Prasidėjus tris dienas truksiančiai „Tautų mugei“ iškilo klausimų, kodėl joje nėra tikrinami galimybių pasai.

Kaip nurodo Vyriausybės priimtas nutarimas, nuo rugsėjo 13 dienos be galimybių paso yra draudžiama dalyvauti atvirose erdvėse vykstančiuose kultūros, pramogų, sporto renginiuose, šventėse, mugėse, festivaliuose, kituose susibūrimuose viešose vietose, kai dalyvauja daugiau nei 500 asmenų.

Kitaip tariant, pagal šį nutarimą išeitų, jeigu „Tautų mugėje“ dalyvauja daugiau nei 500 žmonių, turėtų būti privaloma tikrinti galimybių pasus.

Sveikatos apsaugos ministerija renginį vertina neigiamai.

„Ministerija vertina blogai. Iš principo rengiant tokius renginius šiuo metu, ministerija vertina blogai. Turime atsižvelgti į sergamumą, į užimtas COVID-19 lovas, ir turime įvertinti, kokią riziką net atviroje vietoje organizuojami renginiai kelia visuomenės sveikatai“, sako sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Aistė Šuksta.

Su SAM organizavimas nederintas

Sveikatos apsaugos ministro patarėją ryšiams su visuomene A. Šukstą mugės organizavimas nustebino.

„Nors renginys yra atviroje erdvėje, ar tikrai jo tokio reikėjo, kai sergamumas yra toks koks yra“, – vertino ji.

Ji pabrėžė, kad renginiai lauke gali būti organizuojami, jei laikomasi teisės aktų, numatytų taisyklių

„Jeigu renginys yra atviroje erdvėje, jame dalyvauja iki 500 žmonių – taip, gali vykti netikrinant galimybių paso, tačiau įvertinant, ar tikrai toks renginys yra šią akimirką būtinas ir ar negali būti nukeltas arba organizuojamas kitu būdu. Matome, kokia situacija yra šalyje – sergamumo rodikliai, COVID-19 ligonių skaičius gydymo įstaigose“, – sako A. Šuksta.

Ji mugės organizavime pasigedo sąmoningumo.

„Organizatoriai atsako už patį renginį, bet kalbant apie pasirinktą laiką, tai reikėtų vadovautis dar ir sąmoningumo principu, ar tikrai šią dieną, šią akimirką toks renginys yra būtinas“, – stebėjosi A. Šuksta.

Ji patvirtino, kad su ministerija nebuvo aptartos renginio organizavimo detalės.

„Galbūt būtų buvę galima pasiūlyti kitų variantų saugant visus renginio dalyvius ir organizatorius nuo viruso, tačiau pasirinktas modelis yra toks koks yra“, – pažymėjo A. Šuksta.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai vertino, kad kontrolę užtikrinti turėtų leidimą išduodanti institucija – Vilniaus miesto savivaldybės administracija.

„Iš tiesų organizatorius privalo laikytis visų Vyriausybės nurodymų – ir dėl galimybių pasų, tai tikrai siūlyčiau kreiptis į organizatorių, kodėl jie netikrina. Kalbant apie vykstantį koncertą, tikrai prie scenos nėra 500 žmonių. Organizatorius turi leidimą renginiui, ir yra įpareigojimai. Organizatorius privalo laikytis visų šiuo metu galiojančių nurodymų“, – komentavo Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Ji patikino, kad jei dalyvių skaičius būtų didesnis, nei leistinas, o galimybių pasai nebus tikrinami, savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnai tai sužiūrės.

Organizatoriai: lankytojai ateina, ir išeina, zonoje nebūna daugiau nei 500 asmenų

Tautų mugę organizuojančios Lietuvių Liaudies Buities, Papročių, Valgių ir Amatų Asociacijos „Šventė Visiems“ vadovas Vytenis Urba mano, kad renginys atitinka reikalavimus.

