Ma­žiau iš­lai­dų mo­kes­čiams

Di­džiau­sia 2015-ųjų nau­jo­vė ta, kad pir­mą­kart Lie­tu­vos is­to­ri­jo­je biu­dže­tas for­muo­ja­mas eu­rais. Sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tai di­dė­ja 9 pro­c., ly­gi­nant su 2014 m. Nuo 2015 m. vi­soms Sa­vi­val­dy­bėms liks dau­giau su­ren­ka­mo gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio, ma­žiau jo „paims“ vals­ty­bė. Sa­vi­val­dy­bėms vis daž­niau pa­čioms lei­džia­ma spręs­ti, kiek lė­šų rei­kia vie­nai ar ki­tai sri­čiai, kaip tiks­lin­giau­sia, tei­sin­giau­sia ir veiks­min­giau­sia jas nau­do­ti.

Gy­ven­to­jų pi­ni­gi­nės 2015-ai­siais ga­li šiek tiek pa­pil­nė­ti dėl kai ku­rių iš­lai­dų mo­kant mo­kes­čius. Pa­vyz­džiui, nuo me­tų pra­džios vi­du­ti­niš­kai 2,6 pro­c., ar­ba 0,34 Eur (1,18 Lt) už ki­lo­vat­va­lan­dę, pin­ga elekt­ra. Tie, ku­rie pa­si­rin­ko „Stan­dar­ti­nį“ pla­ną ir vie­nos lai­ko zo­nos ta­ri­fą, mo­ka 0,137 Eur (0,474) Lt už vie­ną su­nau­do­tą ki­lo­vat­va­lan­dę. Pa­si­rin­kę dvie­jų lai­ko zo­nų at­si­skai­ty­mo bū­dą pa­gal „Stan­dar­ti­nį“ pla­ną, šiais me­tais dar mo­ka 0,148 Eur (0,513 Lt) die­ni­niu ta­ri­fu ir 0,111 Eur (0,384 Lt) nak­ti­niu ta­ri­fu už ki­lo­vat­va­lan­dę. Šie ta­ri­fai su­ma­žės ati­tin­ka­mai iki 0,147 Eur (0,508 Lt) ir 0,105 Eur (0,363 Lt).

Kei­čia­si ir ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­tis – jis ma­žė­ja nuo 1 pro­c. iki 0,5 pro­c., bet jį mo­kės dau­giau žmo­nių – tie, ku­rių šei­mos tur­tas vir­šys 217,21  tūkst. Eur (750 tūkst. Lt. Bu­vo 1 mln. Lt).

Plė­sis rei­ka­la­vi­mo vai­ruo­ti vi­siš­kai blai­viam ri­ba

Nuo 2015-ųjų vai­ruo­to­jų taip pat lau­kia ke­li įsta­ty­mų pa­kei­ti­mai. Da­lis vai­ruo­to­jų bus lai­ko­mi ne­blai­viais, jei eti­lo al­ko­ho­lio kon­cent­ra­ci­ja krau­jy­je vir­šys nu­lį pro­mi­lių. Blai­vut blai­vu­tė­liai prie vai­ro pri­va­lės bū­ti mo­pe­dų, mo­to­cik­lų, tri­ra­čių, leng­vų­jų ke­tur­ra­čių, ke­tur­ra­čių, ga­lin­gų­jų ke­tur­ra­čių, trans­por­to prie­mo­nių, ku­rių di­džiau­sio­ji lei­džia­mo­ji ma­sė di­des­nė ne­gu 3,5 t ar­ba ku­rios tu­ri dau­giau ne­gu 9 sė­di­mas vie­tas ar ve­ža pa­vo­jin­guo­sius kro­vi­nius, vai­ruo­to­jai.

