„Pirmiausiai tai yra darbdavio atsakomybė, negalima žiūrėti į žmogų kaip į kažkokį įrengimą, kurį bet kada gali išvaryti remontui ar pašalinti. Žmonės yra gyvoji verslo audinio dalis“, – ketvirtadienį Vilniuje žurnalistams sakė G. Nausėda.

Dėl smarkiai išaugusių gamtinių dujų kainų ketvirtadienį veiklą laikinai stabdo Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė „Achema“. Planuojama, kad įmonė nedirbs mažiausiai iki gruodžio, dalis darbuotojų bus išleisti į prastovas, o apie 5 proc. ketinama atleisti.

Anot G. Nausėdos, sunkmečiu darbuotojais reikia pasirūpinti, nes jie padeda verslui uždirbti pelną.

„Darbdavys turi suprasti, kad šie žmonės padeda uždirbti pelną tais laikotarpiais, kurie yra geri, palankūs verslui ir lygiai taip pat dalintis atsakomybe su darbuotojais, kai laikai yra sudėtingesni. Negalima darbuotojų tiesiog imti ir mėtyti jų gatvę“, – kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, dėl stabdomos veiklos augant nedarbui įmonės atsakomybę turėtų prisiimti ir dėl socialinio įvaizdžio, kuris ypač svarbus didiesiems verslams.

„Be abejo, socialinės saugos mechanizmai Lietuvoje veikia, bet pirmiausiai tai yra darbdavio atsakomybė ir tas socialinis įvaizdis, kai kalbame apie tokią didelę kompaniją, jis yra nepaprastai svarbus“, – pridūrė G. Nausėda.

„Achema“ praėjusią savaitę teigė, kad laikinai sustabdžius gamyklą dalis darbuotojų bus išleista į prastovas, jiems bus apmokamos išmokos pagal Darbo kodeksą – 40 proc. vidutinio atlyginimo.

Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius BNS anksčiau sakė, kad pelningai pirmąjį pusmetį dirbusi „Achema“ galėtų pademonstruoti socialinę atsakomybę ir už prastovas mokėti, pavyzdžiui, 50-70 proc. vidutinio atlyginimo išmokas.

„Achema grupės“ valdybos pirmininko pavaduotojas Gintaras Balčiūnas tokius mero komentarus pavadino politikavimu.

„Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė ketvirtadienį BNS teigė, jog įmonės darbuotojai dėl kintančios informacijos kol kas pasimetę, dalis jų svarsto išeiti iš darbo dėl gresiančio pajamų sumažėjimo.

„Sodros“ duomenimis, „Achemoje“ dirba 1250 žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją