Neįvykdė planų

Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Liuda Makūnienė teigė, kad pernai uostamiestyje viešiesiems darbams planuota įdarbinti 800 žmonių. Tačiau įdarbinta tik 780.

„Šiemet įdarbinti viešiesiems darbams planuota apie tūkstantį žmonių, tačiau greičiausiai tai nepavyks. Žmonės labai nenori dirbti. Panašu, kad pašalpas gauti naudingiau, nei dirbti viešuosius darbus“, – apgailestavo L.Makūnienė.

Nenoras dirbti viešuosius darbus – natūralus, nes tokiu atveju neskiriama pašalpa, vietoj jos dirbantieji gauna minimalų atlyginimą. Valandinis darbo įkainis yra 5,15 lito. Viešuosius darbus kasdien reikia dirbti po 8 valandas.

Asmenų, kurie viešuosius darbus privalo atlikti kaip bausmę, Klaipėdoje per metus būna iki 30.

Viešiesiems darbams apmokėti valstybė šiemet iš biudžeto Klaipėdai skyrė 1,21 mln. litų. Nurodytas kompensacijas 60 proc. moka Darbo birža, 40 proc. – savivaldybė. Darbdavius, pageidaujančius organizuoti viešuosius darbus, parenka savivaldybė, gavusi iš jų paraiškas.

Ieško, kaip išsisukti

Viešiesiems darbams pasiųsti asmenys dažniausiai dirba visus nekvalifikuotus darbus: namų valdose valo kiemus, dirba ir socialinėse įstaigose – slaugos ligoninėje, globos namuose, „Carito“ organizacijoje, taip pat vasarą remontuoja mokyklas.

„Yra tokių, kurie išgerti mėgsta ir į darbą neateina, ypač gavę atlyginimą. Tokius iš darbo meta lauk. Yra ką dirbti, bet dirbančiųjų trūksta. Jie stengiasi įvairiausiais būdais vengti darbų, gauna biuletenius, atneša pažymas, kad negali dirbti sunkaus darbo“, – pasakojo L.Makūnienė.

Tie, kurie atsisako dirbti, Darbo biržoje yra išbraukiami iš bedarbių sąrašų ir pusę metų netenka teisės į pašalpą.

Apmoka net kelionę

Viešųjų darbų tikslas – sudaryti galimybes bedarbiams, įspėtiems apie atleidimą iš darbo darbingo amžiaus žmonėms, ekonominius sunkumus patiriančių įmonių darbuotojams priverstinių prastovų metu ar dirbantiems ne visą darbo laiką, laikinai įsidarbinti, siekiant užsidirbti pragyvenimui būtinų lėšų.

Darbdaviui, įdarbinusiam Darbo biržos siųstus asmenis, už kiekvieną tokį asmenį mokamos kompensacijos.

Darbo birža, dirbantiems viešuosius darbus asmenims, važinėjantiems iš gyvenamosios vietos į darbą tolimojo ar vietinio susisiekimo transportu, ne rečiau kaip kartą per mėnesį kompensuoja jų kelionės išlaidas.

Klaipėdos teritorinė darbo birža, kurioje yra Klaipėdos, Kretingos, Palangos, Skuodo ir Šilutės skyriai bei Gargždų ir Mosėdžio poskyriai, pernai į viešuosius darbus nusiuntė 2 639 bedarbius. Šiemet planuojama įdarbinti 3 940 asmenų. Per šių metų tris ketvirčius Klaipėdos regione viešuosius darbus jau atliko 3 562 bedarbiai.