Įsi­ga­lio­jus KET pa­kei­ti­mams, nu­ma­ty­ta, kaip pri­va­lo bū­ti ve­ža­mi au­gin­ti­niai. Pa­gal nau­jas KET, vai­ruo­to­jas pri­va­lės pa­si­rū­pin­ti sto­vin­čio­je trans­por­to prie­mo­nė­je esan­čių gy­vū­nų au­gin­ti­nių sau­gu­mu ir už­tik­rin­ti, kad gy­vū­nai, au­gin­ti­niai bū­tų ve­ža­mi to­kiu bū­du, kad ne­truk­dy­tų vai­ruo­ti, ne­su­si­ža­lo­tų ir ne­su­žeis­tų trans­por­to prie­mo­nė­je esan­čių eis­mo da­ly­vių, jei trans­por­to prie­mo­nė bū­tų stai­giai stab­do­ma.

Anks­čiau KET ne­bu­vo nu­ro­dy­ta, kaip trans­por­to prie­mo­nė­je vež­ti au­gin­ti­nius, to­dėl šei­mi­nin­kai tai nu­spręs­da­vo sa­vo nuo­žiū­ra.

Pa­si­kei­tė ga­lin­gų­jų ke­tur­ra­čių api­brė­ži­mas. Nuo 2015-ųjų sau­sio pa­pras­tes­niu ta­po ga­lin­go­jo ke­tur­ra­čio api­brė­ži­mas. Da­bar tai ke­tur­ra­tė mo­to­ri­nė trans­por­to prie­mo­nė, ku­rios di­džiau­sio­ji nau­din­go­ji ga­lia di­des­nė ne­gu 15 kW, bet ne di­des­nė ne­gu 100 kW, o va­rik­lio tū­ris ne di­des­nis ne­gu 1000 m3.

Di­dė­ja li­gos ir ne­dar­bo pa­šal­pos

Vy­riau­sy­bė yra su­ta­ru­si li­gos pa­šal­pas di­din­ti iki 80 pro­c. pa­šal­pos ga­vė­jo dar­bo už­mo­kes­čio. Iki šiol iš „Sod­ros“ biu­dže­to lė­šų nuo tre­čios iki sep­tin­tos lai­ki­no­jo ne­dar­bin­gu­mo die­nos bu­vo mo­ka­ma 40 pro­c., o nuo aš­tun­tos lai­ki­no­jo ne­dar­bin­gu­mo die­nos – 80 pro­c. pa­šal­pos ga­vė­jo kom­pen­suo­ja­mo­jo už­dar­bio dy­džio li­gos pa­šal­pa. Vy­riau­sy­bė yra pa­siū­liu­si di­din­ti pa­šal­pų dy­dį, mo­ka­mą už trečią–septintą ne­dar­bin­gu­mo die­nas, nuo 40 pro­c. iki 80 pro­c. pa­šal­pos ga­vė­jo dar­bo už­mo­kes­čio. Pir­mo­sios dvi lai­ki­no­jo ne­dar­bin­gu­mo die­nos pa­den­gia­mos darb­da­vio lė­šo­mis.

Skai­čiuo­ja­ma, kad, pa­šal­pas pa­di­di­nus iki 80 pro­c., iš „Sod­ros“ biu­dže­to pa­pil­do­mai rei­kės apie 115,4 mln. Lt.

Nau­jiems Dar­bo bir­žos klien­tams taip pat ge­ra ži­nia. Per kri­zę su­ma­žin­tos ne­dar­bo drau­di­mo iš­mo­kos vėl nu­sto­ja ga­lio­ti šių me­tų gruo­džio 31 d. Ka­dan­gi So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja jo pra­tęs­ti ne­siū­lo, nuo 2015-ųjų pra­džios be­dar­bio pa­šal­pos mak­si­ma­lus dy­dis ga­lės siek­ti

301,67 Eur (1041,6 Lt) – iki 70 pro­c. Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­tų ei­na­mų­jų me­tų drau­džia­mų­jų pa­ja­mų dy­džio.

Skai­čiuo­ja­ma, kad ne­dar­bo iš­mo­kų di­di­ni­mui iš vals­ty­bės biu­dže­to 2015 m. pa­pil­do­mai pri­reiks 37,65 mln. Eur (130 mln. Lt).

