„Svečių dėl lajų tako labai stipriai padaugėjo, srautas - nežmoniškai didelis. Aišku, žmonės pyksta ir aš juos suprantu, visur reikia laukti: prie įvažiavimo į Anykščius - eilės, prie lajų tako - eilės, prie rogučių ir kol maistą atneš irgi reikia laukti“, - pasakojo Anykščių kavinės „Erdvė“ ir poilsiavietės „Pušų takas“ vadovė Rita Šimkienė.

Pasak jos, nors kavinės padavėjos dar nebuvo svečių įžeistos ar apšauktos, pasitaiko visko.

„Dar neteko, kad padavėjas kaimietėmis išvadintų, bet kai vienu metu ateina 12-14 žmonių, o mes kiekvieną patiekalą gaminame, žmonės nervinasi, kad reikia laukti po valandą. Aišku, turime pasisamdę ir daugiau žmonių, bet kartais fiziškai neįmanoma tiek pamaitinti. Jei matome, kad ilgai teks laukti, pasiūlome kitas kavines“, - kalbėjo R. Šimkienė.

Anykščių laikraštis „Anykšta“ skelbė, kad kavinės „Bangelė“ darbuotojos susidūrė su užgauliojimais ir yra girdėjusios raginimų „Greičiau sukis, kaimiete tu“. Dabar kavinės darbuotojos daugiau situacijos nekomentuoja.

Svečių namų ir restorano „Nykščio namai“ vadovė Daiva Indriūnienė DELFI taip pat patvirtino, kad su lajų tako atidarymu Anykščiai pasikeitė.

„Dauguma svečių yra vienos dienos lankytojai, kurie apžiūri lajų taką, nori pavalgyti ir aplankyti vieną kitą objektą. Intensyviausiai svečiai plūsta savaitgaliais, turėjome kelis šeštadienius, kai žmonės laukė eilėse. Aišku, džiaugiamės, kad padaugėjo ir Anykščiuose norinčių apsistoti žmonių, nes per dieną visko apeiti be eilių – neįmanoma“, - kalbėjo pašnekovė.

Restorano vadovė pasakoja, kad dėl turistų antplūdžio teko pakoreguoti ir meniu, kad svečiams pavyktų pasiūlyti šilto maisto kaip įmanoma greičiau.

„Pavyzdžiui, mes atsisakėme ilgiau kepamų blynų, kurie užima ne vieną keptuvę, vietą ant viryklių ir daug darbuotojų laiko“, - sakė D. Indriūnienė.

Viliamasi, kad artėjant rugsėjui, turistų srautai šiek tiek sumažės, o ir kavinės sako esančios labiau pasiruošusios – priėmė arba ieško naujų darbuotojų, įsigijo papildomos virtuvės įrangos.

Kiek toliau esančios kavinės „Vijola“ savininkė Violeta Kažukauskienė sako, kad lajų tako pasižiūrėti atvažiuoja ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai.

„Buvo rusų, latvių, lenkų, kiniečių ir net iš Vietnamo – visi, kas tik randa reklamą, nori čia atvykti. Taigi, žmonių – nepaprastai daug, o kavinių, kiek buvo, tiek ir yra. Laimė, geras oras, nelyja ir mes turime lauko terasas, kurios iš dalies gelbėja. Tiek žmonių kiek dabar dar niekada nesame sulaukę, priėmėme ir naujų darbuotojų. Kartais svečiai pyksta, kad jie negali laukti ir mus bara, kad negalime jų priimti ir uždirbti iš to pinigų. Bet mes esame žmonės, priimame darbuotojų, perkame įrangos, bet tai užtrunka“, - sakė ji.

Nepaisant didelio svečių antplūdžio, kavinių vadovai tokiais valgytojų srautais džiaugiasi: yra iš ko kurti darbo vietų, investuoti į plėtrą, tikimasi, kad lankytojai lajų tako neapleis ir kitais metų laikais.

