„Šis sprendimas, vėluojantis, kad ir gerokai vėluojantis, bet vis tiek teisingas. Kadangi pakartosiu tai, ką ne vieną kartą ir taip esu sakęs – mes negalime reikalauti, kad kitos valstybės rūpintųsi mūsų regiono saugumu, taikytų sankcijas, o mes apsimestume, kad niekas aplinkui mus nevyksta. Mes esame viso šito režimo sudėtinė dalis. Ir be jokios abejonės, turime dalyvauti sankcijų įgyvendinimo mechanizme ir tik tokiu būdu mes galime paveikti Baltarusijos režimo elgesį“, – komentavo prezidentas.

„Labai tikiuosi, kad svarstant sekančius sankcijų paketus ES formatuose pavyks pasiekti, kad tos sankcijos būtų net sustiprintos. Kadangi režimas nesikeičia“, – pridūrė jis.

Kaip jau skelbta, Vyriausybė trečiadienį patvirtino gruodį priimtą strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos trąšų milžinės „Belaruskalij“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl turi būti nutraukta.

„Įvertinusi visas aplinkybes, nusprendė, kad sutartis neatitinka nacionalinio saugumo interesų ir nuo vasario 1 dienos ji nebegalioja“, – spaudos konferencijoje sakė M. Skuodis.

Ministras dėstė, kad iki vasario 1 dienos trąšų gabenimas geležinkeliais turėtų nustoti, nes tam nebelieka teisinio pagrindo. „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) Grupė informavo, kad yra pasiruošusi vykdyti Vyriausybės nutarimą dėl sutarties su „Belaruskalij“.

„Esame pasiruošę vykdyti Vyriausybės priimtą nutarimą – atsižvelgdami į jį, nuo vasario 1 d. nutrauksime paslaugų teikimą „Belaruskalij“ pagal 2018 m. sudarytą sutartį. Suprantame, kad susidariusi situacija yra kompleksiška, reikalauja maksimalaus atidumo ir susitelkimo. Teikiame institucijoms reikalingą ekspertinę informaciją bei įžvalgas pagal turimas kompetencijas“, – sako LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

Jis pažymi, kad artimiausias laikotarpis bus kritiškai svarbus priimant kitus aktualius sprendimus dėl baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą. „Belaruskalij“ – ne vienintelė bendrovė, galinti užsakyti šio krovinio pervežimo paslaugas. Dėl jų į „LTG Cargo“ dar gali kreiptis kitos bendrovės, kurios nėra įtrauktos į sankcijų sąrašus. Lietuva yra prisijungusi prie tarptautinių susitarimų, kuriais esami ar potencialūs klientai gali pagrįsti prašymus gabenti baltarusiškas trąšas. Tai reiškia, kad „LTG Cargo“ turėtų turėti tvirtą teisinį pagrindą atsisakyti gabenti tokį krovinį. Taip pat baltarusiškas trąšas per Lietuvą gali pretenduoti gabenti kiti vežėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)