Šia teisėkūros iniciatyva šalies vadovas siūlo tris esmines pataisas. Pirma, įstatymu siekiama stiprinti informuoto ir sąmoningo apsisprendimo papildomai kaupti pensijai principą ir taikyti išimtį jauniems pilnamečiams asmenims iki 21 metų. Atsižvelgdamas į tai, kad daugumos tokio amžiaus žmonių pagrindinė veikla yra mokymasis ir studijos, kad dažniausiai trumpam įsidarbinantys 18–20 metų jaunuoliai dar neturi daug žinių apie papildomą kaupimą pensijai, Prezidentas siūlo asmenų iki 21 metų amžiaus automatiniu būdu netraukti į kaupimą antros pensijų pakopos fonduose.

Antra, stiprinant sąmoningo apsisprendimo dalyvauti pensijų kaupime principą, Prezidentas siūlo suteikti daugiau laisvės ir laiko įtrauktiems į kaupimą antros pensijų pakopos fonduose asmenims sąmoningai apsispręsti. Šalies vadovas, turėdamas omenyje visuomenėje kylantį nepasitenkinimą dėl pernelyg griežto, žmonių lūkesčių neatitinkančio, prievartos elementų turinčio automatinio įtraukimo į pensijų kaupimą, įstatymo projektu siūlo suteikti trijų mėnesių laikotarpį, per kurį asmuo galėtų priimti sprendimą nutraukti arba tęsti kaupimą antros pensijų pakopos fonduose. Be to, siekdamas, kad žmonės gautų visą reikalingą pensijų kaupimo sistemos dalyvių informaciją, Prezidentas siūlo nustatyti pareigą „Sodrai“ gauti patvirtinimą, jog į pensijų kaupimą įtraukiamas asmuo gavo pranešimą apie jo įtraukimo į pensijų kaupimą faktą.

Trečia, siekdamas didinti paskatas dalyvauti pensijų kaupime, stiprinti žmonių pasitikėjimą kaupimo sistema ir suvokimą, kad pensijų fonduose sukauptos lėšos yra asmens nuosavybė, šalies vadovas siūlo suteikti žmonėms teisę vieną kartą per kaupimą gauti vienkartinę, ne didesnę kaip 25 proc. jo pensijų sąskaitoje sukaupto pensijų turto dydžio išmoką.

Kartu su Pensijų kaupimo įstatymo projektu Prezidentas teikia lydimąjį Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo projektą, kuriuo siūlo nustatyti, kad gautos vienkartinės pensijų sąskaitoje sukaupto pensijų turto dalies išmokos yra neapmokestinamosios pajamos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją