„Aš manau, kad mes turėsime būtent tekstą apie žemės ūkio produktų ribojimą. Ar ten bus išimčių? Taip, bet mes esame suinteresuoti, kad jų būtų kiek mažiau. Ir mano vizitas su žemdirbiais rodo, kad ne tik grūdinės kultūros yra problema“, – Briuselyje žurnalistams sakė G. Nausėda.

Visgi šalies vadovas pripažįsta, kad kai kurios ES valstybės nepritaria tokiems apribojimams, tad reikia ieškoti kompromisų.

„Natūralu, kad kai kurios valstybės turi savo interesų. Mes esame 27 valstybių klubas“, – sakė jis.

G. Nausėda paaiškino, kad muitų tarifų rusiškiems žemės ūkio produktams taikymas nėra sankcijų politikos dalis.

„Žemės ūkio produktų importo ribojimas nėra sankcijų politikos dalis. Su tuo galima kovoti ekonominėmis priemonėmis ir padaryti, kad grūdai būtų konkurencingi“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad Europos Komisija (EK) siūlo taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui.

Anot komisijos pirmininkės Ursula von der Leyen, siekiama, kad Ukrainoje pavogti grūdai nebūtų padavinėjami ES. Rusiški grūdai neturi destabilizuoti ES rinkos, o Rusija neturi gauti naudos iš šių prekių eksporto, pažymėjo pirmininkė.

ES siekia, kad Rusija būtų „priversta atsisakyti“ pajamų, kurias ji naudoja finansuoti savo karą Ukrainoje, tuo tikslu nustatydama „pernelyg didelius tarifus“ grūdams ir kitoms į šalių bloką įvežamoms prekėms.

Kovo mėn. K. Navickas, kartu su Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos žemės ūkio ministrasi kreipėsi į EK, ragindami uždrausti grūdų importą iš Rusijos ir Baltarusijos į ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją