlymui nepritarė.

Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas socialliberalas Gintautas Šivickas BNS po balsavimo sakė neatmetąs galimybės, jog dar prieš priimant įstatymą bus teikiamos pataisos, pagal kurias žemės ūkyje naudojamas kuro akcizas būtų kompensuojamas.

Tuo tarpu KRK pirmininkas socialliberalas Gintautas Kniukšta teigė manąs, jog parlamente pritarus komiteto siūlymui, Vyriausybė savo ankstesnius pasiūlymus dėl akcizų kompensavimo atsiims.

Ketvirtadienį balsuodami dėl naujos redakcijos Akcizų įstatymo parlamentarai pritarė nuostatai, jog nuo 2004 metų (numatomos Lietuvos narystės ES pradžios) Lietuvoje gaminamas midus būtų apmokestinamas tik 60 proc. dydžio stipriųjų alkoholinių gėrimų akcizu, kuris yra 3200 litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą.

Taip pat pritarta ir siūlymui akcizo visai netaikyti orimulsijai - pigiam Venesueloje išgaunamam kurui (bitumo ir vandens mišiniui). Vyriausybė yra siūliusi orimulsiją apmokestinti 45 litų už toną akcizu. Dabar orimulsija apmokestinama 20 litų už toną akcizu.

Pasak ekspertų, Seimui priėmus naujos redakcijos Akcizų įstatymą, apie 37 proc. turėtų brangti dyzeliniai degalai ir apie 10 proc. - benzinas, alkoholinių gėrimų ir alaus kaina turėtų nesikeisti, o cigaretės turėtų šiek tiek pabrangti.

Priėmus naująjį Akcizų įstatymą, šiuo mokesčiu būtų apmokestinami tik alkoholiniai gėrimai, tabakas ir kuras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją