Tačiau girdėjote, kad žiemos švenčių laikotarpiui viešbučio kambarį ten reikėjo užsisakyti gerokai anksčiau? Nieko panašaus, vietų dar yra ir mažuose viešbutėliuose, ir didžiuosiuose poilsio centruose, kur po vienu stogu rasite daugiau paslaugų, negu pajėgsite išbandyti.

Tačiau piniginę teks gerokai paploninti, nes neužsakyti liko tik patys brangiausi kambariai.

Poilsio paslaugos parduodamos kaip karštos bandelės

Viešosios įstaigos Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Rimas Palionis, paklaustas, kada Druskininkai tapo populiaria vieta švęsti Naujuosius metus, prisimena, kad ši mada sutapo su didžiųjų kurorto infrastruktūros objektų atsiradimu. Pirmiausia, žinoma, Druskininkų vandens parko, bet taip pat ir SPA centrų, viešbučių. O pastaruosius penketą metų tai išties populiaru.

„Poilsio Druskininkuose paslaugos vasaros sezono, kalėdiniu-naujametiniu laiku ir savaitgaliais parduodamos kaip karštos bandelės,“- sakė R. Palionis.

Jo teigimu, Lietuvoje įprasta Kalėdas švęsti namie su šeima ir giminaičiais, o į kurortą išvykti per Naujuosius metus, nors mados jau keičiasi.

Kurortą perima lietuviai, bet naujametėse programose skambės ir rusų kalba

„Jeigu prieš kokius 3-4 metus žiemos švenčių metu Druskininkuose dominavo rusai, tai dabar kurortą perima lietuviai,“- atkreipė dėmesį Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius.

„Achemos“ koncernui priklausančios „Grand SPA Lietuva“ trijų žvaigždučių viešbutyje „Lietuva plius“ gruodžio 31 d. užsakytos ne tik po 99 eurus kainuojančios vietos dviviečiame kambaryje, bet ir miniliuksas už 129 eurus.

Keturių žvaigždučių viešbutyje „Druskininkai“ liko vietų dviviečiuose kambariuose po 129 eurus, tačiau užsakyti brangiausi prezidentiniai apartamentai, kuriuose apsistoti vieną parą kainuoja 399 eurus.

Vietų yra „Lietuvos“ apartamentuose „Dzūkija“, bet čia vieno miegamojo apartamentai kainuoja 179 eurus, dviejų – 279. „Achemos“ koncerno viešbučių svečiams be kitų paslaugų į kainą įskaičiuotas ir neriboto laiko apsilankymas „Grand SPA Lietuva" vandens parke.

Už naujametę programą „Grand SPA Lietuva“ restoranuose teks mokėti atskirai – nuo 50 eurų už renginį vaikams konferencijų salėje „Nėris“ iki 180 eurų už naujametę puotą restorane „Keturi vėjai“ su popmuzikos gupe „16 Hz“. Vakaro programa – lietuvių ir rusų kalbomis.

Eglės sanatorija“ siūlo savo klientams specialią Naujamečio savaitgalio programą.

Į jos kainą įskaičiuotas apgyvendinimas dviviečiame arba vienviečiame kambaryje, maitinimas 3 kartus per dieną prie švediško stalo, 12 gydomųjų procedūrų, 2 apsilankymai baseinų ir pirčių komplekse ir Naujųjų metų šventinė programa.

Naujametę naktį iki pat paryčių lietuvių ir rusų kalbomis svečius linksmins Dainius Palivonas ir vestuvinio stiliaus popmuzikos grupė ,,Kaprizas”. Apsistojusiems vienviečiame kambaryje už šventinio savaitgalio dienas nuo penktadienio popietės iki sekmadienio iš viso teks sumokėti 169 eurus, o dvivietis kambarys su atskiromis lovomis kainuotų 224 eurus.

Jau nepavyks užsisakyti dviviečio kambario su dvigule lova, nes visi jie rezervuoti.

Skandalingųjų Karališkų apartamentų užsisakyti jau nepavyks

Rasti vietų vietų sutikti Naujuosius dar įmanoma Druskininkų vandens parką valdančio sveikatingumo centro „Aqua“ viešbučiuose. Viešbutyje „Aqua“ pigiausi dviviečiai kambariai, mini liuksai ir apartamentai Naujųjų metų nakčiai išpirkti, bet už 178 eurus gausite vienvietį, dvivietis plius kambarys kainuos 234 euro.

Druskininkai

Panaši padėtis ir centro „Aqua“ viešbutyje „Flores“ – nebeliko apartamentų ir dviviečių plius kambarių. Užtat yra vienviečių po 197 eurus ir dviviečių už 235.

Jeigu naujametę naktį svajojate gėrėtis centro „Aqua“ apartamentais, kurių dušo kabinas puošiantys nuogalių atvaizdai šiais metais iliustravo kas antrą publikaciją apie nemokamas politikų maudynes ir kitus Druskininkų korupcinius skandalus, tai teks nusivilti.

Karališki apartamentai jau užsakyti, liko tik kuklesni apartamentai „Plius 6“ už 330 eurų ir „Liuksas 7“ už 274 eurus.

Į naujamečio „Aqua“ pasiūlymo kainą įskaičiuota ne tik viena nakvynė su pusryčiais, neribotas laikas vandens parke, procedūra gydykloje bet ir šventinė 2017-ųjų sutikimo vakarienė picerijoje bei šventinė programa vandens pramogų erdvėje. Ten koncertuos grupė „69 danguje“, dainininkai Violeta ir Vilius Tarasovai, Anatolijus Oleinik bei smuikininkė Margarita Lapinskaja.

Visos vietos Naujųjų metų laikotarpiui jau užsakytos „SPA Vilnius Druskininkai“. Para vienam asmeniui dviviečiame kambaryje ten kainuoja nuo 69 eurus. Naujametę naktį bus rengiamas „Virtuvės mitų griovėjų“ šou, koncertuos Anatolijus Oleinikas ir Kamilė Kielaitė.

Visos vietos užsakytos sanatorijoje „Balarus“, priklausančioje Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Apgyvendinimas dviviečiame kambaryje, gydymas ir maitinimas – nuo 52 eurų vienai parai.

Naujametę naktį ten rengiama programa „Žvaigždžių vakaras“ vienam svečiui kainuos 85 eurus. Sanatorijos klientai – rusai, lietuviai, latviai ir lenkai. Prieš dešimtmetį dar buvusi, anot R. Palionio, „pridara“, dabar ši įstaiga integravosi į Lietuvos turizmo rinką, aptarnauja ne tik ligonius, planingai siunčiamus iš Baltarusijos, bet ir „komerciniais“ vadinamus poilsiautojus.

Pakeitus orientaciją, 2013 m. rudenį sanatorijoje „Belorus“ atidarytas renovuotas vandens, pramogų ir gydomųjų paslaugų kompleksas, viliojantis svečius palankiu kainos ir paslaugų kokybės santykiu.

Keturių žvaigždučių viešbučiai „Best Baltic“ ir „Violeta“ rezervuoti 100 procentų, „Europa Royale Druskininkai“ likę tik apartamentai už 260 eurų, „Ivolitoje“ – paskutinis kambarys už 115 eurų.

Po vieną-du kambarius buvo likę mažesniuose Druskininkų viešbučiuose ir svečių namuose, bet tikėtina, kad ir juos dar užsakys paskutinę akimirką apsisprendžiantys sutikti 2017-uosius ne namie poilsiautojai.

Sunkiausia užpildyti mažus viešbutukus

„Tarp kitko, tai įdomus fenomenas – pavasarinėse turizmo mugėse, pavyzdžiui Varšuvoje, labai sėkmingai pradedamos pardavinėti būsimos žiemos švenčių paslaugos. Turizmo agentūros jau tada, balandį arba gegužę, rezervuoja vietas Kalėdoms ir Naujiesiems metams populiariausiuose Druskininkų viešbučiuose,“- atkreipė dėmesį R. Palionis.