Di­dės pen­si­jos

Nuo 2015-ųjų di­des­nes pen­si­jas tu­rė­tų gau­ti apie 867 tūkst. „Sod­ros“ pen­si­jų ga­vė­jų, apie 141 tūkst. šal­pos iš­mo­kų ga­vė­jų ir apie 7 tūkst. pa­rei­gū­nų ir ka­rių vals­ty­bi­nių pen­si­jų ga­vė­jų.

Tiek ba­zi­nes pen­si­jas, tiek ei­na­mų­jų me­tų drau­džia­mų­jų pa­ja­mų dy­džius pla­nuo­ja­ma di­din­ti po 3 Eur (t. y. po 10,36 Lt).

Vi­du­ti­niš­kai se­nat­vės pen­si­ja, tu­rint bū­ti­ną­jį sta­žą, pa­di­dė­tų 4,76 Eur (16,43 Lt).

So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja yra su­skai­čia­vu­si, kad šiam pen­si­jų di­di­ni­mui iš „Sod­ros“ biu­dže­to pa­pil­do­mai tu­rė­tų pri­reik­ti 22,72 mln. Eur (78,4 mln. Lt), iš vals­ty­bės biu­dže­to – 3,94 mln. Eur (13,6 mln. Lt).

Toks di­di­ni­mas iš abie­jų biu­dže­tų tu­rė­tų pa­rei­ka­lau­ti 26,66 mln. Eur (92 mln. Lt).

Kom­pen­suos pen­si­jas

Šie­met pen­si­nin­kai su­lauks di­džio­sios da­lies pen­si­jos kom­pen­sa­ci­jos. 2014-ųjų pa­bai­go­je pra­dė­tos kom­pen­suo­ti 2010–2011 m. su­ma­žin­tos se­nat­vės ir in­va­li­du­mo pen­si­jos, iš­mo­kė­ta 20 pro­c. ap­skai­čiuo­tos ne­prie­mo­kos. 2015 m. ir 2016 m. nu­ma­ty­ta iš­mo­kė­ti po 40 pro­c. su­mos, iš­mo­kant po ly­gią šio dy­džio da­lį kiek­vie­ną ket­vir­tį.

Pen­si­jų ne­prie­mo­kas tu­rė­tų gau­ti vi­si, ku­riems se­nat­vės ir in­va­li­du­mo pen­si­jos bu­vo su­ma­žin­tos – ir dir­bu­sie­ji, ir ne­dir­bu­sie­ji. Bet dir­bu­sie­ji gaus tik tą ne­prie­mo­kos da­lį, ku­ri su­si­da­rė dėl Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­to ma­žes­nio drau­džia­mų­jų pa­ja­mų dy­džio.

Di­dės ak­ci­zai

Atei­nan­čiais me­tais pi­ni­gi­nes pla­čiau at­ver­ti teks ža­lin­gų įpro­čių mė­gė­jams, mat nuo ko­vo vėl di­dės ak­ci­zų ta­ri­fai alui, vy­nui ir ki­tiems fer­men­tuo­tie­siems gė­ri­mams, eti­lo al­ko­ho­liui, ci­ga­re­tėms, ci­ga­rams ir ci­ga­ri­lėms.

Ci­ga­re­čių kai­nų di­di­ni­mą pa­lai­ko ir Pa­sau­lio ban­kas. Pas­ta­ra­sis tei­gia at­ra­dęs efek­ty­viau­sią bū­dą, pri­ver­čian­tį žmo­nes at­si­sa­ky­ti ža­lin­go rū­ky­mo įpro­čio. Tai – ci­ga­re­čių kai­nų di­di­ni­mas.

Re­mian­tis sta­tis­ti­ka, vie­nas rū­ka­lius Lie­tu­vo­je per me­tus iš­lei­džia apie 868 Eur (3 tūkst. Lt).