„Pas mus yra tvarka tokia, kad visi prekybininkai atvažiavo su galimybių pasais, mes to reikalavome. O žmonės ir mugė suskirstyti į zonas. Ir zonose daugiau kaip 500 dalyvių nėra. Ir žmonės tikrai nepabūna ilgiau nei dvi valandas, kai toks oras. Mes susitvarkėm normaliai“, – sako V. Urba.

Jis teigia, kad netgi kreipėsi išaiškinimo į Seimą.

„Mes esame gavę leidimą ir tikrai nenorime rizikuoti, viską darome pagal įstatymą. Mugė yra traktuojama kaip ne renginys, laisvesnės sąlygos. Pagal Vyriausybės sprendimą aš kreipiausi į seimą, ir sakė, kad tų įėjimų tikrinimų nereikia. Mes buvome įėjimų tikrinimui paruošę aparatus, galvojome po 13-os dienos bus kažkokia kontrolė, ieškojome ir savanorių, bet mums taip konstatavo, kad taip nebūtina“, – tikino V. Urba.

Perklausus, kas taip konstatavo, V. Urba nurodė: „Matulas“. Tikriausiai turimas omenyje parlamentaras konservatorius Antanas Matulas.

„Lankytojas praeina. Šiaip tokie tyrimai yra, kad lankytojas būna mugėje daugiausiai 45 minutes. Mes kažkada darėme tokius skaičiavimus, kiek žmonių apsilanko, pagal nuotrauką. Tai skaičiuojasi taip, kad žmogus maksimaliai būna 45 minutes. Jis ateina ir išeina“, – patikino V. Urba.
Tautų mugė

Kita asociacijos „Šventė visiems“ telefonu atsiliepusi atstovė paaiškino, kad galimybių pasai tikrinami nebus, kadangi tokio ribojimo nėra

„Nėra ribojimo, yra tiktai atstumų laikymasis, išdėstyta, mugė, su įspėjamaisiais ženklais, kad nesibūriuotų, nestovėtų arčiau nei per 2 metus. O pačių galimybių pasų dar po atviru dangumi dar renginiuose nereikia“, – kalbėjo moteris.

Paprieštaravus, kad renginiai, kuriuose dalyvių skaičius didesnis nei 500, be galimybių paso vykti negali, asociacijos atstovė kalbėjo, kad renginys užima labai didelį plotą

„Žinokite, tai labai ilga atkarpa. Kadangi renginys nėra uždaras, o pagal plotą ilgas, nėra tokių ribojimų, kiek žinau. Bet mes šiaip mes labai draugiškai šiemet. Ir oras dar toks, tikrai nėra labai daug žmonių. Ir tų ribojimų laikomės: visur yra lipdukai ant grindinio, kad nestovėtų, nesibūriuotų kabo įspėjamieji plakatai, kad rekomenduojame dėvėti kaukes, prekybininkai visi turi dėvėti kaukes“, – pasakojo asociacijos atstovė.

Pagal sveikatos apsaugos ministerijos išaiškinimą, be galimybių paso leistina dalyvauti atvirose erdvėse vykstančiuose kultūros, pramogų, sporto renginiuose, šventėse, mugėse, festivaliuose ir kituose susibūrimuose, kai dalyvauja iki 500 asmenų. Už reikalavimų nesilaikymą gresia adminsitracinė atsakomybė paslaugos teikėjui, o baudos dydis svyruoja nuo 1500 iki 6000 eurų.

Ribojamos veiklos nuo rugsėjo 13 dienos

„Renginiuose, kuriuose žiūrovų ir (ar) dalyvių skaičius viršija 500, žiūrovams ir (ar) dalyviams skirta erdvė turi būti padalinta į sektorius, viename sektoriuje gali būti ne daugiau, kaip 500 žiūrovų ir (ar) dalyvių. Žiūrovų ir (ar) dalyvių srautai valdomi taip, kad skirtingų sektorių srautai nesusikirstų“, – rašoma Operacijų vadovo Arūno Dulkio sprendime.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)