Paklaustas, ar šiemet yra kažkas naujo ir ypatingo, dėl ko per šventes poilsiautojai plūs į kurortą, turizmo ir verslo informacijos centro direktorius teigia, kad ir be ypatingų naujovių jau daugiau kaip du šimtus metų žmonės renkasi Druskininkus kaip ypatingą komforto zoną.

„Yra toks metinis ciklas, kuriame auksinėmis vadinamos dienos prasideda nuo gruodžio vidurio ir tęsiasi iki sausio vidurio. Kiekvienais metais jis šiek tiek skiriasi. Prieš 3 – 4 metus, kai kurorte dominavo rusai, jis nusitęsdavo iki stačiatikių Trijų karalių šventės, o dabar sutrumpėjo.

Europiečiai mažiau sau leidžia pramogauti ir kitaip planuoja savo poilsio laiką. Pelningas kurorto poilsio industrijai yra ir vasaros laikas bei savaitgaliai. Didžiausias mūsų galvos skausmas – kaip užpildyti mažus viešbutukus nuo pirmadienio iki penktadienio,“- pasakojo R. Palionis.

Pakanka didiesiems viešbučiams pavasarį arba rudenį keliais procentais sumažinti kainas, ir mažesnieji jų konkurentai ištuštėja, o poilsiautojai nedvejodami renkasi tuos, kur po vienu stogu randa visas paslaugas.

Galima apsistoti ir už 15 eurų

Žiemos švenčių laikotarpiu kainos pakyla, bet ne kelis kartus, o keliomis dešimtimis procentų. R. Palionis pripažįsta, kad savaitgalis poilsio Druskininkuose kainuoja tiek pat arba netgi brangiau kaip savaitė Turkijoje, todėl pigumu varžytis negalime.

Jeigu norėsite SPA viešbučio, tai tikrai nebus pigu. Bet Druskininkai patrauklūs ir neturtingiems menininkams, intelektualams, kurie čia ieško įkvėpimą suteikiančios aplinkos kūrybai, apsistoja nedideliuose viešbučiuose arba privačiai nuomojamuose butuose už 15 – 25 eurus parai, patys gaminasi maistą, aplanko muziejus ir galerijas.

Paklaustas, kiek poilsiautojų vienu metu gali sutalpinti Druskininkų viešbučiai ir svečiams nuomojami butai, R. Palionis nedvejodamas atsako, jog vasarą ir žiemos švenčių savaitgaliais viešbučiuose nakvoja iki 7500, o butuose – dar apie 500 žmonių.

Jis sako pats nustebęs, pamatęs kaip įrengti kai kurie kurorto svečiams nuomojami butai.

„Tokiems dažniausiai nereikia ir mūsų paslaugų – klientų susiranda tiesiogiai bendraudami su jais „Facebook“ arba per „Booking“ rezervavimo sistemą. Klientai jau seniai raštingi, viską moka internete patys susirasti, bet net ir vasarą ir pas mus užklysta pensininkų, kurie paprašo kažką jiems tinkamo paieškoti.

Kai miestas užpildytas, verslui mes nelabai reikalingi, o kai svečių sumažėja, prisimena,“- svarstė Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius. Jis neabejoja, kad ir likus kelioms valandoms iki naujamečių fejerverkų kas nors skambins prašydamas surasti laisvą kambarį perpildytame kurorte.

Atostogaujantys emigrantai į kurortą atveža savo tėvus

Dar šio amžiaus pradžioje buvę tradiciniu balneologiniu gydymo kurortu, Druskininkai pasikeitė. Gydymo ir reabilitacijos paslaugas teikiančios įstaigos, kurias R. Palionis vadina kurorto „šerdimi“, išliko.

Prie tokių jis priskiria Druskininkų gydyklą, „Draugystės“ ir „Eglės“ sanatorijas, reabilitacijos centrą „UPA“, dirbančius su sunkiais ligoniais, kurių reabilitacija finansuojama teritorinių ligonių kasų.

Jo teigimu „Grand SPA Lietuva“, „Aqua“ ir „SPA Vilnius Druskininkai“ ir mažieji viešbučiai pasirinko kitą kelią. Jų svečiai ieško ne gydymo, o sveikatinimo paslaugų ir pramogų. Tipiškas jų klientas atvyksta į kurortą ne porai savaičių, kaip būdavo įprasta ne vieną dešimtmetį, o vos trims dienoms. Po „Snow arenos“ atidarymo Druskininkai pradėjo vilioti ir aktyvaus žiemos poilsio mėgėjus bei profesionalius sportininkus.

„Mūsų kempinge apsistoja čekų, slovakų, suomių ir kitų šalių, kurios turi savo natūralius kalnus ir slidinėjimo trasas, sportininkai, atradę „Snow arenos“ galimybes,“- stebisi R. Palionis.

Be šių, jis išskiria ir ketvirtą kurorto svečių grupę – žmones, kurie šiaip pamėgo Druskininkus, šito krašto gamtą, tradicinius kultūros renginius ir reguliariai čia sugrįžta.

Užsienyje dirbantys ir gyvenantys lietuviai pamėgo žiemos atostogų metu atvežti į Druskininkų vandens parką savo tėvus ir padovanoti gydyklų bei SPA procedūras.

Svečiai iš 73 pasaulio šalių

„SPA Vilnius Druskininkai“ vadovas Valdas Trinkūnas patvirtino, kad atšvęsti Naujųjų metų šiame populiariame poilsio centre nepavyks, jeigu neužsisakėte vietos gruodžio pradžioje.

Valdas Trinkūnas

Šiemet per 80 procentų naujamečio „SPA Vilnius Druskininkai“ vakaro svečių bus lietuviai, nors anksčiau daugumą sudarydavo rusai. Pastarųjų skaičius, nuolat mažėjęs nuo 2014 metų, šiemet stabilizavosi.

V. Trinkūnas džiaugiasi, kad „SPA Vilnius Druskininkai“ atranda žmonės iš viso pasaulio.
„Pernai turėjome svečių iš 63 šalių, o šiemet jau atvyko iš 73. Bet tai yra ir nemenkas iššūkis visam kolektyvui, nes tenka prisitaikyti prie skirtingų jų gyvensenos tradicijų, prireikia įvairių užsienio kalbų žinių,“- sakė „SPA Vilnius Druskininkai“ vadovas.

Ne taip paprasta prisitaikyti, kad viename SPA centre jaukiai jaustųsi, pavyzdžiui, izraeliečiai ir poilsiautojai iš Palestinos arba Saudo Arabijos, amerikiečiai, rusai ir japonai.

Kūrybinės popietės Druskos studijoje

Ieškančios šventiniu laikotarpiu kažko ypatingo šeimos, be jau įprasto Druskininkų vandens parko ir „Snow arenos“, kurorte gali pasirinkti, pavyzdžiui, menininkų Aušros ir Tauro Česnulevičių siūlomą 3 valandų programą „Kalėdos su druskos karaliais“.

Nuo gruodžio 17 d. taip pavadintos kūrybinės popietės šeimoms rengiamos jų įkurtoje Druskos studijoje, Ratnyčios upės pakrantėje.

„Kursime mielas smulkmenėles, daikčiukus iš druskos, lipdysime, džiovinsime krosnyje, po to skobsime. Bus daug veiksmo, daug druskos. Žinoma, aiškinsimės mūsų miesto pavadinimo kilmę, apžiūrėsime druskų kolekciją, o svarbiausia mums – Druskininkų šaltinio druska. Tilteliu per Ratnyčėlę pateksime į stebuklingą mišką. Eisime ne tuščiomis – nešimės žvėreliams lauktuvių, tai yra puošime daržovių eglutę,“- atskleidė paslaptį A. Česnulevičienė.

Jos teigimu, vaikams patinka netikėtai po egle aptikti Kalėdų senelio paliktą laišką, smaguriauti meduoliais su arbata ir aptarinėti savo dar šiltus druskos kūrinius.

Pati ponia Aušra šių metų žiemos sezonu ypatingai nesidžiaugia. Sako, kad dar taip liesai nebuvę, bet viliasi jog per šventes tikrai atsiras šeimų, kurioms neužteks masiniam skoniui sukurtų pramogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)