Prie Aly­taus mies­to ir ra­jo­no sa­vi­val­dy­bių šiuo me­tu gy­ve­na­mą­ją vie­tą yra de­kla­ra­vę 1 tūkst. 011 gy­ven­to­jų.

Ne­dek­la­ra­vu­sių­jų skai­čius ma­žė­ja

Pa­si­kei­tus gy­ve­na­mo­sios vie­tos de­kla­ra­vi­mo tvar­kai, gy­ven­to­jai, ne­tu­rin­tys nuo­sa­vo būs­to, ne­be­ga­lės nei pri­si­re­gist­ruo­ti, nei lik­ti pri­si­re­gist­ra­vę prie sa­vi­val­dy­bių.

Ne­dek­la­ra­vę gy­ve­na­mo­sios vie­tos gy­ven­to­jai ne­teks so­cia­li­nės pa­ra­mos, pen­si­jų, ne­mo­ka­mo mai­ti­ni­mo vai­kams mo­kyk­lo­je, ga­li­my­bės leis­ti vai­kus į dar­že­lius, ne­ga­lės sa­vo var­du net re­gist­ruo­ti au­to­mo­bi­lio ar pa­si­keis­ti vai­ruo­to­jo pa­žy­mė­ji­mo bei įvai­rių ki­tų iš­mo­kų.

Anot Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus vy­riau­sio­sios spe­cia­lis­tės Auš­ros Vė­sie­nės, gy­ven­to­jų, įtrauk­tų į gy­ve­na­mo­sios vie­tos ne­tu­rin­čių as­me­nų ap­skai­tą, prie sa­vi­val­dy­bės ma­žė­ja, ta­čiau pa­ma­žu. Są­ra­šą ma­ži­na ne tik su­ra­du­sie­ji, kur de­kla­ruo­ti gy­ve­na­mą­ją vie­tą, bet ir iš­vy­ku­sie­ji gy­ven­ti į už­sie­nį.

2016 me­tais prie Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės gy­ve­na­mą­ją vie­tą bu­vo de­kla­ra­vę 1 tūkst. 234 gy­ven­to­jai. Per me­tus jų skai­čius su­ma­žė­jo iki 928, o šių me­tų rug­sė­jo 1 die­nos duo­me­ni­mis, to­kių gy­ven­to­jų bu­vo 797. Iš jų 517 vy­rų ir 280 mo­te­rų.

Prie Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės gy­ve­na­mą­ją vie­tą de­kla­ra­vu­sių­jų skai­čius per me­tus su­ma­žė­jo nuo 251 iki 214.

Nuo 2016-ųjų, pa­skel­bus apie pa­si­kei­tu­sią tvar­ką, nau­ji gy­ven­to­jai, iš­sky­rus iš­im­tis (to­kių bu­vo po ke­lis per mė­ne­sį), prie sa­vi­val­dy­bių ne­bu­vo re­gist­ruo­ja­mi.

Ne­tu­rė­tų bai­min­tis

„Gy­ven­to­jai, de­kla­ra­vę gy­ve­na­mą­ją vie­tą prie sa­vi­val­dy­bės, yra in­for­muo­ja­mi apie pa­si­kei­ti­mus. Da­li­jant lanks­ti­nu­kus, už­su­ku­sie­siems į So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­rių taip pat pri­me­na­ma, jog tu­ri de­kla­ruo­ti gy­ve­na­mą­ją vie­tą, nes to ne­pa­da­rę pa­tirs daug ne­pa­to­gu­mų“, – tei­gė A. Vė­sie­nė.

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės gy­ven­to­jus apie nau­ją tvar­ką in­for­muo­ja se­niū­nai. Jie ra­gi­na žmo­nes de­kla­ruo­ti fak­ti­nę gy­ve­na­mą­ją vie­tą, ne­tu­rin­tie­siems nuo­sa­vo būs­to pa­ta­ria tar­tis su kai­my­nais ir gi­mi­nai­čiais.

Be­ne la­biau­siai ši pro­ble­ma ak­tu­a­li gy­ven­to­jams, nuo­mo­jan­tiems būs­tą, nes sa­vi­nin­kai daž­nai ne­su­tin­ka nuo­mi­nin­kams leis­ti de­kla­ruo­ti gy­ve­na­mą­ją vie­tą jiems pri­klau­san­čio­je nuo­sa­vy­bė­je, veng­da­mi le­ga­li­zuo­ti būs­to nuo­mos veik­lą ir bai­min­da­mie­si, kad pri­re­gist­ra­vus nuo­mi­nin­kus, šie esą įgis tei­sę į da­lį tur­to, ar­ba bus sun­ku iš­kel­din­ti, ypač kai nuo­mi­nin­kų šei­mo­je au­ga ne­pil­na­me­čių vai­kų.

„Su­tar­tys tarp nuo­mi­nin­ko ir nuo­mo­to­jo ne­pri­va­lo bū­ti įre­gist­ruo­tos. Nuo­mo­to­jams ne­rei­kė­tų bai­min­tis pa­si­ra­šy­ti to­kias su­tar­tis ir nuo­mi­nin­kams leis­ti de­kla­ruo­ti gy­ve­na­mą­ją vie­tą, nes su­tar­tys ga­li bū­ti ter­mi­nuo­tos. Gy­ve­na­mo­sios vie­tos de­kla­ra­vi­mas ne­su­tei­kia nuo­sa­vy­bės tei­sės į būs­tą“, – aiš­ki­no A. Vė­sie­nė.

Yra ir iš­im­čių

Anot Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­jos Bi­ru­tės Va­lū­nie­nės, prie sa­vi­val­dy­bių į gy­ve­na­mo­sios vie­tos ne­tu­rin­čių as­me­nų ap­skai­tą ri­bo­tam ter­mi­nui ga­lės bū­ti įtrau­kia­mi tik be­na­miai, as­me­nys, at­lie­kan­tys baus­mę pa­tai­sos įstai­go­se ar lai­ko­mi tar­dy­mo izo­lia­to­riuo­se, bei as­me­nys, pa­li­kę vai­kų glo­bos na­mus ar šei­my­ną, taip pat tie, ku­rie teis­mo spren­di­mu gy­do­mi spe­cia­li­zuo­to­se psi­chi­kos svei­ka­tos įstai­go­se.

„Lai­ko de­kla­ruo­ti gy­ve­na­mą­ją vie­tą bu­vo skir­ta pa­kan­ka­mai, in­for­ma­ci­jos ir­gi už­te­ko, ti­kiuo­si li­ku­sie­ji su­skubs tai pa­da­ry­ti iki me­tų pa­bai­gos ir iš­vengs ga­li­mų ne­pa­to­gu­mų“, – sa­kė B. Va­lū­nie­nė.

Vi­si Lie­tu­vos gy­ven­to­jai pri­va­lo de­kla­ruo­ti gy­ve­na­mą­ją vie­tą ar­ba bū­ti įtrauk­ti į gy­ve­na­mo­sios vie­tos ne­tu­rin­čių as­me­nų ap­skai­tą, o iš­vyks­tan­tie­ji iš ša­lies il­giau nei 6 mė­ne­siams – de­kla­ruo­ti iš­vy­ki­mą.