„Tokią praktiką naudoja pakankamai civilizuotos valstybės, tokios kaip Jungtinės Amerikos Valstijos, Kanada, Lenkija, Italija, Didžioji Britanija, Naujoji Zelandija. Pastebėta, kad jose tokia garo nuleidimo arba galimybės panaudoti dalį pensijų fondų lėšų savo reikmėms kritiniu atveju opcija, ne atgraso žmones nuo dalyvavimo pensijų antroje pakopoje, o padrąsina juos, nes jie žino, kad nebus įbaudžiavinti visam laikotarpiui“, – pirmadienį laidoje „LRT forumas“ teigė G. Nausėda.

„Turime siekti optimalumo ir nesakau, kad 25 proc. yra akmenyje ištašyta. Aš manau, kad jeigu yra normali politinė valia apie tai diskutuoti, galima apgalvoti tiek panaudojimo atvejus, jų sąrašą, arba apskritai be atvejų, žmonės savo nuožiūra vieną kartą gyvenime tai gali padaryti. Ir patį dydį galima aptarti, bet tam turi būti normali valia“, – akcentavo jis.

Šalies vadovas pažymėjo, kad šiuo metu 60 proc. šalies žmonių nenori nieko bendro turėti su pensijų antrąja pakopa, o buvusią reformą neigiamai vertina maždaug 9 iš 10 lietuvių.

„Mūsų požiūris labai paprastas ir pagrįstas Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos ekspertų nuomone – tos valstybės, kuriose yra galimybė vienokią ar kitokią dalį, susiklosčius ypatingoms aplinkybėms paimti ir panaudoti, o tokių žmonių ir atvejų galima sugalvoti nemažai (...), kad žmonės tokią teisę turėtų“, – sakė prezidentas.

„Ir neturi būti išankstinės arogancijos kai kurių buvusių ekspertų arba dabartinių Vyriausybės patarėjų, o tiesiog suprasti, kad žmonės kartais gali gyventi sudėtingesnėje situacijoje, negu mes čia sėdėdami fantazuojame“, – pažymėjo jis, reaguodamas į premjerės patarėjo Raimundo Kuodžio kritiką.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė praeitą savaitę teigė, kad šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Taip pat Prezidentūra svarsto, kad gyventojai galėtų vieną kartą gyvenime atsiimti ketvirtadalį sukauptų pinigų antroje pensijų pakopoje. Prezidentas Gitanas Nausėda yra tvirtinęs, kad siūlymas lemtų didesnį žmonių norą įsitraukti į sistemą. Pasak jo, natūraliai, jeigu žmogus jausis saugiau, jo noras dalyvauti pensijų sistemoje bus didesnis.

Tuo tarpu R. Kuodis kritikavo Prezidentūros siūlymus įvesti šeimos mokesčio lengvatą bei leisti žmonėms išsiimti dalį lėšų iš antros pensijų pakopos. Pasak jo, tokie siūlymai yra „socialinis popsas, kuris yra nusikalstamas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)