Už sąskaitų likučius, viršijančius 50.000 CHF (46.000 Eur), bankas taikys minus 1,5 proc. metines palūkanas.

Taigi klientai bankui turės primokėti 1,5 proc. per metus nuo laikomos pinigų sumos vien už tai, kad bankas priėmė lėšas Šveicarijos frankais.

VŽ žiniomis, tai pirmas Lietuvoje bankas, įvedantis neigiamas palūkanas už indėlius.

Iki šiol Lietuvoje su neigiamų palūkanų fenomenu susidūrė tik turintys paskolas.

DELFI primena, kad Lietuvos bankas (LB) praėjusią savaitę išaiškinimo, kad vartotojams paskolos įmoka turi būti mažinama net ir tuo atveju, kai neigiama bazinė palūkanų norma tampa didesnė už banko maržą, jei sutartimi nesutarta kitaip.

Su tokiu atveju susidūrė banko „Nordea" klientai, kuriems bankas nesutiko primokėti už Šveicarijos frankais suteiktas paskolas.

Banko „Nordea“ atstovas Vaidotas Cucėnas komentare DELFI anksčiau tvirtino, kad bankas vadovaujasi Civiliniu kodeksu.

„Mes ketiname ir toliau vadovautis Lietuvos respublikos civilinio kodekso straipsniuose nustatytu paskolos/kreditavimo sutarties apibrėžimu bei jos atlyginimo principu, kurie įtvirtina pareigą grąžinti gautą pinigų sumą ir mokėti palūkanas būtent skolininkui (kredito gavėjui), o ne kreditoriui (bankui). Paskolos tiesiogiai koreliuoja su indėliais, o Civilinis kodeksas taip pat draudžia taikyti neigiamas palūkanas už piliečių laikomus indėlius“, - tvirtino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)