Apk­lau­sos ro­do, kad ci­ga­re­čių kai­nų di­di­ni­mui pri­ta­ria be­veik kas ant­ras lie­tu­vis.

Ne­pil­na­me­čiai elekt­ro­ni­nių ci­ga­re­čių ne­be­pirks

Bus nu­trauk­tas ir jau­ni­mo jun­ky­mas elekt­ro­ni­nė­mis ci­ga­re­tė­mis. Nuo ki­tų me­tų ge­gu­žės ne­pil­na­me­čiams bus už­draus­ta rū­ky­ti ir pirk­ti elekt­ro­ni­nes ci­ga­re­tes ir ni­ko­ti­no kap­su­les. Ne­be­liks iki šiol gau­siai daug kur šmė­ža­vu­sios elekt­ro­ni­nių ci­ga­re­čių rek­la­mos, nes jų ne­be­bus ga­li­ma rek­la­muo­ti. Lie­tu­vo­je ga­lės bū­ti pla­ti­na­mos elekt­ro­ni­nės ci­ga­re­tės, jei­gu skys­tas ni­ko­ti­nas yra spe­cia­lio­se iki 10 ml tal­pyk­lo­se, iki 2 ml kap­su­lė­se ar­ba ci­ga­re­tė­se. Ni­ko­ti­no tu­rin­čia­me skys­ty­je jo tu­rė­tų bū­ti ne dau­giau kaip 20 mg vie­na­me ml skys­čio.

Au­ga mo­ki­nių krep­še­lis ir pe­da­go­gų al­gos

Ke­le­rius me­tus neau­gęs mo­ki­nio krep­še­lis pa­ga­liau vėl pa­di­dės. Nuo sau­sio jis di­dė­ja 4,34 Eur (15 Lt) ir su­da­rys 974 Eur (3 363 Lt). Taip pat nuo sau­sio nu­ma­to­mos 10 pro­c. di­des­nes dar­že­lių auk­lė­to­jų ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo pe­da­go­gų al­gos. Tam ki­tų me­tų biu­dže­te jau nu­ma­ty­ta 8,68 mln. Eur (30 mln. Lt).

Pa­sak Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jos, vi­du­ti­niš­kai dar­že­lių auk­lė­to­jų ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo pe­da­go­gų at­ly­gi­ni­mai di­dės apie 57,9 Eur (200 Lt).

Taip pat už­mo­kes­tis di­dės mo­ky­to­jams, dir­ban­tiems di­des­nė­se nei 23 mo­ki­nių kla­sė­se: jiems bus dau­giau mo­ka­ma už mo­ki­nių dar­bų tai­sy­mą.

Kiek ma­žės iš­lai­dos elekt­rai?

Už lė­šas, ku­rios bus su­tau­py­tos ma­žė­jan­čių elekt­ros iš­lai­dų są­skai­ta, per mė­ne­sį bus ga­li­ma nu­si­pirk­ti maž­daug vie­ną lo­te­ri­jos bi­lie­tą.

Vi­du­ti­niš­kai per mė­ne­sį tau­tie­čių šei­ma pa­ti­ria apie 22,7 Eur (78 Lt) elekt­ros iš­lai­dų. To­kia šei­ma per mė­ne­sį su­tau­pys 0,59 Eur (2 Lt).

Kiek pil­nės ser­gan­čių­jų pi­ni­gi­nės?

Jei vi­du­ti­niš­kai ša­lies gy­ven­to­jo at­ly­gi­ni­mą – 541 Eu­r (1868,3 Lt) – gau­nan­tis žmo­gus per mė­ne­sį sirgs se­ty­nias die­nas, nuo tre­čios li­gos die­nos už vie­ną li­gos die­ną jam bus iš­mo­ka­mi ne 37,37 Lt, o 74,74 Lt.

2014 m.2015 m.
Ser­gant sa­vai­tę54,11 Eur (186,85 Lt)108,2 Eur (373,7 Lt)
Ser­gant tris die­nas10,8 Eur (37,37 Lt)21,64 Eur (74,74 Lt)