Picerijos „Jara“ pamainos viršininkė Daiva Dilienė vardijo, kad svečių padaugėjo iki 4 kartų, tačiau jei nebelieka vietos, kur prisėsti, jie maisto užsisako ir išsinešimui, ir apsiperka šios įmonės konditerijos ir kulinarijos gaminių parduotuvėje.

„Labai piktų klientų nesulaukėme, paprastai žmonės atvažiuoja atsipalaidavę, turi laiko, sutinka maisto palaukti. Konfliktų nesame turėję, gal vasaros metu yra geresnė nuotaika, - svarstė ji. - Bet mes sustiprinome darbo pamainas, kad žmonės būtų greičiau aptarnaujami.“

Pašnekovė dėstė, kad rugsėjį taip pat planuojama dirbti sustiprintomis pajėgomis, dėl spalio dar nėra apsispręsta – tai priklausys nuo orų.

Anykščiai – „išsprogdinti“ turistų

Anykščių turizmo informacijos centras skaičiuoja, kad svečių kurortiniame miestelyje po lajų tako atidarymo padaugėjo beveik 10 kartų.

„Pernai, jei šeštadienį pas mus per dieną užsukdavo 150 žmonių, kurie klausdavo kelio, ar kur pavalgyti, manydavome, kad tai – daug. Šį rugpjūčio šeštadienį esame sulaukę 1 200 žmonių“, - kalbėjo turizmo informacijos centro vadovas Rimantas Sereičikas.

Po lajų tako atidarymo, rugpjūčio 8 – 16 dienomis, Anykščiuose apsilankė 35 tūkst. žmonių, o mieste yra apie 10 tūkst. gyventojų iš viso.

„Ką tai reiškia? Staiga ėmė ir 3,5 karto padaugėjo žmonių, įsivaizduokite, kas darytųsi Vilniuje, jei per savaitę sulauktumėte 1,5 mln. svečių? Gatvėse būtų pilna automobilių, maitinimo įstaigose trūktų vietos, o žmonių būtų visokių: ir patenkintų, ir nepatenkintų. Juokauju, kad Anykščiai – kaip „išsprogdinti“ turistų“, - vaizdžiai palygino R. Sereičikas.

Paklaustas, ar padavėjoms tenka didžiausias iššūkis bendrauti su alkanais svečiais, R. Sereičikas dėstė, kad ir kitų sričių darbuotojams – nelengva, jei svečiai yra pikti.

„Klientų pasitaiko įvairių, bet mes bent sau aiškiname, kad su lajų tako atidarymu šiek tiek pasikeitė miesto lankytojas. Anksčiau į Anykščius svečiai dažniau važiuodavo, nes žinodavo, kad čia – kultūros ir gamtos kraštas, yra laisvalaikio jaunimui ir šeimoms. Dabar važiuoja naujų įspūdžių ištroškę svečiai, kurie nori mokėti, ilsėtis ir pramogauti, o, deja, tenka ir palaukti, dėl to yra nepasitenkinimo“, - kalbėjo R. Sereičikas.

Jis kalbėjo, kad kavinėms kol kas sunku prisitaikyti – per savaitę kavinės plotų neišplėsi ir naujų maitinimo įstaigų neįrengsi, be to, trūksta ir darbuotojų. Tačiau jis sako, kad daugėja smulkiųjų verslininkų, kurie turi mobilias užkandines ir siūlo savo paslaugas, pavyzdžiui, prie pat lajų tako.

„Pastebėjome, kad po euro įvedimo žmonės lengviau leidžia pinigus, jei anksčiau užsakydami ekskursijas jie veždavosi savo sumuštinius, dabar reta grupė neužsisako kompleksinio maitinimo“, - pastebėjo turizmo informacijos centro vadovas.

Nors atostogų sezonas artėja prie pabaigos, R. Sereičikas nesitiki, kad rugsėjį svečių iš esmės sumažės – laukiama atvykstant moksleivių grupių.

Kur pavalgyti Anykščiuose?
